Srbija otvara pristup EU ove godine

Srbija otvara pristup EU ove godine

Johanes Han
Johanes Han

Objavljeno: 12. nov 2015

U svom godišnjem izveštaje Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana i Turske ka EU u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, evropski komesar za proširenje Johanes Han je rekao da je "Srbija ostvarila krupne korake na putu ka Evropskoj uniji što je približilo otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja"; te da je uvjeren da će Srbija još ove godine 2015. moći da otvori prva poglavlja u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom.

Srbija je dovršila akcione planove, postigla je ključne sporazume s Kosovom, bila je vrlo konstruktivna u razvijanju regionalne saradnje a pokrenula je i ambicioznu ekonomsku reformu. Srbija djelotvorno deluje u izbegličkoj krizi i relativno dobro izlazi na kraj s prilivom izbeglica bez presedana.

"Očekujemo da Srbija odlučno krene naprijed u reformama, posebno u pravosuđu, bitci protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobodi izražavanja, suzbijanju diskriminacije, reformi javne uprave i ekonomije. Takođe je važno da održi isti nivo predanosti za dalji napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom" - rekao je evropski komesar.

U godišnjem izveštaju koji je danas usvojila Evropska komisija se podvlači da je "Srbija nastavila da napreduje kad je reč o političkim i ekonomskim mjerilima", uz napomenu da je "potrebno da učvrsti i učini postojanijim program ekonomskih i strukturnih reformi, uključujući reformu državne uprave i ekonomskog upravljanja".

U izveštaju se kaže da je "zakonski okvir za bitku protiv korupcije i organizovanog kriminala dopunjen, posebno u zaštiti uzbunjivača, ali raširena korupcija i neodgovarajući institucionalni mehanizam i dalje su štetni za poslovni sektor". Navodi se da je u Beogradu "mirno održana Parada ponosa, mada su sistemski napori nužni za pospešenje zaštite prava najugroženijih i diskriminisanih grupa, uključujući Rome i LGBT osobe".

izvor: beta.rs-17719