Agonija čelićke fabrike

Agonija čelićke fabrike

Sajam jagodičaste prevare

Bošnjačka političko-tajkunsko-kriminalna mafija

Hasan Hadžić
Hasan Hadžić

• Čelićani su zaprepašteni saznanjem da je i aktualna kantonalna vlast krenula u odlučnu akciju da njihovu jedinu privrednu uzdanicu - Fabriku za preradu voća i povrća, godinama pustošenu od strane čelnika "Cenexa" i Centrale SDA - definitivno uništi. Razlika je, kako ističu sagovornici Dana, jedino u tome što je ranije kriminogeni scenarij osmišljavan u bh. prijestolnici, a sada u Čeliću i Tuzli. Novo ime za prevaru je "Berivit"

Objavljeno: 05. jul 2002 | Hasan Hadžić, DANI br. 264

"Projekat Berivit, koji vašoj fabrici donosi oživljavanje proizvodnje, Vlada TK će maksimalno podržati svojim sredstvima za razvoj poljoprivrede" - poručio je ministar za poljoprivredu u Vladi Tuzlanskog kantona Tomo Babić prisutnima na otvaranju sajamske manifestacije "Dani jagodičastog voća" u Čeliću. Govor ovog Bešlagićevog najomiljenijeg penzionera istovremeno je označio i otvaranje i zatvaranje pomenute manifestacije, koju su čelnici TK na televiziji najavljivali kao sudbinski događaj za ekonomski spas čelićkog kraja.

Naime, nakon što su kantonalni čelnici otišli u Tuzlu i odnijeli onih nekoliko gajbi jagoda što su činile nategnuti svečarski dekor, ništa više na sajam nije podsjećalo. Čelićani, koji dobro znaju šta se i ko se krije iza novoosnovanog preduzeća "Berivit", bili su zaprepašteni saznanjem da je i aktualna kantonalna vlast krenula u odlučnu akciju da njihovu jedinu privrednu uzdanicu - Fabriku za preradu voća i povrća - godinama pustošenu od strane čelnika "Cenexa" i Centrale SDA - definitivno uništi.

Razlika je, kako ističu sagovornici Dana, jedino u tome što je ranije kriminogeni scenarij osmišljavan u bh. prijestolnici, a sada u Tuzli: neće vas više pljačkati Sarajevo, sada ćemo mi to činiti!

Kriminal u režiji SDA čelnika

Rasim Delić i Sulejman Šadić
Rasim Delić i Sulejman Šadić

Ali prije obrazloženja ovog "lokalpatriotskog kriminala", treba podsjetiti da smo neumorno pisali o svim problemima sa kojima se suočavao ovaj predratni i poratni uzorni kolektiv a koji su rezultirali izgonom direktora Sulejmana Šadića onog časa kada je pokušao skinuti SDA "omču oko vrata" zbog koje u Čelić nije stizala niti jedna zarađena marka.

I dok Šadićev nasljednik, vrsni manipulator Bahrija Agić, na državnoj televiziji euforično prikazuje grafikone, sa krivuljama izmišljenog uspjeha, u stvarnosti "Fruteks" tone u agoniju: zbog enormnih dugova isključuju mu struju i vodu, izostaje otkup sirovina, a plaće radnika kasne po pola godine.

Nova vlast u TK, tačnije guverner Selim Bešlagić i premijer Senahid Šaković, ne čine ništa da spriječe eskalaciju problema, da bi na kraju prevršili svaku mjeru nemara tako što čelićkoj Fabrici za preradu voća i povrća ukidaju status firme od kantonalnog značaja - prepuštajući je nadzoru općinskog rukovodstva SDA u Čeliću.

Početkom 2002. godine u "Frigosu", kao najvrednijem i najvitalnijem dijelu ove fabrike, pokrenut je stečajni postupak, a za stečajnog upravnika nadležno sudsko vijeće Kantonalnog suda imenovalo je Hamdiju Muratovića.

Početkom ovog mjeseca stečaj je pokrenut i u "Fruteksu", čiji je stečajni upravnik Džemo Hidić.

