Mafija nevladinih organizacija u regiji

Mafija nevladinih organizacija u regiji

POSTOJI LI NGO MAFIJA U HRVATSKOJ?

U Hrvatskoj tzv. nevladine organizacije uglavnom vode pojedinci koji su bili dio bivšeg sustava i kršili ljudska prava!

Dr. Ivica Šola, teolog, komunikolog i novinar

Ivica Šola
Ivica Šola

• Ako mene pitate ima li u Hrvatskoj NGO mafije, odgovor je jednostavan - naravno! Ogroman je to novac, jer donatori nisu "dobrotvori" tipa Majke Tereze - oni traže ponešto zauzvrat. Što? E zato postoje, kao i u Izraelu, nadležna državna tijela koja se u Hrvatskoj, očito, iz meni nepoznatih razloga, boje javnog suočavanja s ovom temom

Objavljeno: 20. avg 2015

Amnesty International zasigurno je jedna od najistaknutijih nevladinih organizacija u svijetu. Tako je ta organizacija svojevremeno u Sjedinjenim Američkim, a prije uspona Baracka Obame, zahtijevala zatvaranje Guantanama, povlačenje američke vojske iz Afganistana, pretvaranje američke vojne industrije u industriju koja neće proizvoditi oružje, već koja će biti stavljena u civilne svrhe. Onda je na vlast došao Obama. Amnesty iznenada ne traži zatvaranje zloglasnog zatvora Guantanamo, već prekid tortura i procesuiranje zatvorenika. Ne traži više ni bezuvjetno povlačenje američkih trupa iz Afganistana, već uvjetno, u slučaju kad afganistanska vlast počne provoditi rodnu jednakost. Ne traži niti konverziju američke vojne industrije u civilnu, koja čini 80 posto svjetske trgovine oružjem, već samo "transparentno poslovanje".

Putin je sve nevladine organizacije u Rusiji koje se financiraju novcem iz inozemstva proglasio "stranim agenturama", pa i Amnesty International!

Razlog promjeni smjera ove "nevladine organizacije", kako je istražio Patrick Boylan (knjiga u elektroničkom obliku dostupna je na internetu), bio je jednostavan - na čelo američkog Amnestyja došla je bivša asistentica državne tajnice Hillary Clinton. Kada je Putin, kao iskusna KGB-ovska "špijunčina", sve nevladine organizacije u Rusiji koje se financiraju novcem iz inozemstva proglasio "stranim agenturama", pa i Amnesty International, sav slobodoumni svijet digao se na noge.

Nije mi nakana, Bože sačuvaj, biti apologet Putinove politike u bilo kojem smislu, pa niti u ovom, već pokušati otvoriti temu i u Hrvatskoj, gdje je gotovo bogohulno - za razliku od europskih zemalja, od Švedske do Italije - postaviti pitanje o tzv. NGO mafiji i to: o raznim nevladinim udrugama kojima je ta vrsta aktivizma pokrivalo za razne političke platforme uz netransparentno financiranje i trošenje novca; za obavještajne i špijunske djelatnosti; kao i za izvršavanje političkih ili ekonomskih naloga donatora pod krinkom ljudskih prava, pomirenja i sličnih maski.

Katoličkoj crkvi, 250 milijuna, a tzv. nevladinim udrugama 1,5 milijardi kuna iz proračuna i još 3 milijarde kuna iz "drugih izvora", vjerojatno iz inozemstva!

U Hrvatskoj se često otvara pitanje financiranja Katoličke crkve iz proračuna, što je i legalno i legitimno, no gotovo nitko ne postavlja pitanje o milijardama kuna (RKC godišnje dobije oko 250 milijuna kuna) koje različite nevladine udruge, a kojih je u Hrvatskoj oko 50 tisuća, dobiju od države. Prema izvješću Ministarstva financija, nevladine udruge su od države prošle godine dobile 1,5 milijardi kuna, a iz "drugih izvora" - vjerojatno iz inozemstva od raznih donatora - još 3 milijarde kuna. Dakle, u NGO sektoru u Hrvatskoj obrće se 4,5 milijardi kuna, više od pola milijarde eura!

