Tako je govorio Šaja

Senad Šahinpašić Šaja
Senad Šahinpašić Šaja

Tako je govorio Šaja

Službena tajna, strogo povjerljivo - Dossier: Senad Šahinpašić Šaja

• Tajna istraga: Transkripti prisluškivanih razgovora otkrivaju da su agenti SDB još krajem 1995. imali dovoljno dokaza da Senada Šahinpašića Šaju odmah pošalju u zatvor

SLOBODNA BOSNA ekskluzivno objavljuje dokumente bivše Službe državne bezbjednosti RBiH koji potvrđuju da je SENAD ŠAHINPAŠIĆ ŠAJA, ratni logističar, poratni tajkun i dugogodišnji prijatelj ALIJE i BAKIRA IZETBEGOVIĆA, godinama bio pod tajnom istragom; transkripti prisluškivanih razgovora otkrivaju kako je Šaja 1995. građanima u opkoljenom Goraždu i Sarajevu dopremao robu iz firme CENEX u vlasništvu njegovog prijatelja ALIJE DELIMUSTAFIĆA, zajedno s HASETOM TIRIĆEM pripremao obračun s KOS-ovcima i UDBA-šima, i šta mu je Bakir Izetbegović savjetovao nakon što se početkom 1996. OMER BEHMEN usprotivio njegovom izboru u Glavni odbor SDA

Objavljeno: 08. maj 2014 | Suzana Mijatović, Slobodna Bosna br. 913

Agenti ratne Službe državne bezbjednosti BiH SDB, a kasnije Agencije za istraživanje i dokumentaciju AID, godinama su pratili i prisluškivali Senada Šahinpašića Šaju, premda nije poznato da je protiv njega ikada pokrenuta zvanična istraga.

Dokumenti s oznakom "službena tajna, strogo povjerljivo", do kojih je došla Slobodna Bosna, potvrđuju da je Šahinpašić u (po)ratnim godinama bio pod stalnim špijunskim nadzorom, kao i da je obavještajna služba još potkraj 1995. raspolagala sasvim solidnim dokaznim materijalom da jednog od najpoznatijih poratnih bošnjačkih tajkuna već tada smjesti iza rešetaka. I ne samo Senada Šahinpašića, budući da su u isto vrijeme i na istom mjestu trebali završiti i njegovi mnogobrojni poslovni partneri, od prvog ministra policije RBiH Alije Delimustafića, do razgranate mreže političkih skrbnika.

Kontroverzni je biznismen, međutim, do danas ostao nedodirljiv, ponajviše zahvaljujući bliskim prijateljskim odnosima s obitelji Izetbegović, ocem Alijom i sinom Bakirom, koji su stajali uz Šaju, čak i kada su se protiv njega okrenule stranačke kolege iz samog vrha SDA - Omer Behmen, Hasan Čengić, Bakir Alispahić...

Šaja i njegova raja

Alija Delimustafić
Alija Delimustafić

Iako se pretpostavlja da je u vrijeme međusobnih obračuna bošnjačkih špijuna "dosje Šahinpašić" volšebno nestao iz arhiva obavještajne službe, sasvim je izvjesno da dokazi - transkripti više telefonskih razgovora koji jednako kompromitiraju i Šahinpašića i njegove zaštitnike u institucijama vlasti, nisu zauvijek uništeni. Dokumentacija koja je ustupljena "SB" otkriva da je Senad Šahinpašić Šaja koncem 1995. i početkom naredne godine bio pod intenzivnom istragom, zbog sumnjivog utroška donatorskih sredstava namijenjenih za pomoć Goraždu.

Nakon što se, zahvaljujući jakoj političkoj zaleđini u SDA, u jesen 1995., i to kao predstavnik kompanije Cenex, uspio nametnuti u tročlanu Komisiju koja je odlučivala o raspodjeli donacija za pomoć Goraždu, Šaja je potegao sve svoje veze kako bi glavni dobavljač postala kompanija u vlasništvu njegovog prijatelja Alije Delimustafića. Tada je za obnovu Goražda osigurano 800.000 američkih dolara, ali je glavnina sredstava, kako upućuje dokumentacija bošnjačke tajne službe, završila na Delimustafićevim računima.