U međuvremenu dogodilo se nešto što predstavlja temelj nove afere čiji su akteri, po mnogim ocjenama, prevazišli maštu "Cenexovih" stratega "okupacije" Čelića. Naime, novo preduzeće D.O.O. "Berivit" - koje je formirala Općina Čelić - zaključilo je Ugovor o zakupu poslovnog prostora i postrojenja sa D.O.O. "Frigosom" u stečaju i D.O.O. "Fruteksom". Ugovor je potpisan na godinu dana, uz mogućnost produženja, ovisno o toku stečajnog postupka. "Berivit" se obavezao da će zaposliti radnike, koji su uvođenjem stečaja dobili otkaze, te da će mjesečno plaćati zakupninu u iznosu od 46.000 KM, odnosno u visini amortizacije obračunate prema knjigovodstvenoj vrijednosti.

Sead Muminović
Sead Muminović

Skandalozno je to što je "Berivit" do ovako unosnog ugovora došao na osnovu nekoliko čelićko-tuzlanskih sijela i bez ikakve licitacije.

Inače, u Čeliću svi znaju da je oko formiranja novog preduzeća najviše bio angažiran općinski načelnik Sead Muminović, a javna je tajna da je "gazda iz sjene" lokalni tajkun Mevludin Zejćirović. Naime, apsurdno bi bilo i pomisliti da bi "Berivit" nešto mogao napraviti sam sa 2.000 KM na računu i svojim osnivačem, Općinom Čelić, koja preživljava zahvaljujući isključivo kantonalnoj socijali.

Kako dokrajčiti fabriku

Fahrudin Radončić, Senad Šahinpašić Šaja i Bakir Izetbegović
Fahrudin Radončić, Senad Šahinpašić Šaja i Bakir Izetbegović

Na sumnjivu pozadinu čitavog ovog projekta upućuje i podatak da čelni tim nove firme - upravni odbor i direktora - čine isključivo vijećnici Općinskog vijeća, računajući i pomenutog Zejćirovića i drugog najpoznatijeg čelićkog biznismena Muhameda Mrkaljevića.

Zahvaljujući činjenici da i samo Općinsko vijeće sve više liči na privatno preduzeće, ono je kao od šale donijelo nevjerovatnu odluku, od 5. juna 2002. godine, koja obavezuje Fabriku za preradu voća i povrća da retroaktivno, za dvije i po godine unatrag, plati Općini Čelić po osnovu rente za korištenje gradskog građevinskog zemljišta oko 3.000.000 KM, odnosno po 57.000 KM mjesečno.

S obzirom na raspoloživu zemljišnu površinu, dolazi se do frapantnog podatka da mjesečna zakupnina jednog kvadratnog metra zemljišta iznosi 50 KM, što je ubjedljivo skuplje nego u centru Londona. Ilustracije radi, nikada do sada u Čeliću nije zabilježeno da je kvadratni metar zemljišta prodat, a kamoli zakupljen po cijeni većoj od 25 KM.

Zanimljivo je da ova odluka važi samo do 30. aprila ove godine, odnosno do ulaska "Berivita" u posao, kada bez ikakvog obrazloženja ističe njena primjena. Još je čudnije što je Općinsko vijeće donijelo takvu odluku bez prethodnog poništavanja sasvim suprotnog Rješenja Općinske uprave za imovinsko-pravne poslove i katastar, od 20. februara 1997. godine, kojim su radnici "Frigosa", u cilju što bržeg oživljavanja proizvodnje, isto to zemljište dobili na trajno korištenje, bez ikakve naknade.

Protivrječnost pomenutih dvaju dokumenata do kraja razotkriva namjera kreatora projekta "Berivit". Naime, niko nije ni pomislio da će "Frigos" i "Fruteks" ikada platiti Općini ovaj astronomski iznos. Cilj je da se tim vještačkim zaduženjima ubije u pojam 160 radnika koji su ostali bez posla, da ne bi insistirali na tome da "Berivit", kao navodno općinska firma, istinski plaća pomenutu zakupninu "Frigosovih" pogona, koja mjesečno iznosi približno naknadnoj izmišljenoj zakupnini zemljišta kojom se tereti ova fabrika.

Krajnja je namjera da fantomski "Berivit", odnosno privatnici koji iza njega stoje, ne plate ni marke za realizaciju pomenutog ugovora o zakupu.