Da budemo još plastičniji: dok hrvatski seljaci prosvjeduju po ulicama, poticaji za poljoprivredu (ono što je isplaćeno) nešto su viši od dvije milijarde kuna, dok u NGO sektoru - za razliku od seljaka, proizvođača hrane - nema krize, nema recesije niti "bolnih rezova". Paušalno bi bilo govoriti da je cijela ta "nevladina" ili ljudsko-pravaška ili pak neprofitna čeljad obična "mafija", jer mnoge od tih udruga djeluju transparentno i na korist zajednice bez skrivenih trećih (bilo političkih ili obavještajnih) ciljeva. No, ukoliko se od SAD do zemalja poput Izraela i Rusije pokazalo da su mnoge nevladine udruge zapravo produžena ruka raznih politika i lobija te su neprijateljski i kolonijalno (Sampsonova sintagma "dobrotvorni kolonijalizam") nastrojeni prema zemlji u kojoj djeluju, teško je povjerovati da takvih udruga nije bilo i nema u Republici Hrvatskoj.

U Izraelu tzv. "nevladine udruge" financiraju i dokazani "prijatelji" Izraela poput, Saudijske Arabije ili Ujedinjenih Arapskih Emirata!

Država Izraelje prije tri godine prema nalogu Knesseta provela jednu takvu istragu i zaključila da je dobar dio ljudsko-pravaških udruga financiran od zemalja s "visokim" demokratskim i ljudsko-pravaškim standardima te s "prijateljskom" nastrojenošću prema Izraelu, poput Saudijske Arabije ili Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Zar je tako veliki tabu da se i u Hrvatskoj otvori isto pitanje te kritički valorizira doprinos nekih udruga i njihovih perjanica, od HHO-a do Documente ili GOLJP-a gospodina Pusića, u ovih dvadeset godina postojanja Hrvatske? Ako se propituje financiranje i transparentnost drugih sastavnica društva, od Katoličke crkve do poticaja seljacima, kako to da se NGO sektor u kojem se vrte silne milijarde ne stavi pod povećalo javnosti i nadležnih državnih tijela?

Jedna stvar u mnogim nevladinim organizacijama u Hrvatskoj je bjelodana: vode ih pojedinci koji su bili dio (komunističkog i vojnog) sustava koji je masovno kršio ljudska i građanska prava, a da to nitko relevantan ne dovodi u pitanje, već se sve slično proglašava "desničarenjem" i sličnim nesuvislim etiketama koje skreću pozornost s fokusa problema.

Ako mene pitate ima li u Hrvatskoj NGO mafije, odgovor je jednostavan: Naravno! Ogroman je to novac, jer donatori nisu "dobrotvori" tipa Majke Tereze - oni traže nešto i zauzvrat. Što? E zato postoje, kao i u Izraelu, nadležna državna tijela koja se u Hrvatskoj, očito, iz meni nepoznatih razloga, boje javnog suočavanja s ovom temom.

Dr. IVO LUČIĆ - hrvatski političar i povjesničar o ulozi "nevladine mafije" za "nametanje lažne slike prošlosti"!

Ivica Ivo Lučić
Ivica Ivo Lučić

Kada sam upotrijebio termin "nevladina mafija" ili "NGO mafija" nisam rekao ništa posebno novo. U Europi se odavno raspravlja o funkciji i radu NGO sektora. Švedski antropolog Steven Sampson pisao je opširno i vrlo analitično na temu nevladinih organizacija "na Balkanu", posebno u BiH. Teme rasprava o NGO sektoru najčešće su: netransparentno financiranje, prisvajanje sredstava, elitizam, korištenje NGO kao političke platforme, obavještajnih i paraobavještajnih ekspozitura, ideologizacija, dodvoravanje donatorima, nametanje privatnih projekata, nedostatak kritičnog mišljenja i sl. Na žalost u Hrvatskoj su neke teme još uvijek dogma, ali će nadam se to biti sve manje. Za početak bi svakako valjalo otvoriti javnu raspravu o doniranju i trošenju sredstava nevladinih organizacija, posebno onih koje Vlada izdašno financira. Zatim o kredibilitetu osoba koje se bave zaštitom ljudskih prava a do jučer su pripadali organizacijama koje su sustavno i nemilice kršili opća ljudska prava hrvatskih građana. To što je netko bio građansko lice u službi JNA ne kvalificira ga za zaštitnika građanskih prava niti znači da je iskreni zagovornik građanskog društva. Za hrvatsko društvo bilo bi jako korisno vidjeti kakvu su sliku u javnosti o Domovinskom ratu, generalima, braniteljima, hrvatskoj državi i državnosti te uopće o nacionalnim vrijednostima stvarale vladine i nevladine organizacije, mediji i moćni pojedinci čija se moć temeljila na sredstvima iz proračuna, ali i obilnim donacijama javnosti nepoznatih donatora.

izvor: republika.eu-16201