Srbija usvaja strategiju za ratne zločine

Srbija usvaja strategiju za ratne zločine

BOSNA I KOSOVO U MASOVNIM GROBNICAMA -- Pripadnici 37. odreda srbijanske policije učestvovali su u skrivanju leševa u masovne grobnice širom BiH i Kosova
BOSNA I KOSOVO U MASOVNIM GROBNICAMA -- Pripadnici 37. odreda srbijanske policije učestvovali su u skrivanju leševa u masovne grobnice širom BiH i Kosova

• Više od jedne decenije od početka procesurenja ratnih zločina, Srbija treba da usvoji prvu sveobuhvatnu strategiju o zločinima počinjenim za vreme sukoba devedesetih

Objavljeno: 26. nov 2015 | Ivana Nikolić BIRN Beograd

U srpskom Ministarstvu pravde u četvrtak su za BIRN rekli da će prvi nacrt Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina biti objavljen do kraja decembra, a da će se zatim naći na javnoj raspravi pre nego što bude upućen Vladi na usvajanje.

"Planirano je da njome budu obuhvaćena sva relevantna pitanja koja se tiču istrage i postupaka za ratne zločine", navode u ministarstvu.

U ministarstvu nisu želeli da otkrivaju detalje o sadržaju strategije.

Međutim, neki zvaničnici ranije su izjavili da će strategija obezbediti podršku za sve institucije koje se u Srbiji bave ratnim zločinima, među kojima su policija, tužilaštvo i sudovi.

"To će pokazati jasnu i nedvosmislenu podršku vlade Srbije svim organima koji rade na kažnjavaju ratnih zločina, bez obzira na rasnu, versku ili etničku pripadnost počinilaca", izjavila je prošlog meseca Milica Kolaković Bojović iz Ministarstva pravde.

Sandra Orlović, direktorka Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, koji je sastavio svoj model strategije sa ciljem da vlastima u Srbiji pomogne u izradi zvanične verzije, kaže da bi glavni cilj trebalo da bude sprečavanje nekažnjivosti za ratne zločine.

"Ukoliko ne dođe do dramatične promene odnosa institucija prema procesuiranju ratnih zločina, nekažnjivost za zločine će i definitivno prevladati u Srbiji, a žrtve zločina će ostati izigrane u svom očekivanju pravde", rekla je Orlović za BIRN.

Orlović navodi da nacionalna strategija treba da reši neke od glavnih nedostataka u procesuiranju ratnih zločina, kao što su slaba efikasnost tužilaštva, standardi sudova koji su podložni promenama i nefunkcionalan sistem zaštite svedoka.

"Sve su to ujedno i pojedinačni problemi koje Strategija mora da reši na jasan i nedvosmislen način", rekla je Orlović.

Prema poslednjem izveštaju Misije OEBS-a u Srbiji, Srbija zaostaje u procesuiranju ratnih zločina, a pred sud još nisu izvedeni visoko rangirani osumnjičeni iz sukoba devedesetih.

U izveštaju se navodi i da su srpske institucije koje se bave ratnim zločinima "podvrgnute političkom pritisku od svog osnivanja".

Za 13 godina od kako su u Srbiji formirani veće i tužilaštvo za ratne zločine, optužene su 162 osobe.

Od 2003. do 2014. godine bilo je 49 različitih suđenja. Međutim, samo 27 je okončano pravosnažnim presudama, kojima je osuđeno 60 odsto optuženih.

Prema izveštaju OEBS-a, 23 predmeta su u fazi istrage, a više od 1,000 u fazi predistražnog postupka.

Komentarišući izveštaj OEBS-a, glavni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da je njegova kancelarija postigla dosta i ukazao na "krhkost institucija koje se bave ratnim zločinima zbog stalnog pritiska na naš rad".

izvor: balkaninsight.com