Transkripti prisluškivanih razgovora dokazuju, naime, da se za financijske malverzacije oko trošenja donatorske pomoći stanovnicima Goražda znalo još početkom novembra '95., i da je Delimustafićeva privatna firma imala monopolski status kada je posrijedi isporuka namirnica. Tako u jednom razgovoru izvjesni Sejo Hadžimuratović, uposlenik Cenexa, objašnjava prijatelju:

Sve fakturišemo mi, znaš ono što je Šaja dobio 800.000 dolara. Jučer smo, recimo, poslali taj med i sve to, one sijalice. Pošta iz Goražda je za svoje radnike od nas kupila robe za 175.000 maraka. Sve smo poslali, ma sve ispraznili. Zato smo i tražili još marmelade, čokolade i tog meda, da sve počistimo tamo. Goraždu je Predsjedništvo doniralo ček na 800.000 dolara i imaju trojica u Komisiji. Šaja je za prehranu, Haso Vranj je za tehničku robu, akumulatore, dijelove, a ima još i treći član. Šaja odavde gura, sve to fakturiše, sve regularno ide na Medokine papire, kao da je humanitarna, ali oni to fakturišu Vladi.

Nekoliko dana kasnije je zabilježeno kako Šahinpašić informira poslovnog suradnika u Zagrebu o isporukama robe iz Cenexa za Goražde:

Posl'o sam jedan milion u ovoj hefti, jutros je otišlo devet kamiona.

No, da prodaja namirnica nije išla bez administrativnih poteškoća, potvrđuje razgovor između Senada Šahinpašića i Asima Omanića, tadašnjeg tajnika Ministarstva financija u Vladi R/FBiH, kojem se Šaja žalio da mu se vraćaju fakture, jer je doministar financija Izudin Kešetović birokrata. Omanić je Šahinpašiću objašnjavao da se sve nabavke moraju vršiti putem Direkcije robnih rezervi.

Milion maraka na leru

Senad Šahinpašić Šaja
Senad Šahinpašić Šaja

• Ratno profiterstvo: "Imam milion maraka goraždanskih para na leru. Treba da počnem od ponedjeljka naplaćivati. Obveznik je Izvršni odbor Goražda, sto posto nema nikakvih problema"

- "Odobrenje plaćanja ide na teret pozicije donacije. Postoji donacija, postoje pare za Goražde. Da se ne bi plaćali porezi, ne može se uključiti trgovačko preduzeće da troši te pare, jer će morati platiti poreze. Mi imamo svoju Direkciju, na nju će glasiti fakture. Vi ste samo nabavljači" - savjetovao je Šahinpašića prijatelj Omanić (kasnije direktor Investicijske banke Federacije BiH).

Kada je Šahinpašić pitao mogu li se pare uplatiti na neku poslovnu banku, Omanić mu je odgovorio da će u tom slučaju morati platititi porez - "Ovo je jedini način da ne platiš nikakve poreze, ništa da ne platiš i da sve pare efikasno upotrijebiš" - sugerirao je tajnik Ministarstva financija kako da Šahinpašić izbjegne plaćanje poreza?!

Iako su, u međuvremenu, i tadašnji bošnjački čelnici u Ministarstvu obrane R/FBiH Muhamed Lemeš i Muhamed Turković upozoravali da se u Goraždu prodaje komercijalna roba iz magacina Cenexa, Šahinpašić već početkom decembra 1995. zove Enesa Delimustafića, brata Alije Delimustafića, i javlja - "Imam milion maraka goraždanskih para na leru. Treba da počnem od ponedjeljka naplaćivati. Obveznik je Izvršni odbor Goražda, sto posto nema nikakvih problema".