Radi što potpunijeg razumijevanja ovog scenarija dokrajčivanja čelićke Fabrike za preradu voća i povrća, navest ćemo jedan konkretan primjer: Pošto je "Berivit" bez para, a sezona otkupa voća i povrća ne može da čeka, preduzeće pomenutog vijećnika i biznismena Zejćirovića nesebično priskače u pomoć na taj način što zlehudi poljoprivredni proizvođači, prilikom predaje svojih proizvoda, u "Berivitu" dobijaju bonove, za koje u Zejćirovićevim prodavaonicama mogu nabavljati namirnice i druge potrepštine.

Dio duga "Berivit" će Zejćiroviću vraćati prodajom proizvoda zatečenih u "Frigosovim" zalihama (samo je voćne kaše ostalo u vrijednosti od 3.000.000 KM), a dio duga se prešutno pretvara u predigru za prisvajanje "Berivita", kad mu Općina, kao državni plašt, više ne bude potrebna.

Krajnja namjera je priprema terena za brzopoteznu privatizaciju cjelokupne fabrike za preradu voća i povrća, i za tu svrhu, kako saznajemo, Zejćirovićeva ekipa je uložila 150.000 KM u kupovinu certifikata, na osnovu kojih će moći da otkupe oko 8.000.000 KM stvarne vrijednosti "Frigosa".

Ulaznice su poskupjele

Selim Bešlagić
Selim Bešlagić

Dakako, oni u svom scenariju nisu usamljeni. Naime, kada je kantonalni ministar Babić na pomenutom polusatnom sajmu euforično govorio o "Berivitu" kao posljednjoj šansi čelićkog kraja, svojim prisustvom podržali su da guverner Selim Bešlagić, premijer Senahid Šaković, predsjednik kantonalne skupštine Izet Žigić, stečajni sudija Kantonalnog suda Esada Hogić i mnogi drugi kantonalni zvaničnici.

Podsjetit ćemo da su u ranijim sličnim prilikama u Čeliću na njihovim mjestima bili Edhem Bičakčić, Timur Numić, Mirsad Delimustafić, Senad Šahinpašić Šaja, Ismet Bajramović, Naser Orić i ostali uvaženi uzvanici. Smjenjuju se samo likovi, a sve ostalo ostaje isto.

Da je misija "Berivita" produkt sprege čelićkog općinskog vrha, kojeg čine predstavnici SDA i SBiH, sa kantonalnim vrhom, u kojem vladaju SDP i SBiH, da je na sceni neviđeni višepartijski tal - svjedoči i najnovija informacija o pehu visokog službenika Tuzlanske banke Fuada Beganovića.

Naime, Mevludin Zejćirović je kod Beganovića, koji je porijeklom iz Čelića, naručio izradu biznis-plana, na osnovu kojeg je "Berivit" aplicirao za zamašan investicijski kredit. Beganović je, prema tvrdnjama njegovih kolega, posao dobro obavio, dobijanje kredita je veoma izgledno, ali umjesto obećanih nekoliko procenata dionica u "Berivitu", dobio je objašnjenje da je "sada ulaznica za ovu firmu postala skuplja", odnosno da su vlasničke pozicije već rezervirane za načelnika Muminovića, te vijećnike i biznismene Zejćirovića i Mrkaljevića, a dva mjesta su rezervirana za po jednog Bešlagićevog i Žigićevog "deputata".

Izet Žigić

U međuvremenu ministar Babić je, nakon silne medijske kampanje, već uputio interventne finansijske tranše "Berivitu", a da u kantonalnoj skupštini ne bude nikakvih pobuna u vezi s tim, pobrinut će se provjereni maher, predsjednik Izet Žigić. Navodno je Žigićev novi stambeni objekat u tuzlanskom naselju Ši Selo dobrim dijelom "poklon kuća" od strane njegovog vjernog stranačkog saradnika Mevludina Zejćirovića. Donatorski vazda naklonjen potrebnim ljudima, Zejćirović je - kako saznajemo u Čeliću - u istom naselju kućom počastio i bivšeg načelnika općine Čelić Muhameda Šadića, uzvraćajući mu za zasluge u svom tajkunskom uzletu.

