Hrvatski klan Lučić na zalasku

Hrvatski klan Lučić na zalasku

Milana Lučića progone vjerovnici i istražitelji

Nekad moćnog Hercegovca danas progone vjerovnici i istražitelji

Lučića, Pašalića i Mlinara Austrijanci gone zbog zemljišta na Pagu

Milan Lučić
Milan Lučić

• Bogati brat moćnog Ive Lučića, utemeljitelja i šefa Sigurnosno informativne službe SIS HVO

• Sredinom dvijetisućitih, Milan Lučić bio je jedan do najbogatijih Hercegovaca. Vrijednost njegove imovine procjenjivala se na više od 600 milijuna kuna. Skoro da nije bilo biznisa u kojem nije imao prste. Nafta, osiguranje, maloprodaja, bankarstvo, nekretnine, vinarstvo... Međutim, danas se njegovog carstva svelo na ostatke ostataka po kojem kopaju vjerovnici i austrijski istražitelji

Objavljeno: 30. okt 2015 | Luka Filipović

Lučića je u svim njegovim poslovnim pothvatima financijski pratio austrijski Hypo Bank. Zbog jednog on njih uskoro će sjesti na optuženičku klupu u Klagenfurtu. Tamošnje tužiteljstvo nedavno je protiv njega, Ivića Pašalića i Igora Mlinara te bivših šefova Hypa Wolfganga Kulterera i Guntera Striedingera podignulo optužnice u slučaju Hilltop. Prema optužnici bivši direktori Hypa su 2003. pomogli tadašnjim klijentima banke - Pašaliću, Lučiću i Mlinaru - da preprodaju zemljište na Pagu po prenapuhanoj cijeni.

Wolfgang Kulterer
Wolfgang Kulterer

Preko tvrtke Hilltop, čiji su vlasnici bili trojica Hrvata, kupljeno je za 4,5 milijuna eura kreditom Hypa 143 hektara zemljišta u zelenoj zoni u Šimunima. Zatim je to isto zemljište kupila tvrtka-kćer Hypa, i to po cijeni od 37,2 milijuna eura.

Istražitelji tvrde kako su razliku od oko 33 milijuna eura među sobom podijelili Pašalić, Lučić i Mlinar. Pokušali smo od Lučića dobiti komentar tog slučaja, ali on nas je u kratkom telefonskom razgovoru odbio pravdajući se da nema vremena. Inače, Lučić nije sklon medijima i rijetki su njegovi javni istupi. A gotovo ih nije ni bilo posljednjih godina otkako mu poslovi idu sve lošije.

Lučić se poduzetništvom počeo baviti sredinom osamdesetih u okviru obiteljskog biznisa u rodnom Ljubuškom. Sa 24 godine, 1989. postao je direktor trgovačke tvrtke Hermes na čijem je čelu do danas. Preko nje je ulagao kapital u razne djelatnosti.

Uticajni brat Ivica Lučić

Ivica Ivo Lučić
Ivica Ivo Lučić

Ivica Ivo Lučić danas radi na "Hrvatskom institutu za povijest"

Za vrijeme rata u BiH, tvrtka Hermes je bila jedan od opskrbljivača Hrvatskog vijeća obrane HVO. Neki će reći da je imala poseban status, i to zahvaljujući starijem Lučićevom bratu Ivici (53) koji je bio utemeljitelj i šef Sigurnosno informativne službe SIS HVO. Stariji Lučić - Ivo - aktivno je sudjelovao u ratu iz kojeg je izišao s činovima stožernog brigadira Hrvatske vojske i general bojnika HVO.

Na bojišnici je bio i Zdenko Lučić (48), najmlađi od braće, koji je stekao čin brigadnog generala. On danas živi u Makarskoj i aktivan je u HSP dr. Ante Starčević.

Prema nekim izvorima i Milan Lučić (50) jedno je vrijeme proveo s puškom u ruci.