Problemi su se, međutim, pojavili petnaestak dana kasnije, nakon što treći član Komisije Fikret Cocalić nije želio staviti svoj potpis na odluku da se novac od donacija deponira na račun BH Banke - također u vlasništvu braće Delimustafić. Sredstva su se trebala koristiti po nalogu Izvršnog odbora Okruga Goražde, ali je Cocalić prigovarao da je roba kupovana od privilegiranih dobavljača, bez poštivanja zakonske procedure.

Tajni špijunski arhivi razotkrili su još jednu mračnu ratnu tajnu, s početka 1995., kada su Senad Šahinpašić Šaja i njegovi saveznici iz vojnih i policijskih struktura planirali puč. Prema ispisima njihovih telefonskih razgovora, scenarij je osmišljen u januaru '95., poslije sjednice Glavnog odbora SDA. Tada se Šahinpašić, Hase Tirić, Ismet Dahić i Fikret Prevljak navodno dogovaraju da sruše Službu vojne bezbjednosti Armije BiH.

Hase Tirić, ratni zapovjednik jedinice Crni labudovi, nazvao je koncem januara Šaju i kazao mu da će pohapsiti sve KOS-ovce u Armiji BiH, uključujući i Dundu, kako su zvali generala Rasima Delića. Prethodno je Tirić otkrio da će on u Vojnoj bezbjednosti preuzeti dužnost Jusufa Jašarevića.

Budući da su se dogovorili da Hase Tirić preuzme frontu prema bivšim pripadnicima KOS koji su zauzeli zapovjedna mjesta u Armiji BiH, Senad Šahinpašić obećava da će on doći glave udbašima, posebno Enveru Mujezinoviću, načelniku sarajevskog Sektora SDB - "Ubićemo ga, majku mu j...m!" - kaže Tirić.

"Ja ću mu glave doći. Niko drugi! Ja bih ubio onoga ko bi ga pipn'o prije mene" - dodao je Šaja, vjerojatno ne računajući da su Mujezinovićevi obavještajci snimali cijeli razgovor.

Uvoz robe kroz sarajevski Tunel Spasa

Ratna dokumentacija SDB razotkriva i kako su se Šahinpašić, Prevljak, Haso Vranj i Šefkija Okerić u proljeće 1995., dok je Sarajevo još bilo u blokadi, dogovarali oko uvoza Cenexove robe u grad.

Rezultat njihovih pregovora je "Protokol", koji je 11. aprila '95. potpisan između Izvršnog odbora Skupštine Grada Sarajeva (potpisnik Okerić) i Komande Prvog korpusa ARBiH o korištenju tunela za uvoz robe. Prema potpisanom sporazumu, Izvršni odbor Grada se obvezao da će Prvom korpusu isplaćivati mjesečni iznos od 460.000 njemačkih maraka, a Šefkija Okerić je dogovorio sa Senadom Šahinpašićem da uvoznik robe bude Cenex.

Dok su dogovorali zajednički posao, Okerić je upozorio Šahinpašića da se još mora izboriti s kolegama iz Okruga Sarajevo - "Hoće Okrug da me poklopi" - jadao se Šefkija Okerić. Naknadno se njihovom sporazumu usprotivio Huso Ćesir, ratni pomoćnik komandanta 5. motorizovane brigade, pobunivši se zbog zloupotrebe vojnika:

"Ako je roba namijenjena gradskoj Vladi a ne Cenexu, onda će naši vojnici robu unositi besplatno, u magacine Robnih rezervi, a ne u Cenexova skladišta" - prosvjedovao je Ćesir.

Ostao je, međutim, usamljen, jer mu je odgovoreno da su aranžman već dogovorili Fikret Prevljak, Senad Šahinpašić i Šefkija Okerić.

PREVENTIVNO DJELOVANJE

Strogo po kratkom postupku!

