AFERA MüHLBAUER: Država konačno poništava protuzakonito sklopljen ugovor

AFERA MüHLBAUER: Država konačno poništava protuzakonito sklopljen ugovor

Zlatko Milbauer Lagumdžija
Zlatko Milbauer Lagumdžija

• "U narednih nekoliko dana održat ću sastanak sa predstavnicima uprave IDDEEA, na kojem ćemo razgovarati o mogućnostima raskida ugovora sa firmom Mühlbauer" - kaže za SB ministar Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH

Objavljeno: 20. nov 2015

Mühlbauer je banjalučko-njemačka kompanija koja je zahvaljujući odluci Vijeća ministara BiH prije tri godine na krajnje sumnjiv način dobila posao za izradu ličnih karata i vozačkih dozvola za građane BiH.

"Slobodna Bosna" prva je detaljno pisala o skandaloznom ugovoru kojim je, zahvaljujući naklonosti državnih ministara, Mühlbauer dobio posao vrijedan 104 miliona maraka. Ugovore sa čelnim ljudima IDDEEA potpisao je u ime Mühlbauera Danilo Petrović, zet Nebojše Radmanovića.

Osmanović tvrdi da nije potpuno upoznat sa svim detaljima ugovora koji je IDDEEA potpisala sa Mühlbauerom i da će naredna dva-tri dana potpuno posvetiti njegovoj analizi.

"Za mene je ovo novo. Sagledaću ugovor i vidjeti u kom pravcu bi mogli ići razgovori sa čelnicima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka IDDEEA" - kaže Osmanović.

Ispostavilo se da poslovni aranžman potpisan sa ovom firmom skupo staje građane BiH. Nabavne cijene dokumenta koje izrađuje kompanija Mühlbauer izuzetno su visoke, odnosno znatno više od prosječnih cijena u drugim evropskim državama.

lična ili osobna

Revizori su još prije dvije godine, češljajući Izvještaj o radu ove agencije, ustanovili da je ugovor o izradi ličnih karata i vozačkih dozvola njemačkoj kompaniji dodijeljen na krajnje netransparentan način. Kako je navedeno, firma "Mühlbauer" nije ispunjavala uslove koji su bili traženi. Osim što je ugovor štetan i sklopljen na netransparentan način, potpisan je na deset godina, dok, prema zakonu, može biti maksimalno na tri.

Također, postoji i problem vlasništva zemljišta na kojem je u Banjoj Luci izgrađena fabrika Mühlbauer. Naime, kako naš list saznaje, zemljište i sada pripada Sekretarijatu narodne odbrane bivše SFRJ.

Na prijedlog državne zastupnice Aleksandre Pandurević, Ured za reviziju institucija BiH, kako saznajemo, ovih dana privodi kraju reviziju učinka ugovora o nabavci ličnih dokumenata. Zastupnica Pandurević je prošle godine tvrdila je da su vlasnici firme kojoj je nezakonito dodijeljen posao od 104 miliona maraka bliski liderima SNSD i SDP Miloradu Dodiku i Zlatku Lagumdžiji.

Vehabija Dodik
Vehabija Dodik

Prije mjesec, sad već bivši direktor IDDEEA Siniša Macan pred Vijeće ministara BiH dostavio je prijedlog da se produži pravilnik koji važi do kraja godine, što bi značilo i produženje ugovora s "Mühlbauerom". Međutim to je odbijeno jer su u pravilniku sporne cijene ličnih dokumenata te se htjelo sačekati dok se ne imenuje nova uprava koja bi provela reviziju pravilnika i po potrebi sačinila njegove izmjene.

Edim Nesimi imenovan je za direktora IDDEEA početkom mjeseca i već je dobio zaduženje da napravi reviziju pravilnika.

Slučajem Mühlbauer već godinu dana bavi se i Tužilaštvo BiH. Istraga je u toku i vodi se u nekoliko evropskih zemalja.

Strahuje se da bi raskid ugovora sa banjalučkim Mühlbauerom doveo do zastoja u procesu izdavanja dokumenata, dok se na raspisanom tenderu ne bi izabrala nova firma koja bi štampala lične karte i vozačke dozvole.

Ministar Adil Osmanović, međutim, kaže da se taj proces ne smije dovesti u pitanje i da će se u razgovorima razmatrati i ta opcija.

izvor: slobodna-bosna.ba-24954