Slučaj Marine Pendeš

Slučaj Marine Pendeš (VIDEO)

Slučaj Marine Pendeš, Ive Mire Jović i goriva za Oružane snage

Marina Pendeš
Marina Pendeš

• Rusi se hvale. Napravili helikopter - ide na obično gorivo. Naši su letjeli na najskupljem gorivu ili ko zna kakvom. Iza se kriju naftni lobiji, a sve provjeravaju istražitelji. I savjetničke mandate i rezervne dijelove i prodaju puški za 7 dolara

Objavljeno: 04. nov 2015 | Nedim Hasić, Mreža

Jedna optužnica. I jedna istraga SIPA i Tužiteljstva BiH. Zasada, to je rezultat Marine Pendeš na dužnosti ministrice obrane BiH. Ministrica Pendeš tvrdi da nije kriva. Sve joj je napakovano i sve će to dokazati tokom procesa. Napakovana ili ne, optužnica poput ovakve rijedak je slučaj u BiH.

Ipak, ona zapravo zorno pokazuje dokle ide nezajažljivost ovdašnjih političara kada je u pitanju grabljenje budžetskog novca. Ministrica odbrane, tvrdi Tužiteljstvo BiH, isplatila je svom savjetniku Ivi Miri Joviću 17 hiljada maraka naknade iako štovani profesor historije, nekada i predsjedavajući Predsjedništva ove kakve-takve države, uopće nije dolazio na posao. Jovića je bilo u evidenciji dolazaka na posao, ali evidencija prelaska granice pokazuje da je u to vrijeme bio u inozemstvu ili kod kuće u Kiseljaku.

Da Jovića nije bilo na poslu, tvrdio je i doskorašnji ministar Zekerijah Osmić. Niti ga je ko vidio niti iko zna šta je to profesor iz Kiseljaka savjetovao ministricu odbrane BiH. Pitali smo u ministarstvu šta je zapravo bio Jovićev posao. Čini se kako je uglavnom obilazio groblja.

"U skladu s Pravilnikom o unutarašnjoj organizaciji Ministarstva odbrane BiH, savjetnici su obavljali poslove koji zahtjevaju posebnu stručnost i samostalnost u radu, kao što su u slučaju Jovića bili sastanci s demobilisanim osobama, predstavnicima udruženja proisteklih iz Domovinskog rata, obilazak lokacija Oružanih snaga BiH, prisustvo godišnjicama i prijemima i druge slične aktivnosti" - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Odbrana, osim što kaže kako je riječ o politički montiranom procesu, tvrdi da Tužiteljstvo ne poznaje strukturu i odnose u Ministarstvu. Zbog tog je nepoznavanja i došlo do podizanja optužnice - "Ovoj zemlji, sa ovakvim društvenim odnosima, ovakvi procesi nisu potrebni" - tvrdi Josip Muselimović, branitelj Marine Pendeš.

Onaj zbog kojeg Tužiteljstvo proganja ministricu uglavnom bježi od kamere i ne daje izjave.

Pendešovoj se sudi zbog jednog od mnogobrojnih ovdašnjih budžetskih parazita. Da, Jović je upravo to. Godinama već uhljebljen na budžet. Toliko siguran u svoje uhljebljenje da, i kada mu se izmisli savjetnička pozicija, čak i ne dolazi na posao. Ali taj dolazak uredno naplati. Jović je navikao na budžetsku pipu. Plaća u bh. parlamentu mu je bila oko sedam hiljada maraka. Bilo mu je to malo pa je, kao zastupnik u Domu naroda, naplatio 24 hiljade maraka dnevnica jer je svakodnevno putovao na posao u Sarajevo iz Mostara - a ne iz Kiseljaka, gdje živi. Jović je, zvanično, stanovao kod tetke u Mostaru, a ne u Kiseljaku gdje ima porodičnu kuću. Po nalozima koje je pisao i koji su mu uredno isplaćivani izgledalo je to ovako. Jovićev vozač Ivica Nuić je svakog jutra iz Kreševa, gdje živi, ide do Mostara kako bi Ivu Miru dovezao na posao u Sarajevo. I isto to radio natrag svaki dan. Kada je Jovićev zastupnički mandat istekao, dobio je savjetničku poziciju u Ministarstvu odbrane. Savjetovao je sve do ljeta ove godine, kada je otišao u penziju. I naravno - dobio otpremninu.

