Čović oživljava Prud i obmanjuje javnost

Čović oživljava Prud i obmanjuje javnost

Čović oživljava Prud i obmanjuje javnost: Silajdžić nije stavio potpis na sporazum o podjeli BiH

Milorad Dodik - Dragan Čović
Milorad Dodik - Dragan Čović

Objavljeno: 17. okt 2015

Imovina nije problem ni vojna ni državna. Nisam siguran da Dodik pravi problem oko toga. Dodik je prvi stavio potpis na dokumente oko NATO-a, Partnerstva za mir, vojne i državne imovine.

Neki dan sam s njim razgovarao, on je kazao dajte da provedemo sporazum koji smo svi potpisali, od Harisa Silajdžića, Lagumdžije, Tihića, Dragana Čovića, Dodika, Čavića, mislim da je bilo osam lidera. Tri bošnjačka, tri srpska i dva hrvatska, kazao je u sinoćnjem CD-u na FACE TV lider HDZ BiH Dragan Čović govoreći o dogovoru oko vojne i državne imovine.

Prije toga, Čović je govorio o tome da BiH treba biti organizirana u četiri federalne jedinice, što u prijevodu znači da treba oživljen Prudski sporazum potpisan prije sedam godina.

Nekoliko mjeseci kasnije, u januaru 2009. godine, dobar dio prudskog sporazuma Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović finalizirali su u Banja Luci, gdje je dogovorena raspodjela vojne i državne imovine, popis stanovništva i status Brčko distrikta.

Netačno je dakle, kako je to rekao Čović, da su potpise stavili lideri osam stranaka.

Prudski sporazum, a potom i Banjalučki bili su autorsko djelo lidera SDA, HDZ BiH i SNSD-a. Te sporazume, podsjećanja radi, tada je najoštrije kritizirao Silajdžić, ali i Lagumdžija, i Čavić.

Silajdžić, bivši predsjednik S BiH, iako je prisustvovao svim sastancima šest vladajućih stranaka u BiH te 2008. godine, na sastanak u Prud nije bio ni pozvan. On je tada izjavio da je za njegovu stranku, od četiri tačke sporazuma kojeg su postigli predsjednici SDA, HDZ BiH i SNSD-a, prihvatljiva samo ona o utvrđivanju konačnog statusa Distrikta Brčko u Parlamentu BiH.

Za Silajdžića sve ostale tačke sporazuma predstavljaju, kako je naveo, najgrublji nasrtaj na integritet i ustavne nadležnosti BiH, grubo odbacivanje preporuka i stavova evropskih institucija o ustavnoj reformi.

Dakle, Silajdžić, Lagumdžija i Čavić nikada nisu stavili svoje potpise ni na Prudski ni na Banjalučki sporazum. Očigledna je tendencija, lidera HDZ BiH, a nakon što je to nedavno gostujući na N1 uradio i Milorad Dodik donijevši sa sobom Prudski sporazum, da ponovo oživi dokument nastao prije sedam godina.

Ispod možete pročitati Prudski sporazum o kojem je Čović govorio gostujući na FACE TV.

izvor: nap.ba-17374

Prudski sporazum

Zajednička izjava dr. Čovića, Dodika i Tihića

Milorad Dodik - Dragan Čović
Milorad Dodik - Dragan Čović

Objavljeno: 02. jul 2015

ZAJEDNIČKA IZJAVA PREDSJEDNIKA HDZ BiH, SDA I SNSD - DR. DRAGANA ČOVIĆA, SULEJMANA TIHIĆA I MILORADA DODIKA

Predsjednici stranaka dogovorili su se o sljedećem:

USTAVNA REFORMA - Predmet razgovora o ustavnoj reformi su sljedeće teme:

Usklađivanja Ustava BiH s Europskom konvencijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama -

NADLEŽNOSTI DRŽAVE, FUNKCIONIRANJE INSTITUCIJA BiH I TERITORIJALNA ORGANIZACIJA- SREDIŠNJA RAZINA VLASTI

Strane su suglasne da se Ustav mijenja kroz amandmansko djelovanje na postojeći Ustav i da će se koristiti stručna pomoć međunarodnih institucija.

DRŽAVNA IMOVINA - strane su suglasne da se to pitanje riješi na taj način što bi u vlasništvu države bila uknjižena nepokretna imovina potrebna za rad državnih institucija, uključujući tu i perspektivnu nepokretnu i pokretnu vojnu imovinu. Ostala imovina, kao i neperspektivna vojna imovina, pripala bi entitetima, odnosno županijama i općinama, sukladno potrebama entitetskih, županijskih i općinskih institucija. Ukoliko dio nepokretne vojne imovine u budućnosti ne bude bio potreban oružanim snagama, odnosno vojnim institucijama BiH, ta imovina prelazi na entitete na čijem se prostoru nalazi.

