Od četiri saveznika, Putinu ostao samo Asad

Od četiri velika saveznika, Putinu ostao samo Asad

Je li Rusija pokazala slabost u Siriji

Je li Assad Putinov zadnji adut

Vladimir Putin - Bashar al-Assad - finger
Vladimir Putin - Bashar al-Assad - finger

• Ruska akcija u Siriji iznenadila je mnoge, a veliki broj državnih zvaničnika i stručnjaka smatra da je akcija pokazala slabost Rusije, piše BBC

Objavljeno: 14. okt 2015 | BBC/B92

Ovo je prvi put da je predsedik Rusije Vladimir Putin svoje snage poslao van granica bivšeg Sovjetskog saveza, ali zvaničnici SAD, kao i mnogi analitičari smatraju da je ovo "znak slabosti". Američki diplomata Vilijam Kortni, bivši ambasador SAD u Kazahstanu i Gruziji, i bivši Klintonov savetnik za pitanje Rusije, rekao je da su ruske akcije motivisane slabošću:

"Moskva je tradicionalno računala na Siriju, Irak, Iran i Libiju, ali u poslednjih nekoliko godina, Zapad se otarasio Gadafija i Sadama, a sada i sa iranskim nuklearnim programom Rusija ne može da utvrdi kakvi su budući odnosi sa ovim zemljama. Tako da je na Bliskom istoku, od četiri tradicionalna saveznika, Rusiji ostao samo Bašar Asad".

Vladimir Putin and company
Vladimir Putin and company

Kortni navodi da je rusko viđenje sebe kao "velike sile" počelo da se ruši, te da je Kremlj doneo hrabru odluku da "pokuša da ojača Asadovu vlast":

"U ruskoj istoriji je veoma važan koncept političke kulture bio da je ona velika sila. Mnogi Rusi su bili spremni da se žrtvuju kako bi ova zemlja postala jača. Bliski istok je poslednje mesto gde Rusija može da igra ulogu velike sile osim u svom komšiluku" - rekao je on.

Bivši ruski novinar Andrej Kolesnikov smatra da se za Rusiju može reći da je jaka, ali i slaba:

"Sa jedne strane, Rusija je dosta jaka: velika zemlja, sa ogromnim resursima. Sa druge strane ova zemlje je veoma slaba: smanjen životni standard, slab ekonomski rast. Zavisi od cene nafte i gasa, a uzrok današnjih problema je nafta. Inflacija je 15 odsto, veoma visoka za Rusiju. Problem je i demografija. Ovo nije tipično za države koje su u dobrom stanju" - naveo je Kolesnikov.

Kako on navodi, Putin građanima nudi "neku vrstu društvenog ugovora":

"Putin nudi građanima društveni ugovor: Krim u zamenu za slobodu. Sada je u pitanju sukob u Siriji u zamenu za slobodu. Zasad ovaj društveni ugovor funkcioniše. Ali, ne mogu da pronađem nikakav znak strateškog promišljanja" - naveo je on.

Istraživač sa nacionalnog univerziteta u Singapuru, Rus Aleksandar Kolorev, navodi da sve ima veze sa Kinom, navodeći rezultate do kojih su doveli energetski sporazumi Kine i Rusije.

Kako je navela analitičarka iz Vašingtona Hana Tobrn, Putin želi da vidi "ponovo veliku Rusiju na sceni".

izvor: b92.net-1051385