U čitavu priču, po tradiciji već, savršeno se uklapa kantonalno pravosuđe. Stečajni sudija za "Frigos" i "Fruteks" Esad Hogić također je odan ideolozima "Berivita". Ni najmanje mu ne smeta što firma ne izvršava obaveze iz Ugovora o zakupu (plaćanje mjesečne zakupnine, zapošljavanje otpuštenih radnika, itd.), ali bez pogovora uvažava zahtjev načelnika Muminovića za davanje novog otkaza bivšem direktoru Sulejmanu Šadiću. Naime, stečajni upravnik Hamdija Muratović je prije dva mjeseca pozvao Šadića da pomogne oko obnove proizvodnje, ali se načelnik Muminović uplašio njegove nove afirmacije. Obrazloženje da odstranjivanje Šadića polazi od činjenice da je on procesuiran, pri čemu sudiji Hogiću ni najmanje ne smeta činjenica što predsjednik Kantonalnog suda Šaban Mujčinović neometano obavlja svoj posao, iako je pod krivičnom prijavom, i to baš zbog nezakonite registracije "Fruteksa" 1997. godine.

O savršenoj koordinaciji izvršne, zakonske i sudske vlasti u TK-u na odstranjivanju Sulejmana Šadića i dokrajčivanja čelićke Fabrike za preradu voća i povrća svjedoči još jedan nedopustiv sudski propust: naime, Općinski sud u Tuzli je davno donio presudu da je Šadićeva smjena sa direktorske funkcije bila nezakonita i da se on vrati na svoje radno mjesto. Na tu presudu su se svojevremeno "Cenexovi" ljudi žalili Kantonalnom sudu. Sada više nema ni traga od "Cenexa" u Čeliću, ali već punih osam mjeseci nema ni odluke o pomenutoj žalbi.

Račun bez krčmara Poseban je apsurd što se u svim ovim kombinacijama oko "Frigosa" i "Fruteksa" ignoriše činjenica da je Fabrika duhana Sarajevo u Čelić investirala čak oko 17.000.000 KM, te da trenutna zaokupljenost duhanskog giganta unutrašnjim lomovima, nikome ne daje pravo da pravi račun bez krčmara. Slično misle i radnici. Mirsadu Bećireviću, predsjedniku štrajkačkog odbora, priprijetili su da šuti, no on kaže: "Tvorci 'Berivita' propagiraju da je to firma koja ima zdravu perspektivu i koja će donijeti sreću narodu Čelića. Kakva perspektiva i sreća kad se samo malo nešto radi na crno, a sezona je u punom jeku. Sve je ono nekakav sitni šverc iza paravana. Sud bi morao drugačije djelovati. Ovdje nema vremena za gubljenje."

Njegov sindikalni kolega Fahrudin Čehajić se pita jesu li radnici obnavljali tuđu fabriku? "Prema ugovoru o zakupu taj 'Berivit' je trebao da zaposli 160 ljudi. Za sada nema ništa od toga. Nema finalne proizvodnje, peremo liniju, vršimo remont. Izgleda da je mnogima u interesu da se ime 'Frigosa' uništi."

U ovoj je sezoni, svjedoče radnici, samo jedan kamion višnje došao. Najavljivan je otkup većih količina maline, no odjednom je skupa. Svima je pak jasno da bez proizvodnje i fabriku i čitav Čelić čeka propast. Sada je ponovo i "Fructal" na sceni. Radnici kažu: "Slovenci traže fabriku, a Općina im ide naruku i ne štiti svoje radnike. Ipak, mi ovdje imamo isuviše veliki ulog da bismo mirno pristali na tuđe scenarije."

Šutnja do okončanja stečajnog postupka

U pokušaju da dođemo do obrazloženja nekih nelogičnosti iz dosadašnjeg toka stečajnog postupka, najprije smo uspostavili kontakt s predsjednikom sudskog vijeća koje nadzire stečaj u čelićkoj Fabrici za preradu voća i povrća Hajrudinom Halilovićem. Međutim, sudija Halilović nije bio raspoložen za razgovor samo nas je uputio na stečajnog sudiju Envera Hogića, koji je pak, zamoljen da prokomentira kontraoverzni ugovor o zakupu između "Berivita", s jedne strane, te "Frigosa" i "Fruteksa", sa druge strane, ostao suzdržan: "Stečajni postupak je u toku i dok se on ne okonča jedino vam informacije može dati predsjednik Kantonalnog suda Šaban Mujčinović." Međutim, Mujčinović je bio na višednevnom službenom putu, a na poruke ostavljene sekretarici i direktne pozive na njegov mobilni telefon nije odgovarao.

izvor: bhdani.ba-t26415