Ljubo Ćesić Rojs
Ljubo Ćesić Rojs

Umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs svojedobno je izjavio kako "Milan Lučić koji nikada u životu nije bio ni dana u HVO ni u HV, niti je obukao maskirne hlače, a kamoli nešto drugo, vodi se kao da je bio djelatnik MORH i ima 138 dana borbenog sektora".

Rojs je to rekao 2013. u intervjuu za Jutarnji list u u vrijeme dok ga je progonilo državno odvjetništvo jer se sumnjalo da je za sebe zadržao novac namijenjen obrani haških optuženika.

Rojs je tada optuživao starijeg Lučića da mu je sve namjestio.

Lučići ulažu u naftu, bankarstvo i osiguranje

Petar Perica Jurčić
Petar Perica Jurčić

Zarađeni novac od trgovine s HVO-om Milan Lučić uložio je u biznis s naftom, bankarstvo i osiguranje. Postaje vlasnik Petrola iz Ljubuškog, jedan je od osnivača Dubrovačke banke Mostar i Euroherca. Dubrovačka banka Mostar kasnije postaje Auro banka, a 2001. godine - a kada je došla u financijske poteškoće - kupio ju je Hypo.

Inače, Lučić je bio u prijateljskim odnosima s Petrom Jurčićem, direktorom Hypo Bank Mostar, zahvaljujući kojem je uvijek imao jaku kreditnu potporu. Euroherc je Lučić osnovao 1993. sa skupinom dioničara, a vođenje pravnih poslova povjerili su svom odvjetniku i dioničaru Dubravku Grgiću. On će ih kasnije izgurati iz vlasništva, zbog čega su Lučić i partneri protiv njega pokrenuli niz bezuspješnih sudskih procesa.

Dubravko Grgić
Dubravko Grgić

U nedavnom intervjuu za tjednik Express Grgić je izjavio kako se Lučić u Eurohercu "brinuo za aute tvrtke, vozio ih na pranje i tehničke stvari. Nekad bi nekog odvezao nekud i tako. Bio je dobar, žao mi je da se toliko izmučio tužeći me" - rekao je Grgić.

Sa Severinom izazvao internetsku revoluciju u Hrvata

Lučiev hrvatski KONZUM
Lučiev hrvatski KONZUM

Lučić je u prosincu 2001. osnovao trgovačko poduzeće Auro u kojem je objedinio poslove nekoliko svojih kompanija. Grupacija se bavila trgovinom naftom, naftnim prerađevinama te distribucijom, veleprodajom i maloprodajom robe široke potrošnje. Istoimeni maloprodajni lanac 2007. kupio je Konzum Ivice Todorića kao jednu od mnogobrojnih akvizicija dok se agresivno širio u BiH.

Sex, droga i rokenrol

U Hrvatskoj je Lučić bio nepoznat široj javnosti sve do 2004., kada se zahvaljujući njemu i Severini kod nas desila internetska revolucija. Videouradak njih dvoje u krevetu mnogim Hrvatima i široj regiji bio je motiv da se prvi put otisnu na mrežu svih mreža. Kad je eksplicitni videouradak Severine i Lučića 2004. procurio u javnost, njezina karijera krenula je uzlaznom putanjom, pa je tako s vremenom postala najpopularnija pjevačica Balkana.

Seve Lučić

Teško je i pobrojati sve Lučićeve projekte u Hrvatskoj. Većinu njih prate brojne kontroverze, a uglavnom su završili neslavno - spomenut ćemo samo neke.

Dugovi i stečajevi samo se gomilaju

U već tada posrnulu makarsku Amforu Lučić je ušao 2001. Uz pomoć Hypo pokušao je tu tvornicu bezalkoholnih pića ponovo podignuti na noge. Nije uspio, a Amfora je 2006. završila u stečaju, da bi potpuno nestala nakon pet godina agonije.

