Nikolaidis: Iza protesta stoji dugačka ruska ruka

Nikolaidis: Iza protesta stoji dugačka ruska ruka

Andrej Nikolaidis
Andrej Nikolaidis

Objavljeno: 21. okt 2015 | Andrej Nikolaidis

Ugledni crnogorski književnik i dobitnik nagrade Evropske unije za književnost Andrej Nikolaidis, kazao je u intervjuu za Dnevni avaz da proteste koji ovih dana potresaju Crnu Goru predvodi četnički vojvoda Andrija Mandić, a da iza njih, zapravo, stoji "dugačka ruska ruka" i da je cilj svega spriječiti ulazak naše države u NATO.

"Proteste organizuje Demokratski front. To je koalicija desnog centra, to jest nacionalnih srpskih stranaka, plus Pokret za promjene, koji, prema svim anketama, kao partija više i ne postoji, nego se šlepa uz te partije. Znači, radi se o koaliciji srpskih nacionalnih stranaka desničarske provenijencije. Lider protesta i lider Fronta je Andrija Mandić, čovjek je četnički vojvoda. Njihova snaga, prema svim anketama, ne prelazi deset posto, i to je da ih, kao konobara, častite. Što se tiče masovnosti, ni u jednom trenutku na protestima nije bilo više od 2.000 ili 3.000 ljudi. Čak ni ove posljednje noći kada su bili vrlo violentni. Policija ih je mudro pustila i nije željela da ih više udara" - kazao je Nikolaidis.

Prema njegovim riječima tu se ne radi o brojevima prisutnih građana niti o političkom faktoru koji bi imao snagu da demonstracijama natjera vlast na bilo kakve ustupke. Od početka je jasno da je jedini njihov scenarij nasilje. Od početka su išli ka nasilnom rješenju, jer nemaju 20.000 ili 50.000 ljudi, kada bi se moglo govoriti o snažnom, demokratskom pritisku iskazane volje građana.

"Ovdje se radi o nečemu drugom. To su protesti na kojima se pojavio Amfilohije Radović. To su protesti na kojima su se nosila četnička obilježja, pred Skupštinom se peklo prase. To su protesti na kojima je brutalno, kao žena i muslimanka, izvrijeđana Azra Jasović, poslanica, pazite, opozicione Pozitivne Crne Gore kada je pokušala ući u parlament. Tu se radi o vrlo dobro i dugo pripremanoj manipulaciji" - rekao je Nikoaidis.

On ocjenjuje da iza ovih dešavanja u Crnoj Gori stoji Rusija.

Andrija Mandić
Andrija Mandić

"Vidite, ključno političko pitanje u Crnoj Gori u ovom trenutku jeste hoće li zemlja postati članica NATO ili će ostati u rusko-srpskoj orbiti. Ako bi Crna Gora, koja treba dobiti poziv za NATO u decembru, odbila taj poziv - ona ide ka Rusiji - jer tu nema sredine. Prema Ustavu Crne Gore, Skupština je ovlaštena da prostom većinom donese odluku o stupanju u NATO. Budući da ta većina postoji, Mandiću, Rusima i cijeloj ekipi koja stoji iza protesta potrebno je da se ili raspusti Skupština, da ne bi donijela takvu odluku, ili da se obori Vlada, ili da se odgodi pitanje o izjašnjavanju o NATO, pa da onda neka buduća vlada, na čijem će čelu biti Mandić, nikad i ne pošalje to Skupštini na odlučivanje. To je razlog zašto se to radi".

Mitropolit Amfilohije
Mitropolit Amfilohije

"Sam Mandić tokom protesta je poslao vrlo prijeteće pismo svim ambasadorima članica NATO u Crnoj Gori. On prijeti vrlo teškim posljedicama, tamo se priziva rat. Očito je da iza njega stoji neko jak. A ko je to, ni tu ne može biti sporno zbog toga što su se oglasili i sami Rusi. Ministarstvo vanjskih poslova Rusije izdalo je saopštenje gdje su, faktički, rekli - Evo, jesmo li vam rekli šta će se desiti ako pokušate da uđete u NATO. Ovo što se dešava u Crnoj Gori jeste neka vrsta antimajdana, antiukrajine. U Ukrajini su demonstranti tražili NATO i Zapad, a ovdje traže Istok i Rusiju. Jer je Mandić, lider demonstracija, prije svega mjesec ili dva direktno rekao - Mi ćemo s Rusijom" - naveo je Nikoaidis.

