Predsednik Rusije i Emir Kusturica prave televiziju

Predsednik Rusije i Emir Kusturica prave televiziju

PUTINOVA MEDIJSKA OFANZIVA: Ne dam Srbiju Amerikancima!

Slovensko bratstvo - Vladimir Putin sa Emirom Kusturicom i Nikitom Mihalkovim
Slovensko bratstvo - Vladimir Putin sa Emirom Kusturicom i Nikitom Mihalkovim

• Projekat će biti vredan 11 miliona evra, a program će se, osim kod nas, emitovati u Crnoj Gori i Bosni

Objavljeno: 30. okt 2015

Rusija počinje svojevrsni rat za prevlast i uticaj na Balkanu, a prvi potez biće im otvaranje televizije koja će pokrivati ceo region, ekskluzivno saznaje Kurir. Reč je o investiciji vrednoj čak 11 miliona evra, a najozbiljniji za generalnog direktora televizije biće proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica.

Izvor Kurira, upućen u detalje tog projekta, otkriva da će se program ruske televizije emitovati u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini - - Zamišljeno je da televizija bude regionalnog karaktera, nalik na Raša tudej, i da bude pandan multiplatformi N1, koja je partner američkog CNN na ovim prostorima. Program će se zasnivati na informativnom i kulturno-obrazovnom sadržaju, a planirano je i otvaranje velikog broja radnih mesta - kaže naš sagovornik.

Postavljanje Emira Kusturice na čelo ove televizije ne bi bilo veliko iznenađenje s obzirom na to da on krije da je rusofil, a ima i veoma dobre kontakte s najvišim ruskim državnim funkcionerima i diplomatama. Tako je i ovogodišnji Sajam knjiga Kusturica otvorio zajedno s ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom.

Osim toga, veoma je upoznat i s globalnim uticajem koji ima Raša tudej, za koju takođe gaji velike simpatije - Raša tudej ruši stereotipe o dobrim i lošim momcima, gde su crnci, Rusi i Srbi zlikovci, a beli Amerikanci bez mane. Kako vreme bude odmicalo, ta televizija će sve više demistifikovati "američki san" i poslati signal da svet nije određen samo fatalizmom liberalnog kapitalizma - rekao je svojevremeno Kusturica hvaleći ovu rusku medijsku mrežu.

Inače, osnivanje ruskih medija na našoj teritoriji najavljeno je u Ruskom domu 15. oktobra ove godine, kad je potpisan sporazum u oblastima međunarodne društvene saradnje između institucija Srbije i Rusije.

Spekuliše se i da je ovo svojevrstan ruski odgovor na desetočlani specijalni tim Evropske unije koji je formiran u septembru kako bi se suprotstavio propagandi Vladimira Putina. Jedan od glavnih zadataka ovog tima je da svakodnevno prati izveštavanje velikih ruskih medija, a pre svega novinske agencije Sputnjik, koja je dostupna i na srpskom jeziku, ali i televizije Raša tudej, koju ovde možemo da pratimo preko kablovskih operatera.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović kaže za Kurir da je čuo za priče o otvaranju ruske televizije i ocenjuje da će to uticati na odnos medijskih snaga u regionu.

- To možda na prvi pogled nekima deluje loše, ali je sigurno dobro za novinarstvo u Srbiji. Na prvom mestu, dovelo bi do veće konkurencije i mogućnosti da stvari gledamo iz više uglova. S druge strane, kad je reč o tako jakim finansijskim mogućnostima, to za novinare znači siguran posao i redovnu platu - kaže Brajović.

Emir Kusturica jučenije odgovarao na pozive i poruke novinara Kurira.

izvor: kurir.rs-1997445

 

Zvanični Brisel formirao specijalne timove

RAT TITANA: EU udara na Putinovu propagandu u Srbiji

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker

• Čistka prvenstveno će se proveravati novinska agencija Sputnjik i televizija Raša tudej, koje su dostupne i u našoj zemlji

Objavljeno: 02. sep 2015

Medijskoj propagandi Vladimira Putina, predsednika Rusije, izgleda da je odzvonilo jer je počeo sa radom desetočlani specijalni tim Evropske unije za borbu protiv ruskog uticaja u zemljama istočne Evrope. Unija će posebno istraživati i uticaj ruske propagande u Srbiji, smatraju analitičari.

Cilj ovog tima, sastavljenog od deset zvaničnika Evropske službe za spoljne poslove, jeste da odgovori na masovnu rusku propagandu usmerenu ka domaćoj i međunarodnoj javnosti. Jedan od njihovih glavnih zadataka biće da svakodnevno pomno prate izveštavanja veliki ruskih medija, a pre svega novinske agencije Sputnjik, koja je dostupna i na srpskom jeziku, ali i televizije Raša tudej, koju ovde možemo pratiti preko kablovskih operatera.

Za ovaj tim će sigurno biti dosta posla i u Srbiji jer je moćna ruska propaganda ovde prilično uzela maha. Naročito je to izraženo u štampanim medijima i na internetu. Zadatak tih timova biće neka vrsta pritiska da se Srbija opredeli između EU i Rusije, odnosno da se prikloni Uniji i sprovodi njenu politiku i kada je reč o pitanju odnosa prema Ukrajini - kaže politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Sa njim je saglasna i direktorka Centra za evroatlantske studije u Srbiji Jelena Milić, koja tvrdi da je formiranje ovog tima svojevrsno upozorenje onima koji šire glas Rusije - Ovo će umnogome otežati rad onima koji to rade u Srbiji jer će ići činjenicama protiv laži, a bilo je i krajnje vreme. Jaka propaganda iz Rusije pada na plodno tlo u Srbiji. Neverovatno je koliko se dezinformacijama služe servisi kao što su Sputnjik i Raša tudej, koji se sve više šire.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova uzvratilo je optužbama da EU narušava pravo slobode govora i medija, a ruski Komersant piše da iza svega zapravo stoje SAD, koje su do sada izdvojile 500.000 dolara za sprovođenje antiruske propagande u Estoniji, Litvaniji i Letoniji.

Iz EU su rekli za Kurir da je ovakav tim neophodan.

- Savet Evrope prinuđen je da reaguje na rusku kampanju dezinformacija u medijima. Cilj nam je i da podržimo slobodu i nezavisnost medija u regionu - rekla je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

izvor: kurir.rs-1915743