HYPO

Preko svojih zagrebačkih tvrtaka "Euro Ivi" i "Hermes nekretnine" Lučić je kupio mnoge nekretnine što na obali, što na kontinentu. U Zadru je tako planirao na zemljištu nekadašnje tvornice "Vlado Bagat" izgraditi stambeno-poslovni kompleks - ali razišao se s partnerima. U međuvremenu je došla i nova uprava Hypo koja mu nije bila toliko blagonaklona - te projekt nikad nije realiziran.

Euro Ivi je nestala u stečaju, a tvrtka Hermes nekretnine spas je potražila u predstečajnoj nagodbi u kojoj vjerovnici potražuju više od 73 milijuna kuna.

Prije pet godina vlasnik PAN papirne industrije Marinko Mikulić optužio je Lučića da je na osnovi izmišljenih potraživanja gurnuo PAN u stečaj sve kako bi mu oteo tvrtku. Mikulić je čak zatražio pomoć bivšeg predsjednika Stipe Mesića i tadašnjeg državnog odvjetnika Mladena Bajića. Lučić je tvrdio da Mikulić radi predstavu samo kako bi izbjegao vraćanje duga njegovom Petrolu od 3,8 milijuna eura. Kako je na kraju završila ta priča i vode li se još sudski procesi, nije poznato.

HercegBosna HZHB

Sudbinu Lučićevih hrvatskih tvrtki dijele i njegove hercegovačke kompanije. Petrol polako nestaje. Kako nema novca da podmiri višemilijunske dugove prema državi, Porezna uprava FBiH rasprodaje njegovu imovinu. A tvrtka Hermes, od koje je sve i počelo, može se naći na popisu poduzeća kojima je već mjesecima blokiran račun.

izvor: tportal.hr-402422

 

Kako je Petar Jurčić krivotvorio diplomu

Direktor Razvojne banke FBiH Petar Jurčić i bivši direktor Hypo banke krivotvorio diplomu!

Petar Perica Jurčić
Petar Perica Jurčić

• Tužiteljstvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu tokom 2012. godine protiv tadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH Petra Jurčića zbog krivičnog djela krivotvorenja isprave iz člana 373. Kaznenog zakona FBiH

Objavljeno: 27. nov 2012 | Avaz

Istražitelji Kantonalnog tužiteljstva, kako saznaje sarajevski list, već su počeli sa saslušavanjima u Razvojnoj banci i u Vladi FBiH, a ova informacija bila je nedavno prezentirana i na samoj sjednici Vlade.

Slučaj "Jurčić" Kantonalnom tužiteljstvu su dokumentirali službenici Federalne uprave policije. U njihovom izvještaju o počinjenju kaznenog djela Jurčić se tereti da je "krivotvorio ili nabavio krivotvorenu diplomu Univerziteta u Beogradu o završenoj visokoj školskoj spremi na Ekonomskom fakultetu - navodno izdanoj 12. studenog 1981. godine".

U ovoj prijavi navodi se da je njegova diploma, izdana pod brojem 1226, ovjerena krivotvorenim potpisima dekana Ekonomskog fakulteta, kao i rektora Univerziteta u Beogradu:

- Predmetnu diplomu priložio je i koristio kao dokaz o završenoj visokoj stručnoj spremi, i to za poziciju generalnog direktora "Hypo Alpe-Adria banke" sa sjedištem u Mostaru, čime je na protuzakonit način stekao ovlaštenja da zastupa banku u svim pravnim i financijskim transakcijama. Nakon raskida ugovora s "Hypo bankom", također upotrijebivši navedenu krivotvorenu diplomu, izabran je na funkciju predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH, koju trenutno protuzakonito obnaša - kaže se, između ostalog, u kaznenoj prijavi FUP.

Kako je obrazloženo, Jurčić je koristio krivotvorenu diplomu suprotno odredbama i suglasnosti Agencije za bankarstvo FBiH. Također, smatraju u FUP, u njegovom slučaju prekršen je i Zakon o Razvojnoj banci FBiH.

