Ko je glasao za Nikolu Poplašena

Ko je glasao za Nikolu Poplašena

Ko je glasao za imenovanje Nikole Poplašena: Šest glasova iz FBiH i dva iz RS

Sifet Podžić
Sifet Podžić

• Glasovima delegata iz političkih stranaka SDS, SDA, DF, HDZ BiH i HSS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH imenovan je Nikola Poplašen, bivši predsjednik entiteta RS, za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH

Objavljeno: 12. nov 2015 | Er. M.

Za imenovanje Poplašena glasalo je ukupno osam delegata i to Sead Kadić SDA, Sifet Podžić DF, Bariša Čolak HDZ BiH, Mario Karamatić HSS, Zdenka Džambas HDZ BiH, Ljilja Zovko HDZ BiH, Ognjen Tadić SDS te Darko Babalj SDS. Ukupno šest delegata iz entiteta Federacija BiH i dva iz Republike Srpske glasalo je za imenovanje članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Podžić je kazao da je za imenovanje glasao kako ne bi ometao evropske integracije vladajućoj koaliciji - "Predsjednik Komisije je bio Sejo Kadić iz SDA koji je na Klub izašao s gotovim rješenjem za sva četiri člana. Pošto optužuju DF da blokira procese ja sam podržao već donesenu odluku Komisije" - kazao je Podžić.

Suzdržani su bili Halid Genjac SDA, Safet Softić SDA, Dragutin Rodić DNS, Nebojša Radmanović SNSD i Sredoje Nović SNSD.

Glasanju nisu prisustvovali Fahrudin Radončić SBB i Martin Raguž HDZ 1990.

Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za imenovanje članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta predložila je četiri imena. Predloženi su Momčilo Pelemiš iz reda Ostalih, Nikola Poplašen iz reda Srba, Midhat Jašić iz reda Bošnjaka i Marinko Jurilj iz reda Hrvata.

Iz Zastupničkog doma u Zajedničkoj komisiji bili su zastupnici Nenad Lalić SDS, Mensura Beganović DF i Nikola Lovrinović HDZ BiH, dok su komsiju činili i delegati iz Doma naroda i to Sead Kadić SDA, Zdenka Džambas HDZ BiH i Ognjen Tadić SDS.

Vojislav Šešelj i Nikola Poplašen
Vojislav Šešelj i Nikola Poplašen

Podsjećamo, Nikola Poplašen je u martu 1993. godine, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, osnovao Srpsku radikalnu stranku, a 1994. godine Vojislav Šešelj imenovao ga je četničkim vojvodom - ali ga se poslije odrekao jer je, kako je isticao, "izdajica".

Poplašen je obnašao funkciju predsjednika RS između novembra 1998. i septembra 1999. Zbog odbijanja da imenuje Milorada Dodika premijerom Vlade Republike Srpske smijenio ga je visoki predstavnik Carlos Westendorp u martu 1999.

Tokom suđenja Momčilu Krajišniku bio je svjedok odbrane, a tada je Haško tužilaštvo tvrdilo da je Poplašen tokom rata bio četnički vojvoda. Kada je Poplašen to porekao pokazana mu je fotografija snimljena u ljeto 1992. na kojoj pozira u četničkoj uniformi, sa crnom šajkačom, kokardom, kamom i automatom.

Bivši predsjednik RS vojvoda Nikola Poplašen 1992.
Bivši predsjednik RS vojvoda Nikola Poplašen 1992.

Svjedok je, međutim, tvrdio da to na njemu nije uniforma, već tradicionalna narodna nošnja koju su Srbi u XIX vijeku nosili u svečanim prilikama - na svadbama, vašarima i pri odlascima u crkvu".

Poplašen je svojevremeno Haški tribunal nazivao instrumentom Četvrtog rajha, koji je formiran da bi se izvršio pogrom i genocid nad srpskim narodom. Prema njegovom mišljenju, Četvrti rajh je Evropska unija u kojoj posebno negativnu ulogu igraju germanske zemlje i Vatikan.

izvor: klix.ba-151111059

 

Podžić: Pogriješio sam i stid me je što sam glasao za Nikolu Poplašena

Momčilo Krajišnik Obrvan, Nikola Poplašen i Slobodan Milošević
Momčilo Krajišnik Obrvan, Nikola Poplašen i Slobodan Milošević

• Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Demokratske fronte Sifet Podžić oglasio se nakon što je na sjednici Doma naroda BiH glasao za imenovanje Nikole Poplašena za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH

Objavljeno: 12. nov 2015 | Er. M.

"Nakon što su se dojmovi slegli nakon glasanja u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za imenovanje članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta, pri kojem je za jednog od članova imenovan samoproklamovani četnički vojvoda Nikola Poplašen, glasovima osam delegata, među kojima je i moj glas, jasno ću izgovoriti: Da, pogriješio sam. Istina je da sam pogriješio, ponajviše prema sebi i svim bosansko-hercegovačkim patriotama, jer sam kao čovjek, koji je svim srcem, sve vrijeme rata branio ovu zemlju, napravio politički kompromis i kajem se", saopćio je Podžić.

On je dodao da s druge strane ne likuju i ne drže pridike oni koji niti su ikada branili, niti ikada voljeli i poštovali ovu zemlju.

"Stid koji ja osjećam u vezi odluke koju su uz mene podržali i naši koalicioni partneri SDA, HDZ BiH i Savez za promjene, nikada neće biti osjećaj koji će kod takvih prevladati zbog štete koje su nanijeli i još uvijek nanose našoj domovini na grublji i opasniji način od jedne moje pogrešne procjene i želje za kompromisom, tamo gdje mu zaista nije bilo mjesta. Stav da ovo podržim, bio je moj lični i nikako stav Demokratske fronte", poručio je Podžić.

Podsjećamo, Glasovima delegata iz političkih stranaka SDS, SDA, DF, HDZ BiH i HSS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH imenovan je Nikola Poplašen, bivši predsjednik entiteta RS, za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Za imenovanje Poplašena glasalo je ukupno osam delegata i to Sead Kadić (SDA), Sifet Podžić (DF), Bariša Čolak (HDZ BiH), Mario Karamatić (HSS), Zdenka Džambas (HDZ BiH), Ljilja Zovko (HDZ BiH), Ognjen Tadić (SDS) te Darko Babalj (SDS).

izvor: klix.ba-151112106