Nedovoljan broj bošnjačkih ministara

Nedovoljan broj bošnjačkih ministara

KOMŠIĆ NAJAVIO NOVU APELACIJU: "Federalna vlada radila neustavno - nedovoljan broj bošnjačkih ministara"!

Željko Komšić - Bakir Izetbegović
Željko Komšić - Bakir Izetbegović

• Demokratska fronta na čelu sa Željkom Komšićem danas je reagirala na navode medija da je navodno Uredbe o upravljanju preduzećima Vlade FBiH proglašena neustavnom

Objavljeno: 21. nov 2015

Komšić je obraćajući se medijima kazao da DF ne tvrdi da je odluka Ustavnog suda takva, nego reagira na medija koji su objavili tu informaciju.

- Šta god i kako god bilo, po meni se to jedino moglo i desiti, jer je svakome od samog početka to bilo jasno, ma šta god ko pričao, jer Ustav i zakoni su jasni i nisu ostavljali dilema.

Nama je jasno da ta Uredba nije u skladu sa zakonom, ali na kraju krajeva vi se sjećate i farse sa propalim pokušajem promjene Zakona o električnoj energiji gdje je u odobrenju Vladi koje je poslano na Parlament stajalo da se Zakon mijenja zbog potrebe da se uskladi s Uredbom. Mislim, to je jedan najobičniji pravni cirkus, pa je onda to na kraju i promijenjeno, rekao je Komšić.

- Druga stvar koju želim istaći je ta da šta god da je Ustavni sud odlučio je prekasno i ništa ne znači. Sve ono što se moglo izbjeći kao negativna posljedica takvog postupanja propalo je onog trenutka kada je Ustavni sud odbio da donese privremenu mjeru i da zaustavi provedbu te Uredbe do konačne odluke - istakao je Komšić.

Pojašnjavajući šta će se desiti, Komšić je kazao da DF-u kao stranci ova odluka Ustavnog suda FBiH ne znači ništa, baš kao ni državi, jer je kasno.

On je dalje pojasnio da u tom periodu Vlada FBiH u svom sastavu nije imala dovoljan broj Bošnjaka.

- Ustav FBiH je decidan. Kada se govori o strukturi Vlade FBiH on kaže da je sastavljena po principu 8-5-3, osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina, s tim što se jedno mjesto može uzeti na račun najbrojnijeg konstitutivnog naroda i dati ostalima, što je urađeno, ali onda od tih sedam bošnjačkih mjesta Čavara je odlučio da ukine još jednog Bošnjaka, smjenom samo Bajrovića. Tako da je Vlada radila sa šest Bošnjaka što je apsolutno protivno Ustavu FBiH - dodao je Komšić.

Ovu apelaciju podnijeće Milan Dunović, potpredsjednik FBiH i tražiće se da sve odluke koje su u tom periodu donesene budu proglašene neustavnim.

izvor: slobodna-bosna.ba-24972

 

DF o neobznanjenoj odluci Ustavnog suda BiH

Objavljeno: 21. nov 2015

Potpredsjednik Federacije BiH, Milan Dunović, najavio je pokretanje nove apelacije pred Ustavnim sudom Federacije BiH. Tražit će utvđivanje ustavnosti svih odluka koje je Vlada FBiH donijela, nakon smjena minstara iz DF.

Najavilo je to rukovodstvo ove stranke, nakon što su, kako kažu, iz medija saznali da je Ustavni sud Federacije BiH već presudio u korist apelanta Dunovića.

Podsjetimo, potpredsjednik Federacije ranije je zatražio utvrđivanje ustavnosti odredbe kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje sa federalnih resornih ministarstava na Vladu FBiH.

"Idu tužbe, naravno! Za ne zakonito postupanje idu tužbe. Kad će ih sudovi presuditi, to je sasvim druga stvar, ali niko od njih ne može pobjeći, presudit će ih" - kazao je Željko Komšić, predsjednik DF.

"Tako da je evidentno da je Vlada radila neustavno. Imala ej u periodu nakon smjene g. Bajrovića do imenovanja nove Vlade sa ministrima iz SBB, nije imala sedam Bošnjaka, što je minimum. Imala je šest Bošnjaka. Iz tog razloga ja pokrećem zahtjev za ocjenu ustavnosti same Vlade. Samim tim, postavalja se pitanje i da li su sve odluke donesene u tom periodu ustavne.", kazao je Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH.

Odluka zvanično još nije objavljena, ali su iz Ustavnog suda potvrdili da je donesena. Iz DF-a su najavili konkretne korake, kojim će, kako su rekli, pokazati da nezakonit rad nije budućnost ove države.

izvor: bhrt.ba