Stani uz brata muslimana

Stani uz brata muslimana

My name is Ahmed, Ahmed Pilsel

Shvatimo ovo: teroristima je cilj da raste netrpeljivost prema islamu

Ja pak, mali brat Isusa iz Nazareta, kažem da je islam i moja vjera, da je Allāh i moj Bog

Drago Pilsel
Drago Pilsel

• Ja pak, mali brat Isusa iz Nazareta, kažem da je islam i moja vjera, da je Allāh i moj Bog. Suočeni s takvim nedjelima kakvi su se dogodili u Parizu možemo samo osuditi najpodliju uvredu dostojanstva čovjeka - "Želim potvrditi da put mržnje i nasilja ne rješava probleme čovječanstva i uporaba Božjeg imena za opravdanje takvog puta bogohuljenje je" - kazao je u nedjelju papa Franjo

Objavljeno: 15. nov/stu 2015 | Drago Pilsel

Jedan od mojih dobrih, možda najboljih prijatelja u Bosni i Hercegovini zove se Ahmed Žilić. Ahmed me je naučio puno toga o islamu ili, bolje rečeno, potaknuo me da, otkako sam morao na tri godine, pa i zbog sigurnosnih razloga, otići živjeti u Sarajevo (jesen 1996. - jesen 1999.) dosta vremena posvetim proučavanju islama, čitanju Kur'ana i druženju s muslimanima.

Danas, kada se mnogi upuštaju u suludi, iracionalni prezir prema muslimanima, svojim dosadašnjim imenima Carlos Zvonimir, Drago i Jovo dodajem i ime Ahmed. Yes, my name is Ahmed, Ahmed Pilsel.

Stati uz brata i sestru muslimana koji je sada žigosani zbog terora koji izvode fanatici, preuzeti na sebe teret odioznosti prema muslimanima koji su postali novi Židovi, o tzv. Islamskoj državi govoriti onako kako se govorilo i govori o Hitlerovom Trećem Reichu - dužnost je kršćana i svake osobe koja vjeruje u potrebu stvaranja kulture solidarnosti i svijet pomirenih.

Važno je istaknuti da se predstavnici islama u našim krajevima itekako ograđuju od terorista.

Poglavar Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović kazao je u subotu da su teroristi koji su izveli napade u Parizu počinili grijeh prema Bogu, da ne predstavljaju muslimane niti islam i iskazao solidarnost s francuskim narodom.

"Posebno pozivam muslimane u Europi da sačuvaju mir i pribranost i da nemaju nikakvih dvojba: teroristi ne predstavljaju ni našu vjeru ni našu zajednicu, a terorizam se ne može opravdati ni moralno, ni vjerski ni politički" - navodi se u pisanoj izjavi poglavara Islamske zajednice u BiH.

Reis Kavazović
Reis Kavazović

Osuda se čula i od predstavnika muslimana u našoj zemlji. Islamska zajednica u Hrvatskoj najoštrije je u subotu osudila terorističke napade u Parizu ističući da su ih počinjeni zločini zaprepastili i ostavili u nevjerici, a obiteljima žrtava uputila je najiskrenije izraze sućuti.

"Posljednji zločini počinjeni prilikom jučerašnjeg napada u Parizu, zaprepastili su nas i ostavili u nevjerici. Tim više, što su počinitelji i ovoga puta pokušali prenijeti sliku da su to učinili u ime vjere islama, a istina je da se ni vjerom ni bilo čime ne može opravdati ubijanje nedužnih ljudi" - stoji u priopćenju koje je povodom napada u Parizu potpisao predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

Također apeliraju na sve koji donose odluke da u njihovu djelovanju vodilja bude načelo pravičnosti kako se ne bismo poistovjetili s onima koji najveću nepravdu i zlo čine pozivajući se na Boga i na vjeru.

Riječju, treba izraziti solidarnost s francuskim narodom i vjeru da će francuska država i društvo primjereno odgovoriti na terorizam, ali i da će se odlučno suprotstaviti ostvarenju namjere terorista da svojim napadima izazovu gnjev i odmazdu prema muslimanima i muslimanskim zajednicama u Europi. Ako se svatko od nas nazove Ahmedom ili Lejlom, Muhamedom ili Enisom, bit će manje prostora za one koji bi željeli profitirati na mržnji prema muslimanima.

Shvatimo ovo: teroristima je cilj da raste netrpeljivost prema islamu.

Islam je i moja vjera, Allāh i moj Bog

Pope Francis
Pope Francis

Ja pak, mali brat Isusa iz Nazareta, kažem da je islam i moja vjera, da je Allāh i moj Bog. Suočeni s takvim nedjelima kakvi su se dogodili u Parizu možemo samo osuditi najpodliju uvredu dostojanstva čovjeka. "Želim potvrditi da put mržnje i nasilja ne rješava probleme čovječanstva i uporaba Božjeg imena za opravdanje takvog puta bogohuljenje je" - kazao je papa Franjo u nedjelju osuđujući napade i izražavajući solidarnost s francuskim građanima.

