Rusija komplicira situaciju na Balkanu

Rusija komplicira situaciju na Balkanu

Američki ekspert za Balkan Edward P Joseph: Širenje NATO je rješenje za region

Edward P. Joseph
Edward P. Joseph

Objavljeno: 30. okt 2015

Utjecaj Rusije na Srbiju samo nosi probleme i komplicira situaciju na Balkanu, upozorava Edward P. Joseph, profesor na uglednom američkom Univerzitetu "Johns Hopkins", analitičar i vrsni poznavalac geopolitičkih prilika na Balkanu. On je za naš listi precizno secirao stanje na Balkanu iz američkog ugla, govorio je o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori, najavljenom referendumu u RS, ruskim interesima, ali i o političkim potezima Srbije.

Govoreći o nedavnim protestima u Crnoj Gori koje je organizirala tvrdolinijaška, prosrpska partija DF zbog mogućeg ulaska ove zemlje u NATO, Joseph ističe kako se možda ne može tvrditi da Srbija i Rusija imaju direktan utjecaj, ali da su interesi očigledni.

- Upravo su ovi protesti pokazali da je potrebno da Crna Gora pod hitno i što prije uđe u NATO. Time bi se odgovorilo i na pitanje želi li ona na zapad ili prema Rusiji. Otvorenost tog pitanja pravi problem i zbog toga ga treba što prije zatvoriti - naveo je Joseph, ističući da bi taj korak mogao biti rješenje za cijeli region.

Kada su u pitanju srbijansko-ruski odnosi i posjeta premijera Srbije Aleksandra Vučića Kremlju, ovaj geopolitički ekspert navodi da je svaki potez koji se napravi na odnosima Beograd-Moskva nepreporučljiv.

- Svaki korak između te dvije zemlje nije zdrav. Utjecaj Rusije na Srbiju samo nosi probleme i komplicira situaciju na Balkanu. Ništa dobro od tih odnosa ne može doći, pogotovo kada je u pitanju kupovina oružja - ističe Joseph. On smatra da naoružavanje Srbije sa sobom nosi određenu poruku, ne samo zemljama Balkana nego i cijelom Zapadu.

- Svakako da to naoružavanje nosi određenu poruku koju šalje Moskva. Problem je što sudbina Srbije nije definirana i to je vrlo važno za Rusiju. Zna se koliko je Srbija imala negativan utjecaj na raspad Jugoslavije, prije svega u BiH. I, nažalost, njena sudbina još nije riješena. Vučić jeste dao odlučan stav što se tiče ulaska u EU, ali problem je sukob u vezi s Ukrajinom koji je otvorio nove opasnosti u pogledu ruskog utjecaja ne samo u Srbiji nego i u RS - kaže Joseph.

Na pitanje da prokomentira nedavni članak u uglednom američkom časopisu "Foreign Affairs" u kojem se navodi mogućnost novog rata na Balkanu zbog referenduma u RS, Joseph odgovara da je rat nemoguć:

- Da budem potpuno jasan - taj referendum može donijeti samo zlo za RS, za BiH i cijeli region. Referendum je sasvim nepotreban i nelegalan. To je očigledan jeftini potez Dodika koji bi mogao napraviti mnoge probleme, jer je opasan. Zna se da je rat u BiH počeo nakon jednog referenduma. Referendum u BiH nikada nije samo vezan uz jedno pitanje, on u BiH uvijek ima veću važnost - zaključio je Joseph.

Šta je s "aprilskim paketom"

Komentirajući činjenicu da će uskoro biti 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Joseph navodi da je očigledno vrijeme za njegovu promjenu:

- Očigledno je da je Dejtonski sporazum, prije svega Ustav, vrlo problematičan. Upravo je on uzrok mnogih problema u BiH, kao i većine kriza. To se konačno mora priznati. Nije istina da je nemoguće promijeniti Ustav. Prije devet godina imali ste "aprilski paket", koji je vodio ka promjeni Ustava. To je dokaz da se može mijenjati. Potrebno je priznati problem i početi ga rješavati. (Avaz)

izvor: cazin.net

 

Joseph: Srpsko pitanje je ključno u BiH

Edward P. Joseph: Treći entitet odvlači pažnju, srpsko pitanje je ključno u BiH

Edward P. Joseph
Edward P. Joseph

Objavljeno: 02. nov/stu 2015

Joseph kaže da se, ukoliko Srbi i Bošnjaci postignu sporazum o odnosima Republike Srpske i središnjih institucija u Sarajevu, pitanje trećeg entiteta, više uopće neće postavljati:

"Ideja o trećem entitetu za Hrvate više služi za odvlačenje pažnje. To nije ključni problem. Srpsko pitanje je oduvek bilo ključno pitanje u BiH i odnosi Srba i Bošnjaka određuju kretanja u u zemlji. Hrvati su samo sledili te procese" - izjavio je za Radio Slobodna Europa američki analitičar Edward P. Joseph, koji je bio u međunarodnim misijama u BiH tijekom i nakon rata.

Joseph kaže da se, ukoliko Srbi i Bošnjaci postignu sporazum o odnosima Republike Srpske i središnjih institucija u Sarajevu, pitanje položaja Hrvata, odnosno trećeg entiteta, više uopće neće postavljati:

"Rasprava o statusu Hrvata je pokrenuta zbog nefunkcionalnosti BiH, a glavni uzrok za takvo stanje su odnosi Republike Srpske prema državnim institucijama u Sarajevu" - rekao je Joseph i dodao kako izlaz treba najpre tražiti u priznanju, odnosno suočavanju sa istinom u kakvoj situaciji se nalazi BiH:

"Dakle, ona je ne samo u političkom ćorsokaku, već je i ekonomska situacija katastrofalna, zbog čega nema baš neku svetlu budućnost. Povrh svega - jača utjecaj Rusije kao i privlačnost radikalnog islama" - kaže Joseph, koji je i ivršni direktor američkog Instituta za aktualna svetska pitanja i profesor i istraživač na Školi za međunarodne studije na sveučilištu John Hopkins.

Istaknuo je kako je rizik da se veliki broj boraca iz BiH, kao i s Kosova, koji su otišli na ratišta na Bliskom istoku, da kada se vrate, počnu izvoditi terorističke akcije na Balkanu i radikalizirati stanje u BiH. Time bi se, smatra, povećao rizik od međuetničkih incidenata, što bi moglo potaknuti spiralu nasilja koje ne bi dostilglo razmjere kao 1990-ih:

"Drugo, da bez obzira koliko je složeno rešenje, uzrok takvog stanja je vrlo jednostavan, odnosno nalazi se u samom Daytonskom sporazumu. Naime, ovaj dokument je okončao rat ali na pogrešnim pretpostavkama koristeći etničko-teritorijalni pristup. Točnije, da bi se Srbi potakli da prihvate ovaj sporazum, dobili su entitet Republika Srpska što je bio ratni cilj njihovog rukovodstva, mada su težili potpunoj samostalnosti. Međutim, dobili su teritoriju što je bio njihov glavni cilj, kao i mnoge atribute državnosti u svom entitetu" - kaže Joseph navodeći kako je sve što se kasnije događalo samo posljedica takvog aranžmana.

Joseph smatra da jedino promjena odnosa u strukturi odnosa moći između Vlade u Sarajevu i RS pruža BiH šansu da postane funkcionalna država.

izvor: bljesak.info-137554