Iza svakog nacionalizma stoji kriminal

Iza svakog nacionalizma stoji kriminal

Umiješanost u kriminal ministrica Golić pokušava zataškati pričom o borbi za ujedinjenje RS i Srbije

Ministrica Golić izdaje upotrebne dozvole za zgrade koja nisu ni izgrađene

Čim neko zaglavi u kriminal, ubrzo postane i nacionalist

Srebrenka Golić
Srebrenka Golić (Bošnjakinja)

Objavljeno: 25. okt 2015

Potpredsjednica Vlade bh. entiteta Republika Srpska i ministrica za prostorno uredenje, građevinarstvo i ekologiju u ovom entitetu Srebrenka Golić poručila je prije dva dana u Beogradu kako se nada da uskoro neće postojati granice između Srbije i Republike Srpske, piše bh. novinska agencija Patria.
Ovo nije prvi put da vlasti u RS prijete o podjeli BiH, konačno, vladajući SNSD posljednje izbore u oktobru 2014. dobio je na nacionalističkoj retorici.

Analitičari su ocijenili kako su vlasti u ovom dijelu BiH itekako svjesni da je odcjepljenje RS od Bosne i Hercegovine i njeno pripajanje Srbiji skoro pa nemoguće, jer to ne da bi donijelo nevolje samo Bosni i Hercegovni, već bi se negativno odrazilo i na Srbiju koja je prije 20 godina zagarantovala cjelovitost BiH Dejtonskim mirovnim sporazumom, a čija Vlada sada također zemlju nastoji uvesti u NATO i EU koji od Srbije beskompromisno traže ulogu stabilizirajućeg faktora na zapadnom Balkanu.

Opozicija u RS također upozorava da vlast u RS predvođena SNSD-om i Miloradom Dodikom građanima ne može ponuditi niti jedan program koji bi oporavio posrnulu ekonomiju entiteta, pa zbog toga kod građana izaziva emocije plasirajući priče o ujedinjenu svih Srba u jednu državu.

Sama Golić upletena je u teške malverzacije. Posljednju koju su mediji objavili otkriva da je ministrica Golić izadala upotrebnu dozvolu kontroverznom preduzeću "Grand trejdu" za objekat koji još nije ni završen u centru Banja Luke, piše Patria.

izvor: nap.ba-17630

 

Mislili ste da ne postoje takvi Bošnjaci

Pogledajte kako se ova Bošnjakinja bori za jaku Republiku Srpsku i za slabljenje države BiH

Objavljeno: 16. feb 2015

Plan Denisa Zvizdića koji je naveo u ekspozeu, da na nivou BiH uspostavi Agenciju za ekologiju i zaštitu životne sredine neprihvatljiv je za Vladu Srpske, poručila je ministar ekologije i građevinarstva i prostornog uređenja Srpske Srebrenka Golić.

Republika Srpska podržava jačanje evropskog puta BiH, stabilizaciju ekonomskih i svih drugih prilika, ali da joj se ne sviđa priča o uspostavljanju novih institucija na nivou BiH za koje se zna da su u nadležnosti entiteta, poručila je Golićeva.

"Nema govora o prenosu ustavnih nadležnosti Republike Srpske u oblasti životne sredine na BiH. To je isključivo ustavno pravo entiteta. Poručujem gospodinu Zvizdiću da preispita rad svih agencija koje su osnovane na nivou BiH.

Smatram da mnoge od njih nepotrebno postoje, jer entiteti od njih nikakve koristi nemaju, a osnivati neke nove agencije koje on navodi sigurno neće imati podršku ni Vlade Republike Srpske niti resornog ministarstva na kojem sam ja čelu", rekla je Golićeva.

Podsjetimo, Srebrenka Golić se zvanično izjašnjava kao Bošnjakinja! I shodno teme je dobila ministarstvo koje pripada Bošnjacima u Vladi RS. (TV BN)

izvor: arhiva.cazin.net

 

Dodik sumnjao da mu je šefica kabineta doušnik OHR

• Golić je rođaka novopečene supruge supervizora za Brčko i zamjenika Visokog predstavnika BiH Rafija Gregorijana...

Objavljeno: 02. dec 2008 | C.A.