POPIS PUČANSTVA - Strane su suglasne da se donese zakon da se donese Zakon o popisu pučanstva na razini BiH koji će biti održan 2011 godine, te da taj popis sadrži sve neophodne elemente prema EUROSTATU, uključujući i pokazatelje etničke, vjerske i jezičke pripadnosti, pod uvjetom da popis pučanstva iz 1991 g. bude i dalje osnova za nacionalnu zastupljenost u svim državnim, entitetskim, županijskim i općinskim institucijama zaključno do 2004.g. Strane su također suglasne da Parlament BiH usvoji program mjera za pomoć povratku i održivom ostanku, uključujući tu i pomoć svim raseljenim osobama.

Pitanje pravnog statusa Distrikta Brčko, suglasne su sve tri strane, urediti Ustavnim zakonom, odnosno Zakonom sa ustavnom- 2/3 većinom.

FISKALNO VIJEĆE - Predsjednici stranaka dali su potporu odluci Fiskalnog vijeća vezano za utvrđivanje proračunskog okvira za 2009.g. koja je donesena 06. 11. 2008.g. i traži da se pristupi izradbi proračuna za narednu godinu.

6. REKONSTRUKCIJA VIJEĆA MINISTARA BIH - Strane su razgovarale i o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH te su se dogovorile da razgovore na tu temu nastave.

Predmet razgovora o reformi ustava bile su sljedeće teme: usklađenost ustava BiH sa Europksom konvencijom o temeljnim ljudskim pravima i slobodama,
nadležnosti države, funkcioniranje institucija BiH i teritorijalna organizacija- središnja razina vlasti.

U zajedničkoj izjavi strane su suglasne da se Ustav mijenja kroz amandmansko djelovanje na postojeći ustav i da će se koristiti stručna pomoć međunarodnih institucija.

Što se pak državne imovine tiče, prema zajedničkoj izjavi, strane su suglasne da se to pitanje riješi na način što bi u vlasništvu države bila uknjižena nepokretna imovina potrebna za rad državnih institucija, uključujući tu i perspektivnu nepokretnu i pokretnu vojnu imovinu. Ostala imovina kao i neperspektivna vojna imovina, pripala bi entitetima, odnosno županijama i općinama, sukladno potrebama entitetskih, županijskih i općinskih institucija. Ukoliko dio nepokretne vojne imovine u budućnosti ne bude bio potreban oružanim snagama, odnosno vojnim institucijama BiH, ta imovina prelazi na entitete na čijem se prostoru nalazi.

Popis pučanstva 2011 godine - Strane su također suglasne, prema dogovoru u Prudu i potpisanoj zajedničkoj izjavi, da se donese Zakon o popisu pučanstva na razini BiH koji će biti održan 2011 godine te da taj popis sadrži sve neophodne elemente prema EUROSTATU, uključujući i pokazatelje etničke, vjerske i jezičke pripadnosti, pod uvjetom da popis stanovništva iz 1991 g. bude i dalje osnova za nacionalnu zastupljenost u svim državnim, entitetskim, županijskim i općinskim institucijama zaključno do 2004.g. Strane su suglasne i da Parlament BiH usvoji program mjera za pomoć povratku i održivom ostanku uključujući i pomoć svim raseljenim osobama.

Pitanje pravnog statusa Distrikta Brčko, suglasne su sve tri strane, urediti Ustavnim zakonom, odnosno Zakonom sa ustavnom- 2/3 većinom.

Predsjednici stranaka dali su potporu odluci Fiskalnog vijeća vezano za utvrđivanje proračunskog okvira za 2009.g. koja je donesena 06.11. 2008.g. i traži da se pristupi izradi proračuna za narednu godinu. Strane su razgovarale i o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH te su se dogovorile da razgovore na tu temu nastave.

Izjava predsjednika HDZ BiH dr. Dragana Čovića:

"Ovo ocjenjujem povijesnim dogovorom, posebice ako se ima na umu sve što se zbivalo posljednjih dvije godine s našim dogovaranjima na sastancima šest stranaka i neusuglašenosti po svim pitanjima.

Sva ključna pitanja koja su postavljena pred BiH i o kojima će se raspravljati 19. studenoga 2008. godine su dogovorena između predstavnika najjačih stranaka bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda u BiH. Vrlo jasno smo iskazali svoj zagovor oko donošenja Ustava".

izvor: snagahdzbih.com