Ko je Perica Stanić

Ko je Perica Stanić

Kum nije dugme: Ko je Perica Stanić, Mektićev favorit za direktora SIPA

Perica Stanić
Perica Stanić

Objavljeno: 21. okt 2015

Kovertu sa imenom Perice Stanića kao kandidata za novog direktora SIPA Vijeću ministara BiH uputio je ministar sigurnosti BiH.

Stanić je policijsku karijeru započeo kao pomoćnik komandira PS u Prnjavoru. Potom je uslijedilo napredovanje te je imenovan krim inspektorom, a kasnije i komandirom SJB Prnjavor.

Nakon toga prelazi na poziciju zamjenika načelnika CJB Banja Luka, zatim glavnog inspektora u Upravi policije, a trenutno je na funkciji savjetnika direktora Policije RS.

Stanić je bio i član Policijskog odbora MUP RS, aktivno je učestvovao u procesu reforme policije u BiH i bio je vođa tima MUP RS u pregovorima o reformi policije tokom 2006. godine.

Podsjećanja radi, Stanić je u kumskim vezama sa Mektićem, i obojica su iz Prnjavora.

izvor: nap.ba-17519

 

Chetniks pobjegao iz SIPA

KO JE SLJEDEĆI - Panika nakon imenovanja Stanića: Chetniks pobjegao iz SIPA

Jovica Mirosavljević zvani Chetniks dovođen je u vezu s dešavanjima 1992. na Vracama

Jovica Mirosavljević CHETNIKS
Jovica Mirosavljević CHETNIKS

Objavljeno: 05. nov 2015

Komandant Specijalne jedinice Državne agencije za istrage i zaštitu Jovica Mirosavljević zvani Chetniks danas je podnio zahtjev za raskid ugovora o radu i već se razdužio, saznaje novinska agencija Patria.

Inače, Mirosavljević već dvije sedmice nije dolazio na posao, a danas je i zvanično otišao iz SIPA, jer je kako otkrivaju naši izvori u općoj panici zbog dolaska novog direktora Perice Stanića.

Podsjećamo, Mirosavljevića je na mjesto komandanta Specijalne jedinice postavio bivši osuđeni dirketor SIPA Goran Zubac, a koji je Zubcu najviše i pomagao u protjerivanju Bošnjaka iz SIPA. Kako smo ranije pisali više od 20 Bošnjaka bukvalno je otjerano iz SIPA, a za Mirosavljevića se vežu i neke zloupotrebe službenih ovlasti, a što će sigurno biti predmet istraga.

- Jovica je bukvalno otišao glavom bez obzira. On se prepao Stanića, jer je novi direktor najavio red i rad, a svakako da će prije svega morati provesti i istage o mnogim nezakonitim radnjama u SIPA-i a koje su vršene u vrijeme Zubca - kaže naš sagovornik.

Kako dalje navodi naš izvor, Mirosavljević pritisnut disciplinskim i krivičnim prijavama kao jednu opciju da izbjegne odgovornost vidi odlazak u OSCE misiju u Ukrajini.

Podsjećamo, predsjednika Federacije BiH Živka Budimira uhapsio je upravo Jovica Mirosavljević, a nakon čega je i nagrađen komandantskom pozicijom.

Međutim, ono što je još pogubnije po kredibilitet ove državne agencije, kada govorimo o liku i djelu Mirosavljevića, jesu ozbiljne indicije da je on bio saučesnik ubistva iz 1992. godine, koje se dogodilo u prostorijama Policijske škole na Vracama.

Samir Mišić, dječak, ubijen je 1992. godine u Policijskoj akademiji na Vracama. Njegova majka Safa kazala je da tijelo nije ni vidjela jer se nije moglo ni doći. Nije bila ni na dženazi. Samir je bio polaznik Policijske akademije.

izvor: nap.ba-18014