Sporazum Jordana i Rusije pod velom tajne

Sporazum Jordana i Rusije pod velom tajne

Vladimir Putin
Vladimir Putin

• Vjeruje se da Jordan želi da zaštiti sirijske naoružane grupe od ruskih zračnih napada

Objavljeno: 08. nov 2015

Rusija i Jordan otkrivaju pojedine sitne detalje sporazuma o koordiniranju vojnim operacijama u Siriji, postignutog prošlog mjeseca. Vjeruje se da Jordan želi da zaštiti sirijske naoružane grupe od ruskih zračnih napada.

Sjedinjene Američke Države i Rusija zaključile su odvojene kampanje bombardiranja u Siriji. Jordan je dio koalicije predvođene SAD-om. Međutim, zvaničnici kažu da saradnja s Rusima ne znači povlačenje jordanskog savezništva već obnovu međunarodnih odnosa.

"Rusija je preuzela ključnu vojnu ulogu u Siriji, a za nas je od velikog značaja da imamo mehanizam koordinacije između nas i Rusa - jer sigurnost naših granica i južnih dijelova Sirije je posebno značajna za Jordan" - kaže Mohammed al-Momani, ministar za medije.

Borci ne vjeruju Rusiji

Kako bi osigurao granicu sa Sirijom, Jordan je podržavao i obučavao takozvane umjerene sirijske pobunjenike iza granice. Ne želi da ih gađaju ruske zračne snage. Međutim, borci kažu da ne vjeruju Rusiji, iako je ponudila podršku snagama opozicije u borbi protiv ISIL:

"Oni gađaju civile i baze Slobodne sirijske vojske, što mi nazivamo invazijom. Oni su dio problema, a ne dio rješenja. Kako možete vjerovati neprijatelju koji vas gađa i nudi pomoć" - kaže Isam al-Reis iz Južnog fronta Slobodne sirijske vojske.

"Rusko-jordansko razumijevanje ima veliki politički značaj. Čini se kako se Rusija i Jordan slažu da sirijske državne institucije moraju ostati netaknute, ma kakav finalni dogovor bio. Jordan ima veze s umjerenim pobunjenicima i prebjezima koje bi Rusija u budućnosti željela vidjeti reintegrirane u sirijsku vojsku" - izvještava iz Ammana Nisreen el-Shamayleh.

Rusija će spriječiti irački scenarij u Siriji

Bivši zamjenik premijera Jawad al-Anani kaže da je Irak skliznuo u haos kada je vojska bila raspuštena nakon američke invazije 2003. godine. Vjeruje da će Rusija spriječiti sličan scenarij u Siriji, kako bi zaštitila svoje uporište u regijii:

"Želimo vidjeti mirnu opoziciju integriranu u sirijsku vojsku i njene institucije. Neki od njih imaju legitimne pritužbe i morali bi biti saslušani - njihovi zahtjevi moraju se poštovati, ako želimo mirno rješenje" - ističe Jawad al-Anani, bivši zamjenik jordanskog premijera.

Čini se da je kralj Abdullah lično zainteresiran za saradnju s Rusijom. Ove je sedmice s plemenskim vođama u Maanu razgovarao o značaju sporazuma za jordansku sigurnost. To ukazuje na činjenicu da je Rusija trenutno ključni igrač u Siriji.

izvor: balkans.aljazeera.net