U prilog istrage FUP ide i potvrda Ekonomskog fakulteta u Beogradu iz aprila/travnja ove godine da Jurčić nikada nije diplomirao na ovom fakultetu, niti da postoji diploma pod brojem 1226, koja mu je navodno izdana.

Jurčić, koji slovi za ortaka ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerke Ivankovića Lijanovića, prošle godine je ultimativno imenovan na čelo NO Razvojne banke FBiH, nakon što je doslovno skinut s direktorske funkcije "Hypo Alpe-Adria banke" Mostar, s optužbama za nezakonitu dodjelu kredita.

Prema pisanju medija, za vrijeme Jurčićevog mandata u ovoj banci, najveći dužnici bili su upravo Lijanovići, i to s bankarskim dugom teškim 70 milijuna maraka.

Jerko Ivanković-Lijanović
Jerko Ivanković-Lijanović

Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je jučer za "Avaz" da je vrlo jasno tko želi putem Nadzornog odbora ovladati Razvojnom bankom FBiH.

- Nadzorni odbor, motiviran isključivo izvršavanjem političkih naredbi stranaka koje trenutno ne čine parlamentarnu većinu (SDA, NSRzB i HSP, op. a.), pokušao je, bez suglasnosti Skupštine Razvojne banke, odnosno Federalne vlade, smijeniti Upravu i imenovati ljude koji bi realizirali obećanja prema svojim financijerima i mentorima - rekao je Nikšić.

Komentirajući tvrdnje direktora Razvojne banke FBiH Ramiza Džaferovića o pritiscima najviših dužnosnika SDA Adila Osmanovića i Asima Sarajlića da njihovim financijerima, među kojima su i Selimovići, nezakonito dodijeli višemilijunske kredite, Nikšić je rekao da se radi o ozbiljnim optužbama, zbog kojih bi nadležna tužiteljstva trebala odmah reagirati.

- Već na osnovu napisa u medijima tužiteljstva imaju mogućnost da po službenoj dužnosti pokrenu istragu. Ja, u svakom slučaju, to neću čekati. Ova priča ne može ovako umrijeti. Mislim da je svima u interesu, čak i onima koji su prozvani, da se ovo raščisti - rekao je Nikšić.

izvor: hercegovina.info

SPORNE DIONICE - Istraga protiv vlasnika Euroherca

Dubravko Grgić
Dubravko Grgić

• Protiv vlasnika Euroherca Dubravka Grgića splitski Županijski sud otvorio je istragu zbog krivotvorenja službenih isprava i zloporabe položaja. Osim protiv Grgića, istraga je pokrenuta i protiv njegove supruge Mladenke i još četiri osobe

Objavljeno: 21. jan 2010

Riječ je o slučaju koji datira još iz 1993. godine kada je na skupštini tog dioničkog društva predočena dokumentacija po kojoj su skupštinarima prestala njihova vlasnička prava jer su im za njih isplaćene sve obveze. Grgića su prijavili Benedikt Kordić, Tonko Ivanković, Jakov Mikulić iz BiH i Petar Jurčić iz Zagreba.

Grafolozi MUP-ova Centra za vještačenja "Ivan Vučetić" ustanovili su da je u registraciji Euroherca predanoj splitskom Trgovačkom sudu priložena i krivotvorena odluka da je Tonko Ivanković vlasnik samo jedne dionice, a ne 8,22 posto.

Šteta koju je pretrpio Tonković, kako se navodi u rješenju o provođenju istrage, iznosi najmanje 15 milijuna kuna, Mikulić je oštećen za 10, Jurčić za 11, a Kordić za sedam milijuna kuna, piše Jutarnji.hr. Radoslav Pavlović, koji je bio predsjednik uprave, tereti se da je uništio knjigu dionica.

Dubravko Grgić porekao je sve za što ga se tereti.

Sud će morati provesti financijsko-knjigovodstveno vještačenje kako bi se razjasnila vlasnička struktura Euroherca i usporedila s "rekonstruiranim knjigama dionica".

izvor: tportal.hr-52890