Razgovor Alije Delimustafića i Senada Šahinpašića Šaje, 23. januar 1996. godine

• Alija Delimustafić je predlagao Senadu Šahinpašiću Šaji da odmah završe sa Silajdžićem, prije nego što im se ponovi "slučaj Abdić"

DELIMUSTAFIĆ - Idel' kafa, šta?

ŠAHINPAŠIĆ - Pa tanko!

DELIMUSTAFIĆ - Je' l?

ŠAHINPAŠIĆ - Tanko!

DELIMUSTAFIĆ - A šećer?

ŠAHINPAŠIĆ - Pa šećer bi iš'o.

DELIMUSTAFIĆ - Dobro, doći će 6.000 (tona) šećera i ima kafe jedno 100 tona.

ŠAHINPAŠIĆ - Pa dobro, može to. Možemo mi to za jedan mjesec uradit.

DELIMUSTAFIĆ - Ma ne, to ja mogu dobiti ovako znaš, to je brate od onog što si ga ti spasio.

ŠAHINPAŠIĆ - Nemoj zezat!

DELIMUSTAFIĆ - Ja.

ŠAHINPAŠIĆ - Dobro, šalji!

DELIMUSTAFIĆ - Pa eto vidjeću ovaj, možda sutra kad se budem vrać'o, ako ne budem avionom, da navratim kod njega i tako znaš, jer oni imaju bescarinsku zonu...

(Šaja se dalje konzultira s Hamom Šivšićem, koji se takođe nalazi u pansionu Monik u Sarajevu, a zadužen je saobraćaj i transport u Cenexu. Traži od njega da nađe mogućnost slanja kamiona za Zagreb.)

DELIMUSTAFIĆ - Kako ide tamo, dobro?

ŠAHINPAŠIĆ - Ma dobro, j... ga.

DELIMUSTAFIĆ - Reci mi kako je imenjak moj? (misli na Aliju Izetbegovića)

ŠAHINPAŠIĆ - Dobar k'o država!

DELIMUSTAFIĆ - Šta "ovaj" radi (misli na Harisa Silajdžića).

ŠAHINPAŠIĆ - Ma šta će ovaj će ga popuš...!

DELIMUSTAFIĆ - Pa daj da ga završimo, nemojte dozvolit ko onaj (Fikret Abdić) da se ubije hiljadu ljudi u Kladuši! Treba odmah ovaj...

ŠAHINPAŠIĆ - (smije se)

DELIMUSTAFIĆ - Ma, je... ti, vi ne znate ništa!

ŠAHINPAŠIĆ - (smije se)

DELIMUSTAFIĆ - Pa dok ne osnujete tu jedinicu...

ŠAHINPAŠIĆ - Ti si moja razgala u životu ba, hajde...

DELIMUSTAFIĆ - To odmah završavajte u korijenu i idemo dalje! Ja imam ekipu, daj ti nalog!!!

ŠAHINPAŠIĆ - Šta?

DELIMUSTAFIĆ - Nije na onom spisku Hasanovom bio!

ŠAHINPAŠIĆ - (šuti)

DELIMUSTAFIĆ- Onaj u Briselu, Belgiji što je poginuo. (Misli se vjerovatno na Jusufa Juku Prazinu)

ŠAHINPAŠIĆ - Ja.

DELIMUSTAFIĆ - Nije!

ŠAHINPAŠIĆ - Šta nije?!

DELIMUSTAFIĆ - Ma nije bio on na onom spisku vašem, za odstrel!!!

ŠAHINPAŠIĆ - Nego?

DELIMUSTAFIĆ - Ma nije, sto posto znam.

ŠAHINPAŠIĆ - Dobro, vidjećemo.

DELIMUSTAFIĆ - Vidi, Lagumdžija je sad dig'o 9,5 miliona onih kuna, opasan je on! Ovaj Soroš ga i ovi trilateralci Kisindžerovi ovi...

ŠAHINPAŠIĆ - Vidi šta radi, Boga ti!

