Rusija sudjeluje u sirijskom ratu od početka

Rusija sudjeluje u sirijskom ratu od početka

Bashar al-Assad - Vladimir Putin 2015
Bashar al-Assad - Vladimir Putin 2015

Objavljeno: 28. okt 2015

Komandant lokalnih opozicionih snaga u turkmenskoj regiji Bayirbucak u regiji Latakije Omer Abdullah tvrdi da svoja ognjišta već skoro pet godina brane od vojske sirijskog režima predsjednika Bashara al-Assada, ali i od ruskih, iranskih i libanskih snaga - "Blizu pet godina ratujemo protiv Assadovog režima, ali ne samo protiv njega, već i protiv Rusije, Irana i libanskih šiita" - kazao je komandant brigade "Sultan Abdulhamit Han" Abdullah u razgovoru sa novinarom AA.

Ističući da je u zračnim napadima u proteklih nekoliko sedmica na vidjelo izašla ruska podrška Assadu koja traje od početka rata, Abdullah je kazao da je turkmenska zajednica u regiji Bayirbucak na sjeverozapadu Sirije već 50 godina pod pritiskom režima, ali da su njegovi saborci odlučni da do posljednjeg brane svoja ognjišta.

Podsjetivši da su ruskia avioni počeli izvoditi zračne napade u Siriji od 30. septembra, Abdullah je kazao da je od tada znatno intenzivirano nasilje i sukobi na skoro svim frontovima ratišta - "Rusija je došla da navodno gađa ISIS, ali ustvari gađa Turkmene i druge civile. Ovdje nema ni ISIS, niti drugih terorista. Ubijaju civile u Halepu, Idlibu, Hami i Jabel Akradu. Koriste najrazvijenija oružja. Ponekada padaju kiše projektila sa neba. Mi ćemo nastaviti braniti svoje posjede, bez obzira ko da dođe. Uništili smo 200 Assadovih tenkova. Uz Božju pomoć ćemo odbraniti svoju zemlju. Mi ne govorimo ni o kakvim tranzicijama, sa ili bez Assada, već želimo svoju vlast u svojoj zemlji" - kazao je Abdullah.

izvor: bnn.ba