Moramo se obračunati sa vehabijama

Moramo se obračunati sa vehabijama

Šemsudin Mehmedović
Šemsudin Mehmedović

• Terorist Vjekoslav Vuković obavlja dužnost pomoćnika ministra sigurnosti, iako je odgovarao pred sudom za pripremu atentata automobilom-bombom u Rijeci u oktobru 2008. godine

Objavljeno: 24. nov 2015

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) zamjerali su na današnjoj sjednici ovog doma u Sarajevu ministrima u Vijeću ministara BiH jer nisu prisutni na sjednici kako bi odgovorili na pitanja koja su za njih pripremili. Zbog toga je nekoliko poslanika odlučilo ne postaviti pitanje, a pojedini su tražili da se Dom izjasni da li se pitanja mogu postavljati iako nema ministara.

Međutim, neki od poslanika odlučili su postaviti pitanja od kojih se najviše odnosilo na pitanje sigurnosti.

Poslanik Stranke demokratke akcije SDA Šemsudin Mehmedović kazao je da je pomoćnik ministra sigurnosti Vjekoslav Vuković odgovarao pred sudom za pripremu atentata autobombom u Rijeci u oktobru 2008. godine.

Postupak je ponovljen, a u prvostepenom postupku Vuković je bio osuđen na devet mjeseci zatvora kao posrednik u nabavi eksploziva kojim je trebao biti izveden atentat -- te Mehmedović ističe da je to apsurd u vremenu kada je sve više terorističkih napada.

Upozorio je i da Vuković ima dozvolu za pristup tajnim podacima, što je i zamjenik ministra Mijo Krešić potvrdio u odgovoru na ovo pitanje, a potom je Mehmedović kazao da svi nisu jedanaki pred zakonom jer je ministrici odbrane Marini Pendeš zabranjen pristup tajnim podacima nakon što je protiv nje podignuta optužnica.

Vjekoslav Vuković
Vjekoslav Vuković - Ubilo se za kupusa

Za Ministarstvo sigurnosti pitanje je imao i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović upitavši kakva je situacija u BiH kada je u pitanju procesuiranje krivičnih djela na interentu.

Smatra da su svi svjedoci govora mržnje i poziva na nasilje, ali i podrške terorizmu u cyber svijetu.

Krešić je ocijenio da se radi o aktuelnoj temi, a kao problem za bavljenje ovom vrstom kriminala naveo je nedostatak kadrova i stručnjaka u oblasti informatike s obzirom da na tržištu rada postoji velika potražnja za tim kadrom te stručnjaci odlaze na bolje plaćena mjesta.

Poslanik Stranke demokratske aktivnosti A-SDA Jasmin Emrić još jednom je postavio pitanje o otvaranju graničnog prijelaza Tržačka Raštela-Kordunski Leskovac te upitao koje su to aktivnosti vođene u ovoj godini kada je u pitanju stavljanje u funkciju tog graničnog prijelaza.

Odgovoreno mu je kaže iz državne Komisije za integrirano upravljanje granicom BiH samo to da će se učiniti sve da se taj granični prijelaz stavi u funkciju, a Emrić kaže da ga zabrinjava pasivan odnos državnih organa kada je ovaj problem u pitanju.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice HDZ BiH Predrag Kožul zatražio je odgovor od Ministarstva civilnih poslova o tome kako riješiti problem djece u Tuzlanskom kantonu koja žele izučavati hrvatski jezik, a za to moraju putovati desetine kilometara. Upozorio je da to nije samo problem u ovom kantonu, a iz Ministarstva mu je odgovoreno da zbog ograničenih nadležnosti Ministarstvo nastoji apelirati na nadležne da se ovo pitanje riješi u okviru Konferencije ministara obrazovanja BiH. (FENA)

izvor: klix.ba-151124061