DELIMUSTAFIĆ - To su mu ovi protestanti znaš, navalili su da razbiju tu vjeru i to, i "ovaj" će izgleda znaš dobiti fondove neke.

ŠAHINPAŠIĆ - Vidi malo him se priblazni!

DELIMUSTAFIĆ -Taj, ovaj Fikret broj dva (misli na Harisa Silajdžića).

ŠAHINPAŠIĆ - Aha.

DELIMUSTAFIĆ - Tog možeš slobodno, Fikret broj dva.

ŠAHINPAŠIĆ - Nemoj zaj.....!

DELIMUSTAFIĆ - Pa nije daleko. Nije, on je u mašini drugih. Pa to treba odmah po kratkom postupku!!! Hajde pa čut ćemo se.Vidi taj Mujezinović gore snimal' kako, ako ne snima, dobro da počne snimat!

ŠAHINPAŠIĆ - E slušaj! Je...mu ja i djecu mu je... u kolijevci što ih ima!

DELIMUSTAFIĆ -Ja, eto pa vidi s tim tamo!

ŠAHINPAŠIĆ - Ma nek' mamu snima!

OBRAČUN NA GLAVNOM ODBORU SDA

Alija Izetbegović je Omera Behmena povalj'o ko pačića

Razgovor Alije Delimustafića i Senada Šahinpašića Šaje, 28. januar 1996. godine

Omer Behmen
Omer Behmen

SAM PROTIV ŠAJE: Omer Behmen se prvi usprotivio Šajinoj kandidaturi za člana GO SDA

• Međusobni sukobi: "Da me predsjednik Alija nije zaštitio od Omera Behmena koji me je optužio da sam međunarodni kriminalac, j..o bi mu familiju!"

DELIMUSTAFIĆ - Jesam te...

ŠAHINPAŠIĆ - Ha? Šta ima?

DELIMUSTAFIĆ - Evo da te čujem.

ŠAHINPAŠIĆ - Joj frka je bila danas, u p.... m.....!

DELIMUSTAFIĆ - Molim?

ŠAHINPAŠIĆ - Nap'o me Omer Behmen na Glavnom odboru.

DELIMUSTAFIĆ - Što?

ŠAHINPAŠIĆ - Eto da sam, svašta rek'o, da me INTERPOL tjera, ovako, onako, da smo ortaci ja i ti, na kraju rek'o da sam sa drogom radio.

DELIMUSTAFIĆ - Ma Boga ti?!

ŠAHINPAŠIĆ - Jeste, zdravlja mi. Onda Alija ust'o i povalj'o Behmena ko pačića. I večeras u osam nastavak, pa sad se koncentrišem šta da mu reknem, da mu familiju j...

DELIMUSTAFIĆ - Je li on lud?

ŠAHINPAŠIĆ - Lud, sto posto.

DELIMUSTAFIĆ - Ko ga je na to nagovorio?

ŠAHINPAŠIĆ - Bakir Alispahić. Samo se zaj..., sad će morati dati odgovor na to, znaš.

DELIMUSTAFIĆ - Šta, da smo ortaci?

ŠAHINPAŠIĆ - Ja. I eto da se zna ko si ti, ko sam ja, da je to jedno te isto. Da je znak jednakosti između nas dvojice. I onda Alija, a to bilo u vezi, ja kandidat za Glavni odbor, znaš. I onda Alija se dig'o, rek'o nije to Omere prvi put da optužuješ ljude. Ovog čovjeka umjesto da ga nagradimo, i za sva vremena da mu odamo priznanje, mi hoćemo da objesimo čovjeka, da se sudimo. Znate koje su to riječi.

DELIMUSTAFIĆ- A jesi li ti bio prisutan?

ŠAHINPAŠIĆ - Nisam, sreća, presp'o ja.

DELIMUSTAFIĆ - Znači, ipak to Alija drži sve pod kontrolom.

ŠAHINPAŠIĆ - Nap'o ga opasno. Aplauz doživio neviđen.