Po njegovoj ocjeni ovo što radi Demokratski front jeste prizivanje nasilja i samo nam preostaje da vidimo dokle su oni spremni ići i ima li država sposobnost da se odbrani.

"Dakle, prvi put u svojoj istoriji, u svakom slučaju u skorijoj istoriji, Crna Gora treba da izađe iz političke orbite Srbije i Rusije te da po svim parametrima postane zapadna zemlja. To su veliki preokreti u životu svake države" - smatra Nikolaidis.

Na pitanje da li misli da je u proteste DF umiješana Srbija Nikolaidis je podsjetio da je Srbija ovo već jednom uradila Crnoj Gori, i to 1998. nakon pobjede Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima.

Momir Bulatović
Momir Bulatović

"Tada je izvršen oružani napad na zgradu Vlade, bilo je pucnjave, ranjenih policajaca, bilo je svega u Podgorici. U tom trenutku napad na Vladu Crne Gore u Podgorici su predvodili Momir Bulatović, kao i Predrag Bulatović, koji je i sada jedan od vođa ovih demonstracija. To, nažalost, nije nikada pravno riješeno, Predrag Bulatović pušten je na slobodu i sada je poslanik" - rekao je Nikolaidis između ostalog.

izvor: ba.seebiz.eu-122348

Ðukanović: Rusija stoji iza organizacije protesta u Crnog Gori

Milo Ðukanović, mart 2014
Milo Ðukanović, mart 2014

• Organizatore protesta i atake protiv suverenosti Crne Gore ne podržava zvanična politika Srbije, već oni isti velikosrpski krugovi iz Beograda okupljeni oko određenih društvenih centara moći, poput Srpske pravoslavne crkve - odnosno sve one strukture koje su nekada bile protiv nezavisnosti Crne Gore, izjavio je danas predsjednik Vlade Crne Gore Milo Ðukanović

Objavljeno: 21. okt 2015

U intervjuu Federalnoj TV BiH, on je rekao da oni i danas vrlo snažno i otvoreno podržavaju proteste u Crnoj Gori sa namjerom da dođe do smjene vlasti, do preispitivanja državno-pravnog statusa Crne Gore i da se ako je moguće Crna Gora vrati u sferu interesa i sferu uticaja i upravljanja tih velikosrpskih krugova iz Beograda.

"Protesti naravno imaju više ciljeva, ali vjerujem da ćemo najpravilnije kazati ako definišemo da se svi ti ciljevi zapravo slivaju u jedan: to su protesti protiv demokratske, proevropske i evroatlantske Crne Gore", rekao je Ðukanovih.

On je naveo da nema sumnje da organizatori protesta žele da nasilno, dakle neustavno i nedemokratski promjene vlast i da zaustave hod Crne Gore prema članstvu u NATO-u.

"Nema valjda više nikakve sumnje nakon dva saopštenja ruskog Ministarstva inostranih poslova da je ruska politika na strani organizatora protesta, da je kroz ono što su njihovi politički ciljivi, njihovi proklamovani ciljevi indentifikovala i svoje ciljeve, a to je zaustavljanje Crne Gore na putu članstva u NATO", dodao je on.

Ðukanović je rekao da je u svim prethodnim ciklulsima širenja NATO bilo više zemalja koje su istovremeno ulazile u članstvo, dok je u ovom trenutku jedini realni kandidat Crna Gora, zbog čega su svi napori onih koji su protiv širenja NATO sada usredsređeni na prostor Crne Gore.

"Dakle, ja mislim da se ovdje vodi zapravo jedna ozbiljna strateška borba, a to je borba NATO koji ima ambiciju da svoje vrijednosti širi dalje na prostoru Balkana, na prostoru Evrope, i one politike koja se zapravo protivi daljem širenju NATO i koja u širenju NATO vidi opasnost po sebe", zajključio je predsjednik Vlade Crne Gore.

izvor: 24sata.info-243231