Moramo se obračunati sa vehabijama

Moramo se obračunati sa vehabijama

Sarajevski Dani: Dodik je milijune eura pohranio u inozemstvu

Uhićeno sedam vehabija! A ON?

Vehabija Dodik
Vehabija Dodik

• Protiv Dodika već se mjesecima vodi istraga tijekom koje su u offshore bankama pronađeni milijuni eura koje se dovode u vezu s premijerom RS i njegovim bliskim prijateljem Slobodanom Stankovićem

Objavljeno: 04. feb 2010

"Uhićeno sedam vehabija, A ON?" - provokativni je naslov objavljen na naslovnoj stranici novog broja sarajevskoga tjednika "Dani", kako prenosi portal Dnevnik.ba. Naslovna ilustracija je fotomontaža premijera Republike Srpske Milorada Dodika s karakterističnom bradom koju nose pripadnici selefijskog pokreta u BiH.

Protiv Dodika i još nekoliko dužnosnika i gospodarstvenika RS već se mjesecima vodi istraga koja je, pišu Dani, došla do neočekivanih dokaza: idući za tragovima novca koji je iz RS prebacivan na račune u inozemstvu, istražitelji predvođeni slovenskim tužiteljem Harijem Furlanom otkrili su u offshore bankama više milijuna eura koji se dovode u izravnu vezu s Dodikom i njegovim bliskim prijateljem Slobodanom Stankovićem, vlasnikom Integrala i još nekoliko firmi. Istraga koju SIPA i Tužiteljstvo BiH vode protiv Milorada Dodika i ostalih fokusirana je na izgradnju zgrade RTRS, izgradnju Administrativnog centra i izgradnju autoceste Banja Luka - Gradiška.

Dani su pisali o bankovnim računima, brojnim stanovima, kućama, poslovnim prostorima, firmama, plantažama, lovištima, košarkaškom klubu, radijskim stanicama, stotinama tisuća hektara obradivog zemljišta te dionicama u brojnim poduzećima i bankama. Radi se o imovini u BiH, Srbiji, Grčkoj vrijednoj preko 200 milijuna eura, a čiji su vlasnici, tvrde, pored samog premijera i članovi njegove obitelji te bliski prijatelji i poslovni partneri.

Odmah nakon što je iz SIPA otišlo prvo izvješće o njegovim nedjelima, Dodik je pokrenuo žestoku kampanju protiv Dragana Lukača, tadašnjeg zamjenika direktora SIPA koji je predvodio tim zadužen za istragu, pišu Dani. Nakon što mu je istekao mandat na dužnosti koju je obnašao, Lukača su premjestili na nižerangiranu poziciju, a da nitko iz međunarodne zajednice nije reagirao. Potom su iz Odjela za kriminal Tužiteljstva BiH protjerani stranci, nakon čega je otišao i Furlan.

izvor: vecernji.hr-92131

 

EKSKLUZIVNO: Objavljeni troškovi i rezultati najspekakularnije akcije u BIH poslije rata

• Akcija u Gornjoj Maoči koštala je 134 hiljade maraka

Spektakularna policijska operacija pod nazivom "Svjetlost" koja je provedena u mjestu Gornja Maoča, u kojoj je učestvovalo 640 službenika svih policijskih i sigurnostnih struktura u našoj zemlji koštala je oko 134.000 KM kako je i planirano, ali konačni i precizni finansijski pokazatelji bit će dostupni nakon izvršene analize, saopćeno je iz Federalne uprave policije. Provodeći udruženu akciju više policijskih agencija u BIH, policijski službenici su prilikom pretresa objekata i lica koja žive u Gornjoj Maoči, 2. februara pronašli i zaplijenili: 18 pištolja, 7 pušaka... Vjerovatno lovačkih... Pa zar se time ruši država... Uzgred tome i ovo: Dozvolu nošenja oružja u Federaciji BiH ima 164.000 ljudi, a u Republici Srpskoj 116.000. Prema raspoloživim podacima, više od milion cijevi je "pokriveno" papirima. Eksperti to smatraju najvećim sigurnosnim izazovom BiH...

 

Dodik na tajnim računima u inozemstvu skriva milijune eura

Mićka Dodik - Pogled
Mićka Dodik - Pogled

Objavljeno: 04. feb 2010

"IDUĆI za tragovima novca koji je iz Republike Srpske prebacivan na račune u inozemstvu, istražitelji predvođeni slovenskim tužiteljem Harijem Furlanom provjerili su nekoliko računa u Europi da bi onda na offshore bankama (redakciji Dana su poznati točni podaci koje u interesu dalje istrage zasad nećemo iznositi) otkrili pohranjeno više milijun eura koji se dovode u izravnu vezu s Miloradom Dodikom i njegovim bliskim prijateljem Slobodanom Stankovićem, vlasnikom Integrala i još nekoliko firmi", pišu sarajevski Dani, a prenosi dnevnik.ba.

U tekstu pod provokativnim naslovom "Uhićeno sedam vehabija, A ON?" redakcija Dana piše o milijunskoj imovini Milorada Dodika i njegovih bliskih suradnika koju su navodno stekli sumnjivim poslovima u inozemstvu.

Dani naime pišu o informacijama koje će istražitelji tijekom istrage koja se protiv Milorada Dodika i još nekoliko dužnosnika i gospodarstvenika Republike Srpske već mjesecima vodi u Tužiteljstvu BiH, morati provjeravati. Među njima su i one o bankovnim računima, brojnim stanovima, kućama, poslovnim prostorima, firmama, plantažama, lovištima, košarkaškom klubu, radijskim stanicama, stotinama tisuća hektara obradivog zemljišta i dionicama u brojnim poduzećima i bankama.

Kako navode, radi se o imovini u BiH, Srbiji, Grčkoj, a nominalni vlasnici te vrijedne imovine, čija vrijednost prema grubim procjenama prelazi 200 milijuna eura, su pored samog premijera Republike Srpske i članovi njegove obitelji te bliski prijatelji i poslovni partneri.

Dodik opstruira istragu

Milorad Dodik
Milorad Dodik

List piše i kako je odmah nakon što je iz SIPA otišlo prvo izvješće, Dodik preko svojih poslušnika na raznim razinama vlasti pokrenuo žestoku kampanju protiv Dragana Lukača, tadašnjeg zamjenika direktora SIPA koji je predvodio tim zadužen za istragu o Dodiku.

Lukač je, navodi se, degradiran, a da nitko iz međunarodne zajednice na to tada nije reagirao. Sadašnji glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milorad Barašin je najavio da će im prioritet biti predmeti koji su u tijeku i u kojima ne smije doći do zastoja. Slučaj Dodik koji svojom težinom i rezultatima može izravno utjecati i na predstojeće opće izbore, svakako će morati biti prioritetan i upravo na njemu će i Barašin i Tužilaštvo BiH dokaz(iv)ati svoju profesionalnost, piše list.

izvor: index.hr-473985