Zašto se svaka naša budala iživljava nad Haškim sudom

Zašto se svaka naša budala iživljava nad Haškim sudom

Lady Justice

• Međunarodni sud za ratne zločine jest u komi, možda i u terminalnom stanju, ali uskoro će domaći sudovi izricati još strože osude

Objavljeno: 22. feb 2012 | Denis Kuljiš, Globus br. 879

Što fali haškom sudu? Sad bi se svaka budala iživljavala nad balkanskim Nuernbergom, koji je poslužio kao jeftini nadomjestak okupacije - za poštenu denacifikaciju nije bilo volje, ni para. Dobro, krivo su osudili vukovarsku trojku. Da su Miletu Mrkšiću opalili deseticu, a ne dvadeset, nitko ne bi prigovarao - kriv je, po zapovjednoj, ali nije osobno klao na Ovčari, niti se okolo vucarao s bradonjama i s Belim orlovima. Skandal je to koliko su odrezali Šljivi, premda on, mislim, nema šanse da se na drugostupanjskom tako jeftino izvuče.

Veselin Šljivančanin bio je oficir KOS i u Vukovaru organizirao paravojne eskadrone smrti sastavljene od šešeljevaca, koji su ubijali civile i ranjenike. Sam im je Šljivo naređivao - osim što je odurni zločinac, simbolički je lik posrnulog JNA-oficira. Zapovjednik iz sastava 1. gardijske proleterske, on je prije Vukovara sudjelovao u vojnim pučističkim kombinacijama, pa ih onda izdao Miloševićevim ljudima. Čovjek je sve najgore što se od Jugoslavije, Balkana i Crne Gore može naći u ljudskoj pojavi. Sumnjam da bi ga uspio odglumiti i Eli Walach, koji se specijalizirao za negativce u špageti-vesternima: Good, Bad, Ugly and Šljivo.

Veselin Šljivančanin
Veselin Šljivančanin

Presuda je, naravno, simptom raspada haškog suda. Sud je izgubio samopouzdanje, smjer i potporu. Odlazi Carla del Ponte, jer je shvatila kako nema političku podršku za uhićenje Karadžića i Mladića. Njen pad uzrokovao je Javier Solana. Carla i Javier dva su amblematska kontrarna lika moderne europejštine - prvi sjevernjački, strog protestantski, moralistički lik ukletog idealista, a drugi dekadentni katoličkog kvalunkvist, totalni licemjer, politički profil svojstven organski korumpiranim mediteranskim kulturama. Prvi me podsjeća na umornog staroga hidalga s Duererove slike "Vitez, smrt i đavo", a drugi na Muchinu ilustracija za de Mussetovu dramu "Lorenzaccio". Okrutni stari vitez s renesansnog drvoreza i hohštapler s plakata za komad o degeneriranom potomku medičejaca, u opreci su koju vidim i na licima uzbudljivo lijepe ružne Carle te repulzivno ružnog lijepog Solane.

S Carlom je bilo gotovo kad je Solana u Beogradu rekao da "pristupne pregovore EU sa Srbijom ne uvjetuje izručenjem Karadžića i Mladića". U Bruxellesu su zaključili da je postojeći aranžman u Beogradu, gdje dr. Voja ucjenjuje Borisa Tadića sa svojih 12% glasova i prijeti sporazumom s radikalima, bolji nego nesagledivi problemi uoči finalnih pregovora o Kosovu. Pregovori zapravo nikamo ne vode, jer su Rusi u Koštuničinoj i radikalskoj Srbiji našli uporište za politički prodor u regiju, što im je upravo Europa omogućila kad je legalizirala ilegalne nacionalističke centre moći. Dakle, popuštanje Koštunici, trebalo je ubrzati razriješenje na Kosovu, ali će ga, zapravo, onemogućiti, a istodobno ojačati albanski revanšizam, pa će se pod tim pritiskom početi raspadati Makedonija, gdje je šef nacionalističke opozicije, Ljupče Georgievski, izjavio da se osjeća kao Bugarin, te da bi zemlju trebalo s Albancima podijeliti uzduž Vardara. Kad i nacionalisti dignu ruke od vlastite države, znaš koliko je sati. Nastale bi, znači, tri albanske drževe, pa bi došlo do opće revizije granica na Balkanu, što Amerika uporno nastoji spriječiti, i spriječit će, makar se Rim utopio u Tibru.

Denis Kuljiš
Denis Kuljiš

Uvijek isto - europski appeasement, nagodbe s propalicama, demonstracija nemoći, manjak osvjedočenja, sve skopčano s cinizmom i jedva prikrivenim prezirom za sudbinu naroda na periferiji njihova imperija. Kad je Mladić ušao u Srebrenicu, nizozemski zapovjednik pukovnik Karremans, predao mu je civile, i za to je junačko djelo nedavno dobio odlikovanje svoje vlade. Kad je engleska vlada zatražila od generala Gordona da se povuče iz Kartuma, gdje je, sto godina ranije, on bio u isto takvom beznadnom položaju, Gordon je odbio, pa su ga mahdijsevski derviši raznijeli na sabljama. Engleska vlada zatim je organizirala kaznenu ekspediciju, što je završila velikom bitkom kod Omdurmana. Tako funkcionira pravi imperij - na čvrstim moralnim načelima.

Kad je Solana minirao Carlu, morala je otići. Njena sekretarica, Florence Hartnmann, jedna bezvezna kokoš, objavila je zatim pseudopolitičku tračersku knjigu, koja podsjeća na memoare sobara princa Charlesa - posluga koja prisluškuje, nikad ne shvaća što se točno događa u spavaćoj sobi. Ali, i to će prodonijeti diskreditaciji haškog suda, što priželjkuju predatorske elite u zemljama bivše Jugoslavije. Ovladale su društvima, pa im još nedostaje moralna superiornost da steknu potpun legitimitet. Ali, neće to ići samo tako - haški sud jest u komi, možda i u terminalnom stanju, ali, uskoro će domaći sudovi izricati još strože osude - kad vidim kako sudac Mrčela strogo striže ušima dok saslušava Norca i ekipu, pa pokušava ustanoviti tko je točno nabio babu na kolac u Medačkom džepu, "gdje nije bilo civila", predviđam da će biti žestoko, baš kao i u Beogradu, kad su sudili vukovarske izvršioce pa im opalili na stotine godine zatvora, samo što nije bilo šanse da se ta presuda održi, jer u Srbiji još ne postoji politički okvir, kakav je u Hrvatskoj uspostavljen, da se zločincima ne sudi kao herojima, te da ih se strpa u bajbokanu na barem onoliko dugo koliko će Deutsche Telekom uživati u nacionalnoj DTK-mreži koju mu je hrvatska vlada dala na koncesijsko uživanje.

izvor: deniskuljis.net-879