Odgađanje objave rezultata popisa 1971. godine

Odgađanje objave rezultata popisa 1971. godine

POLITIČKI RAZLOZI - Kad se vidjelo da su Muslimani većina u BiH i Mikulić odgađao objavu rezultata popisa 1971. godine

Branko Mikulić
Branko Mikulić

Objavljeno: 04. nov 2015

Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini završen je tačno prije dvije godine, ali zvanični rezultati još uvijek nisu objavljeni i pored silnih upozorenja EUROSTAT da se mora biti efikasniji i da se otklone brojne manjkavosti koje su se pojavile tokom rasprava između entitetskih zavoda za statistiku, piše novinska agencija Patria.

Plansko odgađanje rezultata popisa na ovim prostorima, rukovođeno političkim razlozima, nije iznenađujuće. I 1971. kao i 2013., kad se vidjelo da su muslimani većina u BiH, podignuta je panika u CKSK BiH.

Tako je 1971. godine, nakon popisa provedenog u tadašnjoj SFRJ, ostalo zabilježeno u knjigama povjesničara da je Branko Mikulić, u to vrijeme sekretar CKSK BiH, razgovarao o rezultatima popisa sa Rodoljubom Čolakovićem, drugim visokim komunističkim funkcionerom.

popis iz 1971. godine

- "Problem" porasta populacije muslimana pritiskao je tada i zvaničnike u Jugoslaviji i BiH. Rodoljub Čolaković, navodi u svojim zapisima da je od Branka Mikulića marta 1972. godine saznao da su bosanski Muslimani na posljednjem popisu po broju pretekli Srbe i da ih u BiH ima 39 posto, a Srba 37 posto.

- Svi smo živjeli u uvjerenju da Srbi imaju relativnu većinu. Mikulić je tada rekao da još ne smijemo da objavimo rezultate popisa, jer će skočiti muslimanski reakcionari da traže svoju matičnu republiku, kakve imaju sve nacije osim Muslimana. Taj podatak ne mijenja karakter naše Republike - odgovorio je Čolaković - jer ona i dalje ostaje Republika Muslimana, Srba i Hrvata, kako je i zamišljena u Jajcu, na Drugom zasjedanju AVNOJ-a.

izvor: nap.ba-17934

 

Published on Apr 24, 2014

 

Published on Apr 24, 2014