Put u treći entitet

Put u treći entitet

Put u treći entitet: Nakon što je ujedinio Bošnjake, Čović sa Radončićem kreće u izmjenu izbornog zakona

Bakir Izetbegović - Milorad Dodik
Bakir Izetbegović - Milorad Dodik

Objavljeno: 16. okt 2015

Dragan Čović je trenutno najmoćniji političar u Bosni i Hercegovini. Niko ne zna otkud Čoviću tolika politička moć, svi Bošnjaci se u čudu pitaju kako je moguće da Bakir Izetbegović tako poslušno ispunjava sve što poželi Dragan Čović. Iako je to tako, mora se priznati da Dragan Čović postiže izuzetne političke uspjehe, ono što on najavi ispuni se do kraja.

Nakon što je uspješno uvukao Fahrudina Radončića u koaliciju sa SDA, Dragan Čović se usmjerio na novi cilj. Naime, jučer je u Sarajevu održan slavljenički sastanak Dragana Čovića i Fahrudina Radončića. Nakon tog sastanka lider HDZ je saopćio da je na red došla izmjena izbornog zakona - "Moramo riješiti pitanje izbornog zakona, a tu opet ključnu ulogu imaju bošnjačke i hrvatske stranke i mislim da ćemo to raditi u narednih mjesec dana" - rekao je Čović.

Izmjena izbornog zakona za HDZ je najvažniji proces na putu promjene Ustava u Federaciji BiH, odnosno na putu stvaranje trećeg entiteta (Kroz izmjene izbornog zakona Čović želi uvesti etničke izborne jedinice, a što je značajan korak stvaranju trećeg entiteta.). Prije nekoliko mjeseci Čović je u jednom intervjuu ovako odgovarao. Na pitanje novinara "šta je s ustavnim preuređenjem BiH" - on je odgovorio - "Prvi korak je promjeniti izborni zakon a, to nam stvara mogućnost da iduće godine imamo izbore u Mostaru, a da bi se to dogodilo mora biti donesen novi izborni zakon".

Milorad Dodik - Dragan Čović
Milorad Dodik - Dragan Čović

Druga faza nakon promjene izbornog zakona je stvaranje nove federalne jedinice.

Čovićevo samouvjereno najavljivanje promjene izbornog zakona nakon održanog sastanka sa Fahrudinom Radončićem otkriva zašto je lider HDZ toliko insistirao da SBB uđe u koaliciju sa SDA.

Rahmetli Sulejman Tihić je volio govoriti da je korak po korak najbolji metod vođenja politike. Bakir Izetbegović voli govoriti da u politici nikada ne treba reći ne.

Lider HDZ je izgleda našao način kako da zadovolji apetite Bakira Izetbegovića i njegovih bliskih saradnika iz vrha SDA, zato oni ne znaju reći NE Draganu Čoviću. Zato njegova najava da će pitanje izbornog zakona biti rješeno u narednih mjesec dana izgleda do kraja vjerodostojna.

izvor: saff.ba