Asad je ubica a Putin je lažov

Asad je ubica a Putin je lažov

Protest u Moskvi: "Asad je ubica, stidi se Rusijo"

Putin - Khamenei
Putin - Khamenei

• U Moskvi je održan prvi miting protiv rata u Siriji i ruske vojne intervencije u toj zemlji. Tokom mitinga koji je okupio stotinu ljudi uhapšene su dve osobe

• Ako je to borba protiv Islamske države onda ona treba da je zajednička, a ne tako sami i bez koordinacije. Kada deca članova vlade i predsedništva budu služila vojsku i išla u rat u prvim redovima onda izvolite. A ovako njihova deca su direktori banaka, korporacija, a naša deca treba da ginu za njihove interese

Objavljeno: 17. okt 2015

Demonstranti okupljeni na Trgu Suvarova nosili su parole na kojima piše: "Putin, to je rat", "Asad je ubica, stidi se Rusijo", "Putin je lažov", "Objavite rat korupciji u Rusiji"... Plakat Putin je ubica izazvao je posebnu pažnju. Pažnju polcije.

Organizator protesta Mihail Kriger navodi da je ideja protesta da se ne dozvoli da Sirija postane novi Avganistan. On je imao poruku za savet federacije koji je odobrio upotrebu ruske vojske u Siriji- Ali i za sve koji se na mitingu nisu pojavili.

"Kada budete čupali kose jer vam vraćaju sinove u sanducima, setite se da vas je baš bilo briga za sve što vlast radi i da ste sve ovo odobrili", naveo je on.

"Ja ne želim da tamo ginu ruski mladići, to je prvo. A drugo u postojećoj situaciji to izazvia krajnje negativan odnos ka RUsiji, a meni je ugled Rusije važan", rekao je jedan demonstrant.

"Jedan dan rata košta budžet mnogo, još ako pošalju kopnenu vojsku,a Rusija ne treba da se mesša u religiozni konflikt da bi zaštitla diktatora Asada", smatra drugi.

Prema poslednjim istraživanjima Levada centra 72 odsto Rusa podržava vojnu intervenciju u Siriji, skoro isti procenat boji se da bi to moglo da se pretvori u drugii Avganistan za Rusiju.

Nedelju dana pre interveicije stvari su drugačije stajale. 69 odsto je bilo provit vojnog mešanja. Ovu promenu stručnjaci objašnjavaju nedostupnošću federalnih kanala za opozciju ali i velikom podrškom koju uživa vlast među stanovništvom.

izvor: b92.net-1052518