Rusija pustila Assada niz vodu

Rusija pustila Assada niz vodu

Nije neophodno da se Assad održi na vlasti

rusija putin assad

• Iz ruskog ministartva vanjskih poslova u utorak je stigla neočekivana vijest: nije neophodno da se sirijski predsjednik Bashar al-Asad održi na vlasti, već da odluku o tome trebaju donijeti građani Sirije

Objavljeno: 03. nov 2015

"Zar nije Rusija inzistirala na tome da Asad ostane na vlasti?" - upitao je zbunjeni novinar, a glasnogovornica ministarstva Maria Zakarova odgovorila je - "Ne, apsolutnio ne! Mi to nikada nismo govorili. Niti sada ne govorimo da Asad treba ostati ili otići. Samo da odluku o tome trebaju donijeti građani" - pojasnila je Zakarova ruski stav gostujući na radio stanici Eho Moskvi, prenosi BBC. Insistirala je da to ne predstavlja zaokret u ruskoj politici.

Od početka intervencije u Siriji krajem septembra, Rusija tvrdi da na zahtjev režima u Damasku cilja isključivo vojna uporišta Islamske države i "terorističke" grupe, pri čemu Moskva ne pravi nikakvu razliku između pobunjenika i terorista.

Washington i njegovi saveznici tvrde pak da Rusi svojim napadima prvenstveno žele zaštititi režim predsjednika Bashara al-Assada i da gađaju pobunjeničke grupe a ne džihadiste ISIL.

Američki državni sekretar John Kerry ponovio je na pregovorima u Beču kako sirijski predsjednik Bashar al-Assad mora otići sa vlasti, jer "ništa se ne može učiniti ukoliko on ostane na funkciji".

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius također je izjavio da Assad mora otići i da sirijskog predsjednika "ništa neće spasiti od kazne koju je zaslužio masakrirajući vlastiti narod. Na kraju, za njega neće biti imuniteta. Al-Assad će pasti, to je samo pitanje vremena" - izjavio je šef francuske diplomatije.

Vladimir Putin - Bashar al-Assad
Vladimir Putin - Bashar al-Assad

Znakovita je informacija da je Rusko ministarstvo odbrane stupilo u kontakt s liderima i vojnim zapovjednicima brojnih patriotskih sirijskih grupa kojima je prioritet integritet zemlje uprkos tome što se protive vladavini Bassara al-Asada. Visoki ruski vojni dužnosnik Andrei Kartapolov kazao je kako se Moskva nada da će to pomoći u rješavanju sirijskog sukoba.

Rusija i sirijska opozicija postigle su sporazum o zajedničkim akcijama protiv terorista, prenosi Sputniknews.

Po riječima Kartapalova, ruska zračna grupa raspoređena u Siriji je već koordinirala akcijom protiv terorističkih snaga zajedno sa sirijskom opozicijom uspostavljanjem pouzdanih razmjena informacija.

Naglasio je također da ta bliska suradnja omogućava da se ujedine napori vlade i ostalih patriotskih snaga u Siriji, koje su bile opozicija ranije, da bi predstavljale ujedinjene snage protiv zajedničkog neprijatelja - internacionalnog terorizma.

Istaknuto je također da je Rusija u više navrata iskazala spremnost na suradnju sa sirijskim patriotskim snagama u borbi protiv ISIL.

izvor: slobodna-bosna.ba-24702