Romario: Platini godinama surađuje s mafijom

Romario: Platini godinama surađuje s mafijom

Kriminal u sportu

Michel Platini - Sepp Blatter
Michel Platini - Sepp Blatter

Objavljeno: 15. okt 2015 | I.G./Hina

Legendarni brazilski nogometaš Romario (49) optužio je predsjednika Europske nogometne federacije (UEFA) Michela Platinija da je godinama surađivao s mafijom unutar Međunarodne nogometne organizacije (FIFA).

"Platini je godinama surađivao s mafijom unutar FIFA. Ne mislim time da je i on sam bio korumpiran, ali je tom suradnjom mogao utjecati na korupciju cijelog sustava. Ukoliko bi Platini bio izabran za predsjednika FIFA vjerojatno bi sve ostalo po starom, FIFA bi ostala isto sranje koje imamo i danas" - kazao je Romario za francuski L'Equipe.

"Treba zahvaliti američkom FBI što je pokrenuta istraga protiv čelnika FIFA" - dodao je Romario koji je u dresu brazilske reprezentacije osvojio titulu svjetskog prvaka 1994. u SAD kada je proglašen i za najboljeg igrača turnira. Posljednjih godina 49-godišnji Brazilac je jedan od najglasnijih kritičara aktualnog vodstva FIFA.

FIFA-ina Etička komisija je prošlog tjedna na 90 dana suspendirala predsjednika na odlasku Seppa Blattera, dopredsjednika i glavnog kandidata za njegova nasljednika Michela Platinija, te glavnog tajnika Jeromea Valckea, kojemu ionako već teče otkazni rok u krovnoj svjetskoj nogometnog organizaciji. Suspendirani su nakon što je švicarsko državno tužilaštvo prošloga mjeseca otvorilo protiv Blattera istragu zbog štetnog ugovora o televizijskim pravima za svjetska prvenstva za Karibe, a sumnjiva je i isplata dva milijuna švicarskih franaka Michelu Platiniju iz 2011. godine.

Platini mijenja Blattera

Platini se usprkos istrazi kandidirao za predsjednika FIFA

Platini je nedugo nakon objave kandidature za predsjednika FIFA-e suspendiran na 90 dana od strane FIFA jer je navodno primio 2 milijuna eura za glas Seppu Blatteru 2011. godine. Jordanski princ Ali bin Hussein, koji je bezuspješno izazvao Blattera prije pola godine, zasad mu je jedini protukandidat na sljedećim izborima za predsjednika FIFA zakazanima za veljaču.

Osim princa Alija i predsjednika UEFA-e nagađa se da bi se za mjesto predsjednika FIFA-e mogli kandidirati još i Južnokoreanac Chung Mong-joon, kojeg je etičko povjerenstvo FIFA-e suspendiralo na šest godina, zatim Zico, bivši brazilski nogometaš te Musa Bility, predsjednik Liberijskog nogometnog saveza, koji nema podršku ostalih afričkih saveza.

"Niti jedan od tih kandidata nema kredibilitet" - poručio je Romario.

Zadnji rok za predaju kandidatura je 26. listopada.

izvor: index.hr-848371