Izetbegović je pustio DF za račun Čovića

Izetbegović je pustio DF za račun Čovića

Salko Sokolović, državni poslanik iz SDA: Izetbegović je pustio DF za račun Čovića

Salko Sokolović
Salko Sokolović

• Odlazak Sarajlića uopšte nije upitan • Neki iz samoizabranog rukovodstva SDA se protive i pomisli o demokratizaciji stranke, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Salko Sokolović, državni poslanik iz SDA

Objavljeno: 30. sep 2015 | Jelena Milanović

:: Nakon otvorenog razgovora sa predsjednikom SDA, vjerujete li da će Vaš i zahtjev Vaših kolega biti ispoštovan i da će Predsjedništvo SDA smijeniti Asima Sarajlića sa mjesta šefa Kluba poslanika, budući je i sam Izetbegović poručio da ne treba ishitreno govoriti?

Mi smo u veoma otvorenom razgovoru sa predsjednikom SDA iznijeli niz primjedbi na stanje unutar SDA, kao i značajne primjedbe na politiku koju vodi samoizabrano SDA rukovodstvo, a što smo napisali i u pismu predsjedniku. Nadam se da će predsjednik održati riječ i započeti proces demokratizacije SDA, kroz izmjenu Statuta SDA, kao i promjenom u odnosu spram svakog člana SDA, a naravno i prema nekolicini nas koji se ne slažemo sa aktualnim rukovodstvom i pogrešno vođenom politikom. Odlazak Asima Sarajlića sa mjesta predsjednika Kluba SDA nije uopće upitan, samo je stvar da li će organi SDA voditi računa o interesima pojedinaca ili interesu SDA. Nadam se da će ovo drugo biti važnije i za ovakvo rukovodstvo SDA.

:: Ako Klub čiji ste član u Predstavničkom domu ostaje jedinstven, da li to znači da odluka vas četvorice o tome da nećete biti "tasteraši" pada u vodu?

Jedinstvo Kluba ne znači da ćemo mi biti tasteri Šefikovi ili Asimovi (Džaferović i Sarajlić, op. a), da ćemo slijepo glasati onako kako se oni dogovore u kabinetu. Naprotiv, jedinstvo podrazumijeva ozbiljan pristup u radu Kluba SDA a ne kako je to radio do sada Asim Sarajlić. Nema pogodbe oko interesa BiH i neće biti govora o našem radu u Klubu SDA ako rukovodstvo bude insistiralo na ostanku Asima na ovoj poziciji, jer je to pitanje digniteta SDA, a ne bilo kojeg pojedinca.

:: Da li je tačno da ste predsjedniku SDA poimenice pobrojali, uz Sarajlića, još neke kadrove stranke koji trebaju biti smijenjeni i o kome se tačno radi?

Da, tačno je. Rekao sam predsjedniku da moraju odstupiti sa svojih pozicija, osim Asima, i Amir Zukić i Salem Marić i Dževad Mahmutović i Čampara, jer su odgovorni za sramotu na 6. kongresu, kada su očiglednim mahinacijama uticali na izbore unutar SDA, što je nedopustivo. Oni su odgovorni i ako predsjednik nije znao za to, treba to sada da sankcioniše, a ako je znao što je vjerovatnije, onda tim gore i oni moraju otići.

Cijeli intervju pročitajte u današnjem printanom izdanju Oslobođenja

izvor: oslobodjenje.ba