Bivši sekretar sekretarijata Glavnog odbora SNSD, a potom šef kabineta premijera RS Milorada Dodika Srebrenka Golić, žena za koju kažu da je više od svih partijskih funkcionera bila upućena u poslovne i partijske tajne SNSD-a, nije napustila mjesto šefa kabineta zato što je bila nezadovoljna statusom. Naš izvor, blizak vladinim strukturama tvrdi da je razlog što su pojedinci okupljeni oko Dodika informirali premijera da preko Srebrenke "cure" povjerljive informacije u korist visokog dužnosnika OHR.

- Golić je rođaka novopečene supruge supervizora za Brčko i zamjenika Visokog predstavnika BiH Rafija Gregorijana. Dodikovi informatori su pratili njene kontakte te je plasirana priča o Srebrenkinim ilegalnim kontaktima sa OHR - kaže naš izvor.

Podsjetimo, u maju 2008. godine Srebrenka Golić je, nakon burne svađe sa premijerom Dodikom, vratila partijsku knjižicu i napustila "najljepšu zgradu na Balkanu". No, nakon tri mjeseca se popularna Srebra vratila u kabinet premijera RS na mjesto savjetnika, iako na zvaničnoj veb stranici sajtu Vlade RS i dalje stoji da je Golić šef kabineta Milorada Dodika.

Razlozi povratka negdašnje prve dame SNSD-a nisu poznati, mada se špekulira da je iz međunarodnih krugova izvršen diskretan pritisak na Dodika da Srebrenku vrati na posao. (as)

izvor: bosnjaci.net-29979

 

Podsjećanje: Vikiliks i ministarka Golić

Srebrenka Golić: Vladika Grigorije je opasan lažov

• Srebrenka Golić, bivša savetnica premijera Republike Srpske Milorada Dodika, objašnjava da je ona sama čista od bilo kakvog kriminala, ali tvrdi da se većina Dodikovih savetnika lično obogatila daleko iznad svojih zvaničnih primanja. Vladiku Grigorija opisala kao opasnog lažova

Objavljeno: 29. jan 2013

Krajem maja 2013., Srebrenka Golić, bivša savetnica premijera Republike Srpske Milorada Dodika, odstupila je sa svoje pozicije šefa kabineta. Vratila je istovremeno i člansku kartu SNSD. Golićeva je bila lojalan savetnik Dodiku i njena ostavka je došla kao šok za posmatrače i javnost u Republici Srpskoj. Bila je u bliskom kontaktu sa Odelenjem Ambasade u Banjaluci, navodi se u poruci koju su američke diplomate napisale 20. juna 2008. posle dugog razgovora 23. maja 2008. sa Srebrenkom Golić.

Imali smo dugi razgovor sa uzrujanom Golićevom, koja je rekla da su glavni razlozi za njenu ostavku profesionalni. Postajala je sve više frustrirana haosom u kabinetu, i da je bila isključena, marginalizirana i ponižena. Golićeva se požalila zbog neobrazovanih, nekompetentnih savetnika koje je nedavno zaposlio Dodik. Dodala je da je atmosfera u kabinetu opterećena zlom i intrigom. Golić je dodala da su Dodikovi ključni savetnici umešani u nesumnjivu finansijsku korupciju, ali je bila vrlo oprezna da ne uplete samog Dodika u bilo kakav kriminal. Objašnjava da je ona sama čista od bilo kakvog kriminala, ali tvrdi da se većina Dodikovih savetnika lično obogatila daleko iznad svojih zvaničnih primanja.

Rekla je da je odbila da potpiše bilo kakve nezakonite dokumente koje su joj podnosili na potpis različiti ministri, te da je uradila sve što je bilo u njenoj moći da onemogući pristup kriminalaca i ratnih zločinaca Dodiku.

Golićeva je rekla da je često tražila od Dodika da obrati više pažnje na iznenadno i neobjašnjivo bogaćenje svojih sajetnika, ali da je Dodik odbijao da je sluša ili nije brinuo zbog toga. Uvijeno je rekla da je zbog odbijanja da učestvuje u korupciji ostala izvan Dodikovog kruga.

Izrazila je razočarenje zbog onog što je opisala kao "povećani" srpski nacionalizam unutar SNSD i Vlade Republike Srpske. Rekla je da "Dodik nije ista osoba kakva je bio pre pet ili čak tri godine", i da je dozvolio da bude zaveden od svojih savetnika.