Iz Ministarstva odbrane BiH navode kako, prema Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH, svi pripadnici institucija BiH imaju pravo na otpremninu na temelju penzionisanja, te je tako Ivi Miri Joviću i Branku Zrni prilikom penzionisanja isplaćena otpremnina u iznosu od približno 12.000 KM.

Spasavanje penzionera Jovića nije jedino za što se sumnjiči ministrica Pendeš. U središtu je istrage SIPA-e o nabavkama goriva za Oružane snage BiH nakon kojih je, kako se sumnja, budžet Bosne i Hercegovine oštećen za više od 300 hiljada maraka.

Istražuje se da li je Pendeš, tada pomoćnica ministra odbrane BiH, bila ključna osoba u potpisivanju ugovora o nabavci goriva sa firmom BTG iz Tomislavgrada, u vlasništvu tamošnje porodice Nevistić. BTG posao dobija nakon što su dva ponuđača odustala od isporuke. Dogovoraju cijenu od 2,16 maraka po litru. Ugovorena količina je 530.000 litara. Cijenu se nije smjelo korigirati u narednih 150 dana. Ministarstvo odbrane kupuje samo 30 hiljada litara goriva, a onda se za ostatak dogovora nova cijena. Za marku po litru viša od prethodne. Pendeš sve negira.

Nekoliko puta smo pokušavali doći do bilo koga iz obitelji Nevistić. U sjedištu firme u Tomislavgradu ih nismo našli. Iako smo pokušavali nekoliko puta dogovoriti sastanak - ili su bili zauzeti ili na putu ili jednostavno nisu imali vremena.

Stipica Nevistić, direktor firme BTG, nakon što je Federalna TV otvorila priču o istrazi o kupovini goriva, očitovao se saopćenjem. I njemu je kriva politika: "Niko nama nije pogodovao prilikom javnih nabavki za Oružane snage BiH i za druge institucije gdje se naša firma uredno prijavljivala i dobivala poslove jer su sve naše ponude, kao i druge radnje, bile u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Očito nekome smetamo još od 2012. godine, kad smo dobili ovaj tender, te nas nastoje diskreditirati i prikazati u negativnom svjetlu putem nekih medija da smo protivzakonito i posredstvom nekih visokih dužnosnika dobivali unosne poslove".

Nevistići su poznati ovdašnjem pravosuđu. U aprilu prošle godine Nikola Nevistić, vlasnik firme Nevistić komerc, priznao je krivicu za utaju poreza. A pravosuđu bi mogla postati poznata i mostarska firma SIKMA. Naime, prije mjesec dana, kako saznaje Mreža, SIPA je istragu o nabavci goriva proširila. I to na nabavku rezervnih dijelova za helikoptere. Iz Tomislavgrada idemo ka Mostaru. Tamo je nekada postojala firma Sicma Group. Ona je od Ministarstva odbrane dobijala milionski vrijedne poslove nabavke dijelova. Samo jedna faktura bila je teška 900 hiljada maraka. Sicma je ugašena. Dok je postojala, u njoj su radili Željko Rakić i Miroslav Rozić. Sjedište - mostarska ulica Leopolda Mandića. Obojica su kasnije radili u firmi ZIK, koja je danas na istoj adresi. Rakića više nema u firmi. I ZIK je dobijao poslove od Ministarstva. Pred kamere, naravno, nisu htjeli.

Najskuplje gorivo u Evropi. Dijelovi za helikoptere koji uglavnom ne lete. Ukoliko su sumnje SIPA i Tužiteljstva BiH tačne, riječ je o milionski vrijednim namještenim tenderima. I jasno je onda zbog čega se odbrana ministrce odbrane temelji na političkom podmetanju. Jer se tako najlakše brane interesi. Kako će okončati suđenje i istrage - znat će se. A gdje je završio novac nakon javnih nabavki i korekcija ugovora - zna se.

izvor: federalna.ba-146160