SDA bira osumnjičene ratne zločince

SDA bira osumnjičene ratne zločince

Bratunac: Odbornici SDA i SBiH glasali za Miladina Jokića osumnjičenog ratnog zločinca

Miladin Jokić
Miladin Jokić

Objavljeno: 15. okt 2015

Miladin Jokić, prijeratni policajac, dobro je poznat Bratunčanima. Prije nekoliko godina bio je uhapšen i protiv njega je otvorena istraga za zločine počinjene u Glogovi i Hranči kod Bratunca u maju 1992. godine.

Odbornici iz Saveza SDA-SBiH u Skupštini opštine Bratunac glasali su da za potpredsjednika Skupštine bude izabran Miladin Jokić. Svoje glasove za Jokića dali su odbornici:

  • Ćazim Jusupović
  • Sead Mehmedović
  • Fehim Smailović i
  • Zaib Zahirović

Oni nisu gledali ni na osjećanja svoje prve kolegice u stranici.

Bivša odbornica, a sada član Izvršnog odbora SDA Bratunac Hiba Ramić, javno je za FTV izjavila da je Miladin Jokić njenog muža Adema odveo ispred porodične kuće i da mu se od tad gubi svaki trag - dok njene kolege istog tog Jokića nagrađuju sa pozicijom u Skupštini opštine Bratunac - kaže za novinsku agenciju Patria koordinator Koalicije Prvi mart Bratunac Edin Ikanović.

Ovim činom su pokazali da sigurno nisu mislili na bolji položaj Bošnjaka povratnika u Bratunac nego samo na svoje lične interese. Ne znam kako će ovaj postupak objasniti ljudima koji su im dali glas da ih predstavljaju, a siguran sam da im nisu dali glas da daju podršku ovakvim ljudima i da ih nagrađuju za sve što su učinili u prošlosti - zaključuje Ikanović.

Dragan Čović i Bakir Izetbegović
Dragan Čović i Bakir Izetbegović

Miladina Jokića, u svom priznanju pred Haškim tribunalom, Miroslav Deronjić je označio kao jednog od ključnih organizatora i oficira za vezu sa tzv. paravojnim jedinicama iz Srbije.

Pripadnici tih jedinica su počinili najteže zločine u Bratuncu.

izvor: nap.ba-17282