Zbog Rusije BiH se gura u NATO

Zbog Rusije BiH se gura u NATO

nato

• Mi smo već, faktički, okruženi NATO-om i logičan slijed je da i mi pristupimo tom paktu. Strateški je cilj NATO da zatvori ovaj prostor koji je još nedefiniran i predstavlja slabu točku

Objavljeno: 17. okt 2015

Zapadni Balkan područje je strateški važno i za NATO (zapadni blok), ali i za Rusiju, koja sve više želi povećati svoj utjecaj na ovom dijelu Starog kontinenta, što bi proces integracije ovih zemlja u zapadnu Alijansu moglo ubrzati, tvrdi utjecajni američki dnevni list Washington Post u analizi o širenju NATO na zemlje naše regije.

Prva zemlja koja bi mogla uskoro postati članica NATO jeste Crna Gora, nakon čega bi na red trebale doći BiH i Makedonija. Iako ove zemlje nemaju razvijen sustav obrane i nemaju velika izdvajanja za vojsku, njihov značaj za NATO leži upravo u tome što službena Moskva ne pokazuje oduševljenje mogućim proširenjem vojne koalicije na ovaj dio prostora koji je oduvijek bio zanimljiv istočnom bloku:

"Iako bi ulazak Crne Gore u NATO bio simboličan za Alijansu, ta simbolika imala bi znatno veći utjecaj u Rusiji. Rusija ima velike interese na ovom području, što dokazuju i podaci o turističkim posjetama, ali i investicijama u toj zemlji" - navodi Washington Post - ističući da okolnosti idu na ruku i bh. aspiracijama.

Adnan Huskić, politički analitičar, kaže da je analiza Washington Posta točna te da naš prostor u posljednjih nekoliko godina postaje sve zanimljiviji globalnim silama:

"Rusija je nakon Hladnog rata dosta širila svoj utjecaj, NATO također, i oba bloka tu su stigla dosta daleko. Ipak, povećano zanimanje za zapadni Balkan nastaje tek poslije ukrajinske krize, kada je Rusija počela iscrtavati svoje interese i određivati granice. Nakon toga povezanost ovog dijela Europe s Rusijom postao je - problem za NATO. Zbog toga taj blok sada na nas gleda vrlo ozbiljno, što je za nas, naravno, dobro" - smatra Huskić - Putin may hate it, but NATO may be about to expand again.

Adnan Huskić
Adnan Huskić

On dodaje da političke prilike, odnosno javno mnijenje u Srbiji, pa i Crnog Gori, možda nisu za ulazak u NATO - ali skoro sve države su na neki su način već duboko zagazile u taj proces:

"Sve te zemlje započele su približavanje NATO, tako da je to, faktički, već završena priča što se tiče ruskog interesa" - navodi Huskić, dodajući da bi obostrani interesi Rusije i NATO mogli ubrzati proces BiH i ostalih zemalja regije za ulazak u NATO.

NATO i CSTO
NATO i CSTO

Denis Hadžović, glavni tajnik Centra za sigurnosne studije, ističe da se već pravi jedna politička konfrontacija na relaciji NATO-Rusija te da bi upravo Balkan mogao postati prostor gdje će se lomiti koplja:

"Mi smo već, faktički, okruženi NATO-om i logičan slijed je da i mi pristupimo tom paktu. Strateški je cilj NATO da zatvori ovaj prostor koji je još nedefiniran i predstavlja slabu točku" - navodi Hadžović. On nastavlja da sve analize pokazuju da bi Crna Gora već početkom sljedeće godine mogla biti punopravna članica NATO, a da je BiH odmah iza nje:

"Ulazak Crne Gore bio bi dobar za BiH, ne samo s aspekta sigurnosti, nego bi i Crna Gora mogla poboljšati i naš položaj pri ulasku. Jasno je da i za BiH ulazak u NATO znači mnogo" - ističe Hadžović.

Iz Stožera NATO u Bruxellesu ističu da će do kraja godine biti donesena odluka o pozivnici Crnoj Gori, ali da je u slučaju BiH lopta još u našem dijelu igrališta:

"Za vašu zemlju najvažnije je da ispuni ključni uvjet za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo i o vama sve ovisi. Politička spremnost da BiH bude članica Alijanse u doglednoj budućnosti postoji s obje strane i to je odluka donesena na najvišoj razini, ali u posljednje vrijeme sa žarom se očekuje napredak u BiH" - rečeno je iz neimenovanog diplomatskog izvora. (avaz)

izvor: bljesak.info-136069

 

Snažna podrška Washingtona za reformske procese u BiH

• Direktor pri Centru za transatlantske odnose SAIS na Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu Saša Toperić je tokom nedavnog boravka u Turskoj upoznao svoje domaćine sa snažnom podrškom Washingtona za reformske procese u BiH te iskazao optimizam da će svi segmenti bh. društva, ali i međunarodne zajednice doprinijeti ubrzanju procesa euroatlantskih integracija BiH

Objavljeno: 17. okt 2015

U izjavi za Fenu Toperić kaže da je boravio u radnoj posjeti Turskoj gdje je održao nekoliko predavanja na univerzitetima u Istanbulu, a na Gedik univerzitetu u Istanbulu održao je predavaje pod nazivom: "Osvrt i podrska reformskim procesima u BiH iz perspektive Washingtona" Toperić je prisutne upoznao i sa snažnom podrškom Washingtona za reformske procese u BiH te iskazao optimizam da će svi segmenti bh. društva ali i međunarodne zajednice doprinijeti brzim procesima euroatlantskih integracija BiH. - Firme iz BiH pokazuju da imaju vrhunsku kvalitetu i da itekako mogu biti konkurentni na svjetskom tržistu - dodao je Toperić. Također je naglasio da su odnosi Turske i Sjedinjenih Država partnerski i prijateljski. Na pitanje o stanju u Siriji, dodao je da "imamo isti cilj, postići mir i stabilnost te početi rekonstrukciju zemlje koja je i prije 2011. bila nedovoljno razvijena, a sada je devastirana".

Toperić kaže da je na sastanku sa predstavnicima turskih firmi, članica projekta Mediteranski bazen na SAIS u Washingtonu, dogovoreno da domaćin mediteranskom ekonomskom forumu 2016. godine bude Turska. Ekonomski forum SAIS mediteranskog bazena će se ove godine održati 14. i 15. decembra u Alžiru. (vijesti.ba)

izvor: bnn.ba