Okrivila je trebinjskog vladiku Grigorija, među ostalim, za Dodikov povećani nacionalizam, opisujući Grigorija kao "opasnog lažova". Golićeva je govorila kako oživljavanje nacionalističke retorike i emocija među Srbima podsjeća na 1992.

U razgovoru sa američkim diplomatama, Golićeva se opisivala kao "Jugosloven" iz mešanog braka, govoreći da, kao ne-Srbin, sve više oseća da nije dobrodošla u kabinetu niti u partiji SNSD.

Dodala je da kako su njen muž i sin Srbi osjeća Srbe kao svoj narod i da dijeli njihovu sudbinu. Rekla je da je bila naivna da toliko veruje SNSD-u, otkako se pridružila kao sedamnaesti član partije još 1996.

"Uprkos ostavci sa pozicije i iz partije, očito je da ona ostaje lojalna Dodiku, kojeg je jedino kritikovala što joj je lagao obećavajući da će biti ministar, ali je nije imenovao tokom dve vlade."

Golićeva je najviše ljutnje pokazala zbog Gordana Miloševića, Dodikovog spoljno-političkog savetnika. Opisala ga je kao jednog od mladih, novih savetnika koji su zaposleni jer govore engleski, iako nemaju akademske kvalifikacije ("Milošević ima samo srednjoškolsko obrazovanje", primetio je pisac depeše).

Golićka je rekla da je Milošević pozajmljivao novac za cigarete kada je uposlen kao zapisničar, ali da je nedavno završio izgradnju velike nove kuće i nabavio nova kola.

Golićeva je, takođe, kritikovala Dodikovog ključnog savetnika Slavka Mitrovića, opisujući ga kao opasnu osobu koja ima loš uticaj na Dodika. Rekla je da Mitrović, koji se sam opisuje kao neplaćeni savetnik premijera, značajno doprinosi Dodikovom povećanom nacionalizmu i da je on pripremio većinu, ako ne sve, vatrene uvodnike i kolumne koji se često pojavljuju pod Dodikovim imenom u medijima Republike Srpske.

U komentaru depeše koju je potpisao ambasador Ingliš kaže se da njene tvrdnje o korupciji u Dodikovom kabinetu podsećaju na slične tvrdnje koje sve više kruže među loklanim posmatračima i u novinama.

"Ostavka Golićeve i njene opservacije daju verodostojnost tvrdnjama koje smo čuli i od drugih da je Dodikov pristup politici promenjen i da on nije pragmatični, socijaldemokratski političar kakav je bio. Drugim rečima, da je njegova nacionalistička retorika više od same retorike. To može biti i zbog toga što je sve više okružen tvrdo linijaškim i korumpiranim savjetnicima. To može biti simbol arogancije i želje za totalnom kontrolom, koja je postala očita posle nadmoćne pobede njegove partije na oktobarskim izborima 2006. godine", piše u Inglišovoj depeši o Dodikovom kabinetu.

SPC - Vladika Grigorije ima vinariju
SPC - Vladika Grigorije ima vinariju

Vladika Grigorije i njegovi promenljivi odnosi sa Dodikom su opisani u jednoj depeši koja je poslana iz sarajevske ambasade 4. augusta 2009. godine.

Vladika Grigorije je opisan kao "iznimno lukava osoba sa posebnom sposobnošću da predvidi događaje dalje nego većina političkih lidera u Bosni". Predviđa se da će biti značajan američki sagovornik ili u svojoj eparhiji ili na višoj poziciji u Beogradu još dugo vremena, što sugeriše i njegov izbor u Sinod SPC.

Njegove tendencije su daleko od demokratskih i inkluzivnih, što zahteva pravilan i srdačan, ali ne preterano prijateljski pristup. Naglašava se da Grigorije nema problematičnu ratnu prošlost, kao Kačavenda, i da ima šire poglede i veze, nego Jefrem i drugi u pravoslavnoj hijerarhiji.

Posebno se analizira njegov uticaj na politiku u Republici Srpskoj, napadi na novinare i uticaj na mlade sveštenike.

izvor: rtvbn.com-360167