Zoran Rašković Šakal

Zoran Rašković Šakal

STRAVIČNI DETALJI Nekadašnji "Šakal" opisivao istrebljenje stanovnika kosovskih sela 1999. godine

Zoran Rašković Šakal
Zoran Rašković Šakal

• Na ponovnom suđenju dvanaestorici pripadnika nekadašnje jugoslovenske paravojne formacije za ratne zločine počinjene 1999. godine na Kosovu, bivši pripadnik "Šakala" prisetio se kako su ubijani albanski civili i ostavljeni da umru "kao ovce"

Objavljeno: 24. nov 2015

Ključni svedok tužilaštva, Zoran Rašković, rekao je u ponedeljak u Specijalnom sudu u Beogradu da su pripadnici njegove trupe usmrtili oko 60 muškaraca u kosovskom selu Ljubenić, 1. aprila 1999. godine.

- Muškarci koji su mogli da nose oružje su odvajani od žena, dece i starih. Oni su oslobođeni, a muškarci su ubijeni na gomili. Poput ovaca, nisu pružali mnogo otpora - svedočio je Rašković.

Dvanaestorici nekadašnjih članova 177. interventnog voda jugoslovenske vojske koji su se izjasnili kao nevini, trenutno su u procesu suđenja za mučenje, pljačkanje i ubijanje 118 kosovskih Albanaca. Oni su optuženi za izvršenje zločina u selima Ljubenić, Pavljan, Ćuška i Zahač tokom kosovskih konflikata u aprilu i maju 1999. godine. Cilj ovog napada bio je da "istrebe" civile iz tog sela.

Rašković je u ponedeljak ponovio svedočenje koje je prethodno dao 2013. godine na početku procesa suđenja, gde je do detalja opisao brutalni masakr u Ljubeniću. Devetorica srpskih boraca je prethodno osuđeno na ukupno 106 godina u februaru 2014. godine, ali je Beogradski apelacioni sud poništio presudu u martu nazvaši je "kontradiktornom i nerazumljivom", te je slučaj poslat na ponovno suđenje.

Na početku suđenja, tužilaštvo je navelo da su muškarci bili pripadnici paravojne formacije poznate kao "Šakali", ali je kasnije utvrđeno da su svi optuženi imali vojne knjižice i da su primali platu od Jugoslovenske armije. Ali, Rašković je insistirao na tome da oni nisu bili deo vojske, već samo "grupa naoružanih muškaraca preke naravi".

- Mi smo počeli da branimo svoju zemlju sa najboljom namerom, ali smo počinili užasne zločine. Mi Šakali smo ubili mnogo civila - rekao je Rašković u ponedeljak.

Pre masakra u Ljubeniću, jedan od civila pitao je komandanta njihove formacije Nebojšu Minića, poznatog i kao "Mrtvi", zašto su njegovi borci upali u selo "kao kriminalci".

- Mrtvi ga je ubio, a onda je rekao da će svi drugi biti pogubljeni - prisećao se Rašković.

Minić, jedan od najozloglašenijih oficira jugoslovenske vojske tog vremena, umro je od side u Argentini 2005. godine, pre nego što je bio izručen Srbiji zbog ratnih zločina. Rašković je rekao da je posle ubijanja u Ljubeniću jedan od muškaraca kojima se sudi, Milojko Nikolić zvani "Šumadija, upao u grupu seljana "da bi im umanjio bol" i pucao u muškarce koji su još uvek bili živi.

Tužilaštvo je spojilo ovaj slučaj sa još jednim u septembru 2014, u kom su još tri nekadašnja člana 177. voda jugoslovenske vojske, Vladan Krstović, Lazar Pavlović i Milan Ivanović optuženi za učestvovanje u masakru u Ljubeniću 1. aprila 1999. godine.

Iako je Krstović negirao da je bio u tom selu 1. aprila 1999, Rašković je rekao na sudu da se seća da ga je video na tom mestu na dan masakra.

- Sećam se da je bio tamo jer je dobar prijatelj sa Obradovićem, još jednim muškarcem iz voda. Video sam ih zajedno negde u selu tog dana - rekao je on.

Ovaj slučaj smatra se jednim od najvećih ikada koji je u vezi sa kosovskim ratnim zločinima, a koji se vodi na beogradskim sudovima. Saslušanja traju već četiri godine, a napadi na četiri sela i kasnije prikrivanje opisano je u nedavnom "BIRN"-ovom dokumentarcu.

U avgustu 2014. godine, tužitelj za srpske ratne zločine započeo je istragu protiv Dragana Živanovića, nekadašnjeg komandanta 125. brigade jugoslovenske vojske jer navodno ništa nije uradio da bi sprečio ubistva kosovskih albanaca i uništavanje domova i poseda u četiri sela. Suđenje se nastavlja 18. decembra.

Šakal: U selu Ćuška bio je jezivi masakr

Zaštićeni svedok pod pseudonimom PS na suđenju pripadnicima paravojne formacije "Šakali", rezervnog sastava policije i Teritorijalne odbrane optuženim za ratni zločin nad civima u selu Ćuška na Kosovu 1999. godine, odbio je juče mere zaštite i zatražio da svedoči pod punim imenom i prezimenom i bez isključenja javnosti.

Predsednica sudskog veća Snežana Nikolić Garotić rekla je da je zaštićeni svedok pred početak današnjeg suđenja obavestio sud da odbija mere zaštite identiteta koje predviđaju izmenjeni glas i zatamnjen lik, kao i isključenje javnosti sa suđenja, i da želi da svedoči pod punim imenom i prezimenom kao Zoran Rašković.

Trinaestorica optuženih terete se za ratni zločin nad civilima u selu Ćuška, 14. maja 1999. godine. Po optužnici, naredbu za napad na selo Ćuška izdao je komandant 177. Vojnog teritorijalnog odseka Peć, a neposredni komandir voda poznatog pod nazivom "Šakali" bio je Nebojša Minić koji je zbog ratnog zločina u Peći po međunarodnoj poternici uhapšen 2005. godine u Argentini, a u toku ekstradicionog postupka preminuo je od side.

Optužnicom im se na teret stavljaju ubistva 44 civila, silovanja, pljačke i paljenje imovine civilnog stanovništva. Ubistva su vršili na svirep i podmukao način, neretko pucajući žrtvama u leđa, nakon čega su većinu tela zapalili kako bi sprečili utvrđivanje identiteta žrtava.

Minić je, kako se navodi u optužnici, organizovao napad tako što su se optuženi, koje je rasporedio u četiri grupe, razbili u strelce i krenuli u pretres sela pucajući iz automatskih pušaka. Terali su civile da se okupe na jednom mestu, oduzeli im vredne stvari, zapalili kuće, a potom vršili pojedinačna i grupna ubistva.

Pod njegovom komandom, kako se navodi u optužnici, ubijen je i Hasan Čeku (otac Agima Čekua) i nekoliko članova njegove porodice. Čekua su, po optužnici, Minić i još jedan osumnjičeni pripadnik jedinice "Šakali" istukli, a potom primorali da uđe u ambar pored kuće gde mu je Minić "prerezao grkljan lovačkim nožem", a pošto je i dalje davao znake života, drugi pripadnik "Šakala" ga je dotukao sa dva hica iz automatske puške.

Optuženi su odvojili vojno sposobne muškarce od žena, dece i staraca koje su držali na nišanu, otimajući od njih novac i zlatan nakit. Muškarce su takođe opljačkali, a potom ih ubijali. Posmrtne ostatke su, kako se navodi u optužnici, skupili na gomilu i zapalili.

izvor: focusnewsinfo.wordpress.com