Zašto je važno zaustaviti mržnju prema muslimanima?

Populistički čelnici diljem Europe zatražili su u subotu, dan nakon terorističkih napada na Pariz za koje je odgovornost preuzela tzv. Islamska država, zatvaranje granica za ulazak migranata i izbjeglica s Bliskog istoka i Afrike. Najviši poljski i slovački dužnosnici izjavili su da ne mogu prihvatiti plan EU o relokaciji izbjeglica unutar članica nakon napada priopćivši da je to nasilje pokazalo da postoji razlog za zabrinutost Europljana glede primanja muslimanskih izbjeglica.

Ipak, odgovorilo se i njima: članice Europske unije ne bi se trebale prepustiti prvim porivima da odbiju primiti izbjeglice nakon napada u Parizu, jer su napadači u Francuskoj bili kriminalci, a ne tražitelji azila, rekao je u nedjelju predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Mnogi naši sugrađani su u iskušenju da si dopuste antimuslimanske osjećaje. Radikali u komentarima ispod članaka na portalima i forumima traže zatvaranje granica. Raste govor mržnje prema izbjeglicama. Loši novinari se požuruju zaključiti kako su neki od terorista prošli kroz Opatovac, a istina je da je jedna putovnica, nađena na mjestu zločina, doduše sirijska, ipak krivotvorena u Turskoj i tko zna je li ukradena, prodana ili preprodana.

Učinak takvog nevaljalog novinarstva je rast nesigurnost i nepovjerenje, da ne kažem i odbojnost prema izbjeglicama.

Paris mourning, november 2015

A treba znati i ovo:

Atentati u Parizu su bili odavno najavljeni i treba jasno govoriti o dvije stvari:

1) o pogrešci u francuskim sigurnosnim službama i

2) o potrebi da suzbijemo govor mržnje koji se rasplamsao na portalima i forumima u Hrvatskoj, a koji ide za tim da se zatvore granice Hrvatske i Europe izbjeglicama.

Da pojasnim.

1) Otkako su napadnuti redakcija tjednika Charlie Hebdo i market Hiper Cacher, što se donijelo 17 mrtvih, policija u Francuskoj je u posljednji čas spriječila čak 8 atentata koji su imali ili bili zamišljeni tako da prouzroče veliku štetu. Posljednji spriječeni atentat je trebao biti 29. listopada kada je mladić u Toulonu zaklao svog šefa i planirao dići u zrak plinsko postrojenje. U velikoj je akciji u vlaku Bruxelles-Pariz uhićen Marokanac Ayoub El Khazzani, koji je imao kod sebe velik arsenal oružja i sa suradnicima planirao pokolj sličan onome od petka, itd., itd.

2) Policija je registrirala čak 2000 francuskih građana koji se bore u redovima tzv. Islamske države u Siriji ili Iraku, a od njih se možda čak i 500 vratilo preko Madrida i Barcelone.

3) Policija je nadzirala oko 5000 sumnjivih adresa i imala u registru 1733 potencijalna terorista, ali priznaje da ih nije bila u stanju pratiti 24 sata na dan.

4) Džihadizam u Francuskoj postoji najmanje 20 godina, otkako je alžirska GIA pokušala oteti zrakoplov Air Francea i srušiti ga u Parizu (policija je počinitelje uhitila prilikom tehničke stanke zrakoplova u Marseillesu). U posljednje 2,5 godine čak je 326 građana uhićeno u vezi s terorističkim planovima. Broj francuskih građana spremnih za borbu na strani tzv. Islamske države je narastao za 212% u posljednju godinu dana. Službeno glasilo tzv. Islamske države Dabiq najavilo je napade u Francuskoj i obećalo kako će se napadi nastaviti u toj i u još nekoliko europskih država.

5) Postoji veliki otpor protiv zakona koji bi policiji dao pravo da "češlja" račune građana.

Elem, ovi teroristički napadi nemaju veze s protokom izbjeglica, a ponajmanje s protokom izbjeglica kroz Hrvatsku. To su islamisti koji pripadaju francuskom, odnosno belgijskom društvu; oni su posebna priča, možda i ojačani borcima ISIS-a, ali svakako oslonjeni na islamističke mreže koje već duže djeluju u Francuskoj. U svakom slučaju, momci koji to rade su osobe koje nisu socijalizirane i koje imaju neriješen problem identiteta, pa prihvaćaju treći identitet, onaj koji im pruža "islamska nacija tzv. Islamske države". Zanimljivo je da ostaju bez teksta kada im ukazujete na strašan broj muslimana pobijenih od strane fundamentalista tzv. Islamske države.

Da zaključim, usmjeriti gnjev prema izbjeglicama koje prolaze kroz Hrvatsku je jako pogrešno, jer ti ljudi upravo bježe od užasa kakvi su se sada dogodili u Parizu. Oni su žrtve kao što su žrtve ubijeni i ranjeni Francuzi.

Molim da se razmisli hladne glave i da se ne zatvore srca za izbjeglice u nevolji.

Vaš Ahmed Pilsel

izvor: autograf.hr