Zločinački poduhvat u Hrvata u BiH

Zločinački poduhvat u Hrvata u BiH

IDUĆE GODINE IZLAGANJE ŽALBI Presuda krajem 2017. ili početkom 2018.

Optuženi u predmetu Prlić i ostali dobili su ukupno 111 godina zatvora
Optuženi u predmetu Prlić i ostali dobili su ukupno 111 godina zatvora

Objavljeno: 31. okt 2015 | Dario Pušić

Predmet u kojem se sudi Jadranku Prliću i ostalim visokim dužnosnicima Herceg-Bosne i HVO-a koji je najduži, najkompleksniji i s nacionalnog, društvenog i političkog stajališta veoma osjetljiv ušao je u svoju posljednju fazu koja uglavnom pretpostavlja održavanje redovitih statusnih konferencija i neizvjesnost u čekanju bilo kakve vijesti koja se veže za eventualnu drugostupanjsku presudu. Iduća statusna konferencija planirana je za 23. studeni, a na njoj će se izložiti standardna pitanja poput uvjeta boravka i zdravlja optuženih. No, to ne znači kako su aktivnosti na predmetu zamrle-dapače, Sudsko vijeće aktivno razmatra uložene žalbe kako obrane tako i Tužiteljstva pa iako se radi o vrlo kompleksnom predmetu s ogromnim brojem dokaznih materijala i svjedočenja, drugostupanjska presuda neće ugledati svjetlo dana tako brzo. Naime, kako nam je potvrdila Vesna Alaburić, odvjetnica generala Milovoja Petkovića tek se krajem iduće godine očekuje usmena prezentacija uložene žalbe prilikom čega će obrana predočiti sažetak uloženog.

Prezentacija žalbi

Usmenu prezentaciju očekujemo krajem sljedeće godine. Uglavnom, Sud počinje raditi na žalbi, ima određena saznanja i nakon toga mi prezentiramo žalbene navode i odgovaramo na pitanja Suda, pojasnila je Alaburić, naglasivši kako nakon prezentacije svake od stranaka obično prođe mnogo vremena. Stoga su očekivanja kako se, a potkrijepljeno nekim ranijim najavama, donošenje drugostupanjske presude očekuje krajem 2017. ili čak početkom 2018. godine.

Žalbeni dijelovi

A donošenje presude bit će zasigurno vrlo težak posao s obzirom na obimnost samog predmeta, kao i na žalbe obrane u kojima se pokušava oboriti glavna teza na osnovi koje se i donijela presuda, a to je postojanje navodnog udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Prema informacijama iz odvjetničkih timova šestorke, to obaranje je jedno od ti ključna elementa svake od žalbi. Druga se dva odnose na tezu o etničkom čišćenju te međunarodnom karakteru sukoba.

Jedan od vrlo važnih elemenata u žalbi je i onaj koji se tiče zločina, koji se jesu događali, ali obrana tvrdi kako oni nisu posljedica nekog zločinačkog plana etničkog čišćenja, već različitih okolnosti. Istodobno i sama namjera i cilj osnutka Herceg-Bosne objašnjen je u žalbama na način da je došlo do krivog tumačenja namjere i svrhe osnivanja.

izvor: dnevni-list.ba-2018