Nacionalisti su samo navijači

Nacionalisti su samo navijači

Zoran Živković: Nacionalisti u Srbiji su samo navijači

Poslednja faza anti-NATO angažmana Rusije u Crnoj Gori

Milo Đukanović
Milo Đukanović

• Da li antivladini protesti u Podgorici imaju pomoć pojedinih krugova u Beogradu -- Sonja Biserko: Uticaj Rusije vrši se preko Srpske pravoslavne crkve

Objavljeno: 23. okt 2015 | S. Čongradin

"Ne birajući sredstva, Rusija kroz proteste Demokratskog fronta u Crnoj Gori ulazi u poslednju fazu anti-NATO angažmana. DF svoj stvarni cilj neuspešno pokušava da prikrije pričama o navodnom nezadovoljstvu crnogorskih građana autoritarnom vlašću u Podgorici, kao i složenim socijalnim i ekonomskim prilikama" - ocenjuje za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Sa njom se slaže i lider Nove stranke Zoran Živković, bivši savezni ministar zajednice SCG, koji za Danas ocenjuje da je očigledno da je za to što se dešava u CG neko dobio stimulans u novcu, da sruši Mila Đukanovića, kao budućeg pro-NATO lidera.

"Demokratski front je očigledno protiv vlasti Mila Đukanovića i ulaska u NATO. Rusija, verovatno stoji iza toga, kao i pojedini konzervativni i nacionalistički krugovi u Srbiji, ali samo u smislu navijača, jer ne verujem u njihovu snagu da podržavaju na drugačiji način te proteste" - ističe Zoran Živković za naš list.

Kada je reč o uticaju Srpske pravoslavne crkve, predsednik Nove stranke napominje da se to čini samo preko Amfilohija Radovića, ali i da sumnja da je cela SPC na tom zadatku. Živković je kritikovao oštru reakciju crnogorske policije prema demonstrantima, ističući da su protesti isključivo pitanje Crne Gore, a ne Srbije.

Mitropolit Amfilohije
Mitropolit Amfilohije

vezano: Mitropolit Amfilohije Risto Radović ima hotel - u slavu boga

Sonja Biserko u izjavi za naš list upućuje na reči predsednika ruske Dume, koji upozorava da Crnoj Gori preti destabilizacija, i koji zaključuje kako se većina crnogorskih građana protivi pristupanju NATO, budući da imaju loše sećanje na vojnu intervenciju iz 1999. godine - "Najzad, šef parlamenta - druge - ruske države Andriju Mandića otvoreno promoviše u glavnog demokratskog opozicionog lidera u zemlji. Zato se i pitam da li je zaista ikoga iznenadila reakcija ruskog Ministarstva spoljnih poslova, koje u svom saopštenju podvlači da je u Podgorici reč o ideološkoj i političkoj polarizaciji društva, kao i o pokušaju aktuelne vlasti da se spreči alternativa. Reč je o alternativi koja bi trebalo da personifikuje rusku orijentaciju i dominaciju ruske politike u Crnoj Gori" - napominje Sonja Biserko za Danas.

Ona ističe da je "jasno je da su demonstracije dela opozicije ozbiljno planirane i da su, sudeći po svemu što se do sada događalo, imale za cilj nasilni ulazak u crnogorski parlament, smenu Vlade koja bi na taj način bila onemogućena da kao i do sada Crnu Goru vodi ka evroatlantskim integracijama".

Uticaj Rusije preko SPC

Filaret - vladika sa mitraljezom
Filaret - vladika sa mitraljezom

"Uticaj Rusije vrši se pre svega preko SPC, kao i preko određenih desničarskih i konzervativnih političkih krugova u Srbiji. Mitropolit Amfilohije je, pre bilo kog političara, glavni eksponent proruske politike i orijentacije u Crnoj Gori. O čemu, uostalom, on sam često veoma otvoreno govori. Pored toga, ruski uticaj nije teško uočiti kroz uređivačku politiku pojedinih crnogorskih medija, kojima, baš kao i onima u Srbiji, sa moskovske adrese stiže ozbiljna finansijska i svaka druga pomoć" - tvrdi Sonja Biserko u izjavi za naš list.

Samardžić: Koštunica se povukao pre godinu dana

"Iza protesta u Crnoj Gori stoje građani Crne Gore. Mi smo kao DSS dali podršku našim sunarodnicima, Srbima koji žive u Crnoj Gori, ali i ostalim građanima CG" - rekla je Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS za portal Sputnjik povodom izjave Mila Đukanovića da "krugovi oko Koštunice pomažu" antivladine proteste u Podgorici.

Kada je reč o optužbama da Rusija stoji iza protesta, ona je navela da Đukanović samom sebi daje mnogo veliku važnost - "Opšte je poznato da je Vojislav Koštunica više od godinu i po dana van politike. I nikom nije poznato da je, otkako se povukao, u javnosti istupio nekim političkim stavom ili ličnim učešćem. Nije to poznato ni Milu Đukanoviću, ali mu to ne smeta da kad god u Crnoj Gori zagusti proziva Koštunicu. Ali to nije više problem za političku, već za neku drugu percepciju. Što se tiče aktuelnih protesta u Crnoj Gori, to više nije stvar političkog već ljudskog stava. Iz tog razloga pre svega Državotvorni pokret Srbije želi uspeh slobodarskom narodu CG u njegovoj borbi za demokratiju" - ističe se u saopštenju Državotvornog pokreta Srbije, koji predvodi Slobodan Samardžić.

Kao što je poznato, Rašković Ivić i Samardžić su bili bliski Koštuničini saradnici u DSS, dok Samardžićev DPS i dalje uživa njegovu podršku, nakon povlačenja iz politike i javnosti.

izvor: danas.rs-310128