Gdje je nestao principijelni Radončić

Gdje je nestao principijelni Radončić

NAKON NIZA POTEZA ŠUTNJA - Gdje je nestao principijelni lider: Radončić bez reakcija na Novalićevo i Džindićevo kršenje zakona

Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić

Objavljeno: 04. nov 2015

Politička stranka koju je Fahrudin Radončić osnovao 2009. godine, na Općim izborima u zemlji već je naredne godine dobila solidan broj glasova birača, a slično se ponovilo i 2014. godine. Ljudi su bili oduševljeni novom idejom i porukom "nova lica - nova BiH". Od tada pa do danas, tačnije u proteklih šest godina, bilo je unutar stranke potresa i osipanja. SBB su usred mandata napuštali federalni poslanici, općinski vijećnici...

Radončić je, koristeći ovlasti predsjednika u skladu sa Statutom stranke, bez imalo kompleksa i ustezanja, isključivao čak i zvučna imena iz stranačkih redova, uglavnom zbog kršenja zakona i nepoštivanja stranačkih principa.

Karta u jednom pravcu

Bivše državne zastupnike SBB Ismetu Dervoz i Adnana Bašića izbacio je jer su podnijeli zahtjev za tzv. "bijeli hljeb" - primanje plaće iz državne kase 12 mjeseci nakon napuštanja Državnog parlamenta.

Iz SBB je "istjeran" i dugogodišnji načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović, jer je u BPK pregovarao da uđe u vlast sa SDA, strankom sa kojom je danas SBB u "čvrstoj" koaliciji.

Također, Radončić je kartu u jednom pravcu uručio i bivšem kantonalnom zastupniku u TK Salihu Šaboviću, privatnom biznismenu zbog, kako je obrazloženo, dugovanja Poreskoj upravi.

Među prvima iz SBB su "odletjeli" privatni biznismeni Bedro Hasanović i Mirsad Prohić, za koje je tada iz ove stranke pojašnjeno da nisu poštovali zakonske norme.

Zanimljivo je da predsjednik SBB nije se istim aršinima ophodio i prema državnim zastupnicima Fehimu Škaljiću i Mirsadu Đonlagiću.

Blaži odnos prema Škaljiću i Đonlagiću

Njih dvojica su naime, od Federalnog parlamenta dobili po 13.000 KM otpremnine jer su se penzionisali, a dan poslije u Parlamentu BiH zasnovali profesionalni radni odnos, gdje danas imaju oko 5.000 KM mjesečne plaće.

Naravno, zbog ove, kako su Škaljić i Đonlagić tada pojasnili, "zakonske mogućnosti da dobiju otpremnine", nije ih morao Radončić isključiti iz stranke, ali je, s obzirom da se SBB oduvijek zalagao za ukidanje tzv. bijelog hljeba, mogao barem naložiti ili da vrate novac u budžet ili ga uplate u humanitarne svrhe.

Treba podsjetiti da je Radončić u vrijeme dok je bio ministar sigurnosti BiH kompletnu svoju plaću davao Sindikatu policijskih službenika. Ako je to on radio, onda je od svojih poslanika Škaljića i Đonlagića mogao zatražiti isto, ili su oni samoinicijativno mogli slijediti primjer svog stranačkog šefa.

Iako je Patria već otkrila da SBB-ov ministar energetike Nermin Džindić ima privatnu firmu sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem, gdje je on sa premijerovom suprugom i kćerkama osnivač, Radončić osim javnog priznanja da zna da su Džindić i Novalić prijatelji, nije poduzeo nijedan korak da pokaže svoju dosadašnju dosljednost u eliminaciji onih koji krše zakon.

Kako je riječ o do sada neviđenom brutalnom kršenju Zakona o sukobu interesa, indikativna je šutnja predsjednika SBB.

izvor: nap.ba-17933