Nermin Nikšić: SDA isporučila državu Draganu Čoviću

Nermin Nikšić: SDA isporučila državu Draganu Čoviću

Nermin Nikšić: Drago mi je zbog Radončića i Izetbegovića

Nermin Nikšić
Nermin Nikšić

• Za koaliciju SBB-SDA je istakao kako mu je drago što u Parlamentu FBiH sada postoji čvrsta parlamentarna većina i da to apsolutno podržava - jer će se onda znati ko je odgovoran za stanje u FBiH

Objavljeno: 02. nov 2015

Komentirajući svoju izjavu da je SDA isporučila državu Draganu Čoviću, predsjednik SDPBiH Nermin Nikšić je u CD FACE TV rekao da to može izgledati kao teška izjava - ali da je to realnost, prenosi novinska agencija Patria:

Volio bih da argumentima razgovaramo na tu temu. Rekao bih da je to bila predaja bez ispaljenog metka. Imamo situaciju da se pristaje na sve što je politika HDZ, da se uvodimo u opasnu političku situaciju gdje se u BiH sve dijeli po etničkim principima, od ministarstava, preko preduzeća, do javnih resursa. Time se stvara pretpostavka za uspostavu trećeg entiteta".

Nije potrebno da se to ozvaniči i u Ustavu, pa da bi shvatili šta je cilj. Ideja o odlaganju lokalnih izbora je kupovina vremena da se izmjeni Izborni zakon BiH.

Čović je već rekao da je počeo pregovore sa Izetbegovićem oko uspostave hrvatske izborne jedinice - a to je praktično etno-politička podjela i novi entitet, kaže Nikšić i nastavlja:

Kada govorimo o Vladi FBiH, nije tu pretjerano odgovoran Novalić, već politika SDA koja popušta HDZ-u. Prvo što su uradili podijelili su Ministarstvo za boračka pitanja na dvije komponente.

Sve što je napravljeno na planu revizije palo je u vodu.

Govoreći o tome kako se nova koaliciji SDA-SBB hvali brzim usvajanjem zakona u Parlamentu FBiH, pohvalama koje dolaze od MMF i međunarodnom podrškom, Nikšić je rekao da je sve tačno, ali da se radi o vještačkoj euforiji:

Jedino što je ova vlada uradila je Zakon o radu, kojim je dodatno učvrstila podjele - gdje imamo situaciju da federalna inspekcija ne može vršiti kontrole u kantonima, i dopune Zakona o državnim službenicima kojima se otvara prostor za novih 300 mjesta, te betoniraju etnički i politički čista ministarstva.

LJUBIČANSTVENO - Bakir Izetbegović i Dragan Čović
LJUBIČANSTVENO - Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Za koaliciju SBB-SDA je istakao kako mu je drago što u Parlamentu FBiH sada postoji čvrsta parlamentarna većina i da to apsolutno podržava - jer će se onda znati ko je odgovoran za stanje u FBiH:

Ali ne podržavam način da smo dobili još jedan etnički blok - gdje imamo pohvale od strane HDZ da su sada SBB i SDA bošnjački blok kao protuteža HDZ - odnosno hrvatskom bloku. Ne mogu da prihvatim da postoje dva bloka - bošnjački i hrvatski. Cilj je onda da ne postoji FBiH, da ne postoji ono što je bit države BiH, već da postoje tri etničke cjeline i mislim da je to najveća greška SDA.

Oni ne žele da budu prvi u BiH, već da budu prvi kod Bošnjaka, naglašava Nikšić i zaključuje:

To je potpuno suprotno biću SDP, onome za što se mi borimo. Mi hoćemo državu BiH u kojoj ćemo svi biti ravnopravni. Mene je zaista strah i razmišljati o toj definitivnoj etničkoj podjeli, ako se izmjeni Izborni zakon BiH, tako da onda svako ima svoju etničku glasačku kutiju. Mislim da onda nema BiH, i to je definitivno zabijanje eksera u mrtvački kovčeg ovoj zemlji.

izvor: slobodna-bosna.ba-24662

 

Reakcija na hapšenja Bošnjaka

Nermin Nikšić: Vlast u RS ponaša se kao u vrijeme Radovana Karadžića

Nermin Nikšić: Kao čovjek sam razočaran nikakvom reakcijom VM, ali i institucija FBiH

Nermin Nikšić
Nermin Nikšić

Objavljeno: 07. maj 2015

Isticanje zastave RBiH, koja je bila zvanični simbol međunarodno priznate države nije ni krivično djelo, a ni prekršaj. Za razliku od toga isticanje fašističkih zastava, poput četničkih, ima sva obilježja krivičnog djela izazivanja mržnje, ali se to u RS od strane zvaničnih institucija posmatra kao patriotski čin, kazao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria.

- Privođenjem osoba koje su u svadbenoj koloni mahali zastavom Republike BiH klasična je zloupotreba ovlaštenja, koje VSTV po službenoj dužnosti mora kazniti ako želi pokazati da u BiH postoji vladavina prava. Zastava sa zlatnim ljiljanima simbol je otpora svih građana BiH agresiji i pokušaju uništavanja naše države. Ovakvim potezima policije RS, ta činjenica se ne može promijeniti već naprotiv samo dodatno učvrstiti - kaže Nikšić dodajući da se teroristički akt napada na Policijsku stanicu u Zvorniku (napad na državu BiH) danas koristi kao opravdanje za pritisak i progon bošnjačkih povratnika u RS.

- Hapšenja povratnika u RS-u predstavlja klasičnu hajku na građane koji su unatoč svim poteškoćama i problemima odlučili nastaviti život na ognjištima sa kojih su brutalnom agresijom otjerani. Skandalozno je da se 20 godina nakon rata vlast u RS ponaša kao u vremenu kada je Radovan Karadžić na zločinu stvarao ovaj entitet. Mi u SDP-u smatramo ovakvo djelovanje policije RS direktnim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma koji garantira slobodan povratak svih ljudi u prijeratna mjesta prebivališta - kaže Nikšić.

S druge strane, kako navodi Nikšić "kao čovjek sam razočaran nikakvom reakcijom prije svega Vijeća ministara BiH, ali i institucija FBiH koji imaju obavezu i dužnost da zaštite povratnike."

- U svemu ovome veliku odgovornost snose i predstavnici međunarodne zajednice, a naročito OHR koji je sa svojim pasivnim odnosom odavno postao saučesnik u ovakvom djelovanju kojim se krše ljudska prava, sprovodi teror i ugrožava stabilnost BiH. Ukoliko i ovaj put izostane jasna i odlučna reakcija OHR-a, onda je valjda svima jasno da ova institucija više nema nikakvu ulogu u onome sto joj je prema Dejtonskom sporazumu definirano kao dužnost. Pozivam sve političke snage koje se bore za BiH i koje žele evropsku budućnost za sve građane da se ujedine i zajedno reagiraju na državno nasilje koje sprovode institucije RS - istakao je Nikšić za agenciju Patria.

Kako je za agenciju Patria saopćeno iz Tužilaštva BiH, oni nisu bili upoznati sa akcijom hapšenja MUP-a RS, a koje je izvedeno po nalogu Specijalnog tužilaštva RS. S obzirom na kvalifikaciju navodnog krivičnog djela koje se stavlja na teret uhapšenima da je riječ o terorizmu postavlja se pitanje preuzimanja nadležnosti i isključivanja državnih institucija.

- To ne bi smjelo ostati bez reakcije jer samo sve državne institucije zajedno i u saradnji sa entitetskim mogu sprovesti efikasnu borbu protiv terorizma - kaže Nikšić.

izvor: nap.ba-11457