PRIJATELJSKI SAVJET BAKIRA IZETBEGOVIĆA

"Nemoj ti Šaja nikog vrijeđati, ti si gospodin čovjek!"

Razgovor Bakira Izetbegovića i Senada Šahinpašića Šaje, 28. januar 1996. godine

Fahrudin Radončić, Senad Šahinpašić Šaja i Bakir Izetbegović
Fahrudin Radončić, Senad Šahinpašić Šaja i Bakir Izetbegović

DUGOGODIŠNJE PRIJATELJSTVO - Fahrudin Radončić, Senad Šahinpašić Šaja i Bakir Izetbegović

IZETBEGOVIĆ - Hej, Šajko.

ŠAHINPAŠIĆ - Šta ima?

IZETBEGOVIĆ - Selam alejkum.

ŠAHINPAŠIĆ - Ma ja kandidat bio za Glavni odbor, znaš.

IZETBEGOVIĆ - Ja.

ŠAHINPAŠIĆ - I onda on izašao za govornicu i rek'o - to je čovjek kojeg INTERPOL goni, to je švercer drogom, svašta na mene nagovorio. Onda predsjednik izaš'o, nap'o ga, rek'o umjesto da čovjeka nagradimo i da mu se zahvalimo, mi hoćemo da mu sudimo. Pa znate koje su to riječi, onda predsjednik pozvao onog Sulejmana Tihića, advokata iz Bona, koji zna za taj slučaj, i pitao ga šta ima tu? I ovaj čovjek sve fino nabroj'o, intendantsku opremu, vojnu opremu... Kaže, zbog toga ga goni policija. Onda Behmen se okrenuo prema ovima, rek'o, hajde sad pričajte. Hajde Hasane, izađi. Bila baš gadna scena, to je trajalo dugo, nisam ja tu bio.

IZETBEGOVIĆ - Kome se još, osim Hasanu, okrenuo? ŠAHINPAŠIĆ - Pa okren'o se prvim redovima, Alispahiću, Hasanu... Ali šta misliš, da li da reagujem večeras išta?

IZETBEGOVIĆ - Ono gospodski, samo gospodski. Šaja znaš da su najbolji oni koji ništa ne rade. Ti si najaktivniji...

ŠAHINPAŠIĆ - I brate, da me sude, ako ima šta...

IZETBEGOVIĆ - Ja, da su ljudi koji nešto rade uvijek na tapeti...

ŠAHINPAŠIĆ - Rek'o je to Alija, Sve je rek'o.

IZETBEGOVIĆ - I nemoj teških riječi, ti reci ja sam jako uvrijeđen, mada sam više navik'o da me stalno ovako neke stižu priče. Traži da se to s Behmenom jednom raščisti, ili je tako, ili nije.

ŠAHINPAŠIĆ - Jeste, ili je Behmen u pravu, ili nije.

IZETBEGOVIĆ - I da tražiš komisiju SDA da utvrdi jer, reci, odavno postoje takve priče, ja sam svjestan toga, i kao svi ljudi koji su nešto uradili za ovaj narod, ja moram sad tu priču kusati.

ŠAHINPAŠIĆ - Dobro.

IZETBEGOVIĆ - Ali nemoj ti njega vrijeđati, ti si gospodin čovjek.

ŠAHINPAŠIĆ - Pa jest', jesam se nasekiro, pozelenio sam danas. Ali sva ova raja su zadovoljna, ova naša raja koja nas vole. A izgleda da se i predsjednik bio nasekir'o, pa mi još teže bilo, što je on mor'o izlazit da me brani.

IZETBEGOVIĆ - Najbolji su ovi što ništa ne rade, i nikad ništa ne pogriješe. Nemoj ti da bi, onako, samo reci insistiram na tome, nemoj odustajat. Hoćeš sa nama kaficu jednu popiti?

ŠAHINPAŠIĆ - Hajde, doći ću gore.

IZETBEGOVIĆ - Evo mi ćemo sada dole,

izvor: kliker.info