Mladićev vještak pronađen mrtav u Haagu

Mladićev vještak pronađen mrtav u Haagu

Dušan Dunjić
Dušan Dunjić

Ekspert sudske medicine Dušan Dunjić, koji je trebao iznijeti nalaz na suđenju Ratku Mladiću, pronađen je mrtav u hotelu u Holandiji, a još se ne zna uzrok smrti

Objavljeno: 23. okt 2015 | Denis Džidić, BIRN Sarajevo

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju saopštio je da je Dunjić umro u četvrtak u hotelu u Haagu i da ga je pronašao službenik Tribunala - a da se uzrok smrti istražuje - "Odmah je obaveštena hitna služba, koja je potvrdila smrt g. Dunjića. Holandske vlasti sprovode istragu o njegovoj smrti" - navodi se u saopćenju Tribunala.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba VRS, optužen je za genocid nad oko 7,000 Bošnjaka iz Srebrenice u danima nakon pada grada 11. jula 1995. godine.

Ratko Mladiċ
Ratko Mladiċ

Tereti se i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je navodno dostigao nivo genocida u još šest općina, kao i za terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Dunjić je prethodno svjedočio u više predmeta pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u julu 2013. godine, kao vještak Odbrane, Dunjić je rekao da za samo "450 do 500" tijela ekshumiranih iz masovnih grobnica povezanih sa padom Srebrenice u julu 1995. postoje "čvrsti dokazi" da su žrtve strijeljanja.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u ponedjeljak.

izvor: balkaninsight.com