Kako neopaženo spriječiti ulazak BiH u EU

Kako neopaženo spriječiti ulazak BiH u EU

SDA NA MUKAMA - Moraju "neopaženo" Hrvatima priznati nadležnost županija

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Objavljeno: 31. okt 2015 | Dario Pušić

Oko "mehanizma koordinacije" mnogo je stvari rečeno ili napisano, međutim, unatoč optimizmu vladajućih, jasno je kako u pozadini cijele priče postoji velik sukob unutar bošnjačkih političkih stranaka - na koji način objasniti da će mehanizam praktično "potvrditi da županije imaju svoje ustavne nadležnosti" - koje država, ma koliko god se trudili, ne može zaobići.

Stoga je i upitno hoće li mehanizam konačno biti i potpisan do kraja ove godine, tim više što se SDA već tjednima nalazi na meti SDP i DF koji smatraju da ta stranka pristankom na sadašnju verziju mehanizma otvara vrata za stvaranje trećeg entiteta.

BiH, iako su ranije najavljeni rokovi već prošli, još uvijek nije dobila mehanizam koordinacije - a samim tim niti jednu adresu, odnosno glas u odnosima s EU - kako bi mogla kroz učinkovit instrument preuzimati pravnu stečevinu Unije. Prema uobičajenom tumačenju radi se o sustavu koji će osim preuzimanja i provođenja stečevine definirati procedure i modalitete suradnje između svih razina vlasti u skladu s njihovim nadležnostima.

Kamen spoticanja

Upravo su nadležnosti i ključni kamen spoticanja i razlog zbog kojeg se još uvijek ne izlazi u javnost s do sada dogovorenim stvarima.

Hrvatski su predstavnici u tom pogledu dobili prvu bitku i u predloženom modelu osigurali da će i županije imati svoj glas - ali isključivo u pitanjima za koje su županije i nadležne.

No, nakon što su u SDA vidjeli kako se u reakcijama oporbe na predloženi model spominje treći entitet, odnosno davanje županijama ovlasti države, shvatili su u kakvoj su se situaciji našli te sada traže strategiju kojom će opravdati potpisivanje dokumenta koji, inače, ni na koji način ne stvara uvjete za treći entitet već samo poštuje ustavne nadležnosti županija.

Denis Zvizdić
Denis Zvizdić

Predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić već je jedno vrijeme u nezgodnom položaju budući je još ljetos najavio kako će mehanizam biti usvojen najkasnije do kraja rujna te da će uvažavati ustavnu strukturu zemlje. Rujan je prošao, a Zvizdić prije par dana ponovio kako su postignuti značajni pomaci u utvrđivanju konačnog dogovora:

"Mehanizam koordinacije će biti temeljen na dva osnovna načela, a to je poštivanje ustavnih nadležnosti svih razina vlasti i na načelu učinkovitosti u radu tijela predviđenih mehanizmom koordinacije. Napravljeni su značajni iskoraci između Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada i mehanizam koordinacije trebao bi ubrzo biti okončan" - rekao je Zvizdić te odbacio prozivke oporbe, a posebno SDP kako se time određenom teritoriju daje status entiteta - odnosno kako će putem mehanizma koordinacije taj teritorij dobiti institucionalnu podlogu.

Isključive nadležnosti

Međutim, u SDP i DF nisu uvažili činjenicu kako županije uistinu imaju određene isključive nadležnosti koje će u procesu pregovora s EU morati doći na red te kako je logično da predstavnici županija u tim specifičnim stvarima koje ih se tiču imaju pravo glasa. Također, mehanizam koordinacije, iako ide u smjeru osiguranja jednog glasa iz BiH mora uvažiti ustavnu strukturu BiH, kao i činjenicu da u njoj žive pripadnici tri konstitutivna naroda - a konstitutivan znači imati mogućnost utjecaja na donošenje odluka.

Ukoliko bi se zaobišla uloga županija, državni mehanizam koordinacije bi vrlo lako mogao postati tijelo u kojem će bošnjački i srpski predstavnici, svaki kroz jedan od entiteta, jedini imati mogućnost utjecaja.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović mišljenja je kako se u pogledu prozivki da mehanizam služi za izjednačavanje županija i entiteta, kazao kako se očito traži način za izazivanje nove krize, a što neće uspjeti budući iz Ustava FBiH proizlazi ogroman broj nadležnosti županija.

izvor: dnevni-list.ba