Stranački dogovori kao bračni zavjeti

Stranački dogovori kao bračni zavjeti

Obećanja SDA i SBB-a: Stranački dogovori sve više liče na bračne zavjete!

LJUBIČANSTVENO: Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić
LJUBIČANSTVENO: Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić

Objavljeno: 24. okt 2015

Dogovori lidera oko formiranja vlasti donose brojna obećanja, koja oni serviraju sebi i narodu. Nakon izbora, lider SDA Bakir Izetbegović je potpisao programska načela za koaliciju sa Demokratskom frontom Željka Komšića. Taj se dokument samo po redoslijedu načela razlikovao od kasnijeg sporazuma potpisanog sa SBB-om Fahrudina Radončića. Čak su i datumi slični. SDA je sa DF-om potpisala sporazum 19. novembra prošle godine, sa SBB-om 19. oktobra ove godine.

U međuvremenu je, u julu 2015. godine, Izetbegović potpisao sporazum sa Seferom Halilovićem, koji su mnogi nazvali nesporazumom. U tom dogovoru je rečeno da će se riješiti politička ubistva i teroristički akti, počevši od supruge generala Halilovića i njenog brata, ubistva Joze Leutara pa do miniranja spomenika rahmetli Alije Izetbegovića. Pokazalo se da su u pozadini bili samo politički ciljevi, iako se radilo o porodičnim vezama žrtava i potpisnika. Niko od aktera više nije ni spomenuo istragu ovih ubistava.

Sporazum Izetbegovića i Radončića, pored općih pojmova političke stabilizacije BiH, teritorijalnog integriteta, integracija u EU i NATO, što se nalazilo i u koalicionom dokumentu sa Komšićem, ima u sadržaju i borbu protiv korupcije i kriminala, reforme, unapređenje poslovnog ambijenta, smanjenje javne potrošnje.

Radončić je u martu 2015. rekao da se on ništa ne može dogovoriti sa SDA-om.

U julu 2015. je rekao da "sve što dolazi od Bakira Izetbegovića i SDA on neće podržati".

Danas Radončić sa Izetbegovićem ima potpisan koalicioni sporazum i on je paradoksalno identičan onom kojeg je Izetbegović napravio sa Komšićem. Zato i djeluje kao svojevrsni diktat SDA prema SBB-u.

Bakir nas ne može plašiti reformskim agendama na način da se donese Zakon o radu koji prije toga nije analiziran. Niko nas neće ucjenjivati da prihvatimo ad hoc improvizacije koje dolaze, po mom mišljenju od jednog vrlo nekompetentnog federalnog premijera - govorio je svojevermeno Radončić.

Već ovog vikenda nova koalicija je objavila da "počinje reforma državne službe", pa je time prihvaćen i Zakon o radu, a i premijer je preko noći postao kompetentan.

U okviru ovih labilnih izjava pojavio se i Novalić koji je rekao da će se reformom uprave ustvari povećati plate državnim službenicima. Sad se normalni ekonomisti mogu upitati šta je cilj ove reforme uprave: Smanjenje nameta na teško opterećenu privredu ili preraspodjela plata u administraciji?

Svojevremeno je Radončić iz opozicije govorio o zahtjevima prema SDA: Zapošljavanje, razvoj, borba protiv korupcije i kriminala, te otkrivanje političkih ubistava. Politička ubistva su nestala iz ovog sporazuma SDA i SBB.

Prošlogodišnji sporazum sa SDA i DF-a potpisao je i HDZ, ovaj drugi je isključivo bošnjački, sa SDA-om i SBB-om. HDZ-ov lider je tu bio medijator bošnjačkog nacionalnog jedistva, neka vrsta matičara i kuma. Jer stranački dogovori sve više liče na bračne zavjete. I znamo šta bude sa zavjetima u braku.

Premda se ne zna kome je dosuđena udaja očito je jedno: Novoj koaliciji će nedostajati principa koje su potpisnici zaboravili ulazeći u kombinaciju.

Nakon svih onih optužbi i brutalnih napada, principi bi svakako bili pogubni.

izvor: nap.ba-17616

 

Sporazum o promjeni u vladajućoj koaliciji

Izetbegović i Radončić će ubuduće zajedno raditi na stabilizaciji prilika u BiH

LJUBIČANSTVENO: Fahrudin Radončić
LJUBIČANSTVENO: Fahrudin Radončić

• Lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB), Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, potpisali su u Sarajevu koalicioni sporazum o zajedničkom djelovanju na svim nivoima vlasti u BiH. SBB će najprije u vladi Federacije BiH zamijeniti Demokratsku fronu koja napušta koaliciju

• Izetbegović je uvjeren da će, kada se sve stvari finaliziraju, Savez za promjene prihvatiti SBB za koalicionog partnera koji ima jači kapacitet od Demokratske fronte, koja je do sada bila dio vladajuće koalicije

• Radončić je rekao da njegova ambicija nije da bude ministar sigurnosti što je već bio, ali je najavio da će razmisliti o njegovom angažmanu u Vijeću ministara

Objavljeno: 19. okt 2015

Izetbegović je najavio da će do kraja oktobra biti formiran novi saziv Federalne vlade te je izrazio očekivanje da bi do kraja novembra trebalo doći do promjena na državnom i kantonalnim nivoima i ponovio je da stranke Saveza za promjene ostaju dio koalicione većine na državnom nivou.

Naglasio je da će, kada se sve stvari finaliziraju, Savez za promjene prihvatiti SBB za koalicionog partnera koji ima jači kapacitet od Demokratske fronte, koja je do sada bila dio vladajuće koalicije.

Za Izetbegovića ovaj dan će, kako je rekao, ostat upamćen kao pozitivan datum u postratnoj historiji BiH jer su se lideri sporazumom obavezali da će dva važna politička faktora snažno surađivati na stabilizaciji prilika u BiH, provođenju reformi, unapređenju poslovnog ambijenta i smanjenju potrošnje.

Sporazumom je precizirano, kazao je Izetbegović, da će među prioritetima biti efikasna borba protiv kriminala i korupcije, integracija BiH u NATO i Evropsku uniju. Najavljeno je da će se raditi na obradi i objavi rezultata popisa stanovništva, zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta države te osiguranju ravnopravnosti građana na cijelom prostoru BiH.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić zahvalio je SDA što je odlučila SBB pozvati da budu dio vladajuće većine, jer im je tako pružena šansa i velika odgovornost da zajednički pokušaju brže raditi na reformama u kojima je primjetan veliki zastoj.

Govoreći o stanju na federalnom nivou, Radončić je kazao da je na snazi potpuna blokada Federalne vlade jer je neko smatrao da može "reketirati prvenstveno Bošnjake, a onda i Federaciju računajući da lideri SDA i SBB-a ne mogu sjesti zajedno i dogovoriti se".

Izetbegović je ocijenio da je moguće da ove dvije stranke sarađuju jer imaju gotovo iste političke agende iako je postojalo rivalstvo između njega i Radončića koje je ušlo u fazu animoziteta.

izvor: poligon.ba-41320