OFANZIVA - Ruski front hara Srbijom

OFANZIVA - Ruski front hara Srbijom

Vlad Putin Dolphin Ride
Vlad Putin Dolphin Ride

• Rusija je u Srbiji krenula u žestoku političku, ekonomsku i medijsku ofanzivu, ali i u NVO sektoru, sa ciljem da oslabi uticaj Zapada

Objavljeno: 02. nov 2015 | Nikola Tomić/Bojana Jelovac

Dok je EU zabavljena problemima sa izbegličkom krizom, a u javnosti se stiče utisak da postoje i novi uslovi za Srbiju oko Kosova, Vladimir Putin gazi krupnim korakom. Pored poznatih snažnih veza u politici i ekonomiji, Rusija sve više ulaže u medije i nevladine organizacije na teritoriji Srbije. Pokreću se časopisi i portali, poput "Ruske reči" i "Sputnjika", organizuju se konferencije na kojima govore protivnici EU, finansiraju se proruske NVO, a državne fondacije poput "Gorčakova" su sve aktivnije.

Obračun među NVO

Dragomir Anđelković, politički analitičar koji je aktivan u više proruskih NVO, kaže, međutim, da uticaj Moskve u Srbiji još nije dovoljno jak - "Rusija, za razliku od Zapada, nema uticaja na medije i NVO u Srbiji, već mnogi to mešaju sa naklonjenošću pojedinaca Rusiji. I to što nema tog uticaja je njen najveći nedostatak. Recimo, uticaj na NVO se širi tako što imate fondove koji nisu tajni, poput EU i njenih zemalja. Za nas bi bilo dobro da Rusija takođe ima te zvanične fondove iz kojih bi se finansirali projekti NVO sektora u Srbiji" - kaže Anđelković za "Blic".

S druge strane, Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, smatra da Rusija i te kako širi svoju "meku moć" u Srbiji - "Imaju novinsku agenciju Sputnjik, čije materijale naširoko prenose sve prodržavne TV i novine. Pritom, ukoliko odete na sajt bilo koje otvoreno putinovske NVO, nigde nećete uspeti da nađete donatore. Dakle, em kriju finansijere, em je sve što rade to da šire Putinovu propagandu" - kaže za "Blic" Milićeva.

Putinov prioritet

Proteklog vikenda, u srpskim medijima su ljudi iz Moskve bili vrlo prisutni - "Vladimir Putin smatra Srbiju za prioritetnu državu spoljne politike Moskve" - rekao je Alek­sej Puškov, predsednik Spoljnopolitičkog komiteta ruske Du­me, kako je istakao - "Rusija ima poseban odnos prema Srbiji" - a Putin nikada dosad nije odbio da je podrži.

Jelena Guskova iz Ruske akademije nauka tek nije birala reči ushićenja - "Verujem da će Rusi i Srbi spasti svet! Srbija je naš jedinstven prijatelj. Najiskreniji. Naš brat" - rekla je Guskova, kao i da su se odnosi dve države "vratili u svoj pravi kolosek".

Uticaj Rusije

Politika

Pored stalne podrške Srbiji oko Kosova, Rusija je lobirala protiv ulaska Prištine u Unesko, a u SB UN stavila je veto na britanski predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Ekonomija

Rusija nam je i dalje glavni partner u energetici, daje ogromne kredite za železnicu, od Moskve zavisi izvoz "Fijata" u taj deo sveta, hoćemo da kupimo rusko naoružanje i da im izvozimo hranu.

Mediji

Počeli su da izlaze časopis "Ruska reč" i njegovo onlajn izdanje, ruski državni medij "Sputnjik" pokrenuo je onlajn radio-stanicu i portal. Rusi su hteli da kupe Studio B i B92, ali bez uspeha.

NVO

U proteklih godinu dana se razvila mreža proruskih fondacija i nevladinih organizacija - Dostojanstvo, Gorčakov, Ruski ekspres, Forum za odgovornu politiku, Vidovdan, Centar za međunarodnu saradnju...

izvor: blic.rs-603082