Putin optužio Tursku da podržava ISIL

Putin optužio Tursku da podržava teroriste ISIL

Erdogan optužio Tursku da podržava ISIL

Oštra reakcija predsjednika Rusije nakon obaranja njenog aviona

Vladimir Putin
Vladimir Putin

• Ruski predsjednik Vladimir Putin oštro je reagovao nakon što je Turska jutros oborila ruski vojni avion Su-24 u blizini sirijske granice. Optužio je Tursku da indirektno pomaže Islamsku državu i poručio kako je "rušenje ruskog vojnog aviona iznad Sirije nož u leđa od strane onih koji podržavaju teroriste"

Objavljeno: 24. nov 2015

Vldimir Putin je rekao kako je u trenutku rušenja ruski avion gađao terorističke položaje na prostoru sirijske provincije Latakija te da se nalazio jedan kilometar daleko od turske granice.

"Rusija je uočila kako nafta teče sa sirijskog teritorija, koji se nalazi pod kontrolom terorista, prema Turskoj. Izgleda kako ISIL sada ne dobiva samo novac od krijumčarenja nafte već imaju i zaštitu nacionalne vojske. To bi moglo objasniti zašto ova teroristička skupina tako hrabro poduzima terorističke napade diljem svijeta. Ovaj incident imati će ogromne posljedice po odnose između Rusije i Turske", rekao je Putin.

"Činjenica da Turska nije ni pokušala kontaktirati Rusiju nakon ovog incidenta, nego su požurili sazvati NATO sastanak, zabrinjava. Izgleda kako Turska želi da NATO štiti interese ISIL-a", konstatovao je ruski predsjednik u svom prvom komentaru povodom rušenja ruskog aviona.

Putin je rekao da Rusija poštuje regionalne interese drugih naroda, ali je upozorio da akt koji je počinila Turska neće proći bez odgovora.

Oštra Putinova upozorenja uslijedila su uoči njegovog susreta danas u Sočiju sa jordanskim kraljem Abdulahom. (rt.com)

izvor: poligon.ba-41509

Erdogan optužio Rusiju da podržava ISIL

Erdogan: Moskva podržava džihadiste

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan

Objavljeno: 27. nov 2015

Predsednik Turske Tajip Erdogan negirao je optužbe Rusije da Ankara kupuje gas i naftu od Islamske države i optužio sirijskog predsednika Bašara Asada i one koji ga podržavaju, među kojima je i Moskva, da su izvor finansijske i vojne moći džihadista.

"Ukoliko tražite izvor naoružanja i finansijske moći Islamske države, prvo mesto gde treba da pogledate je Asadov režim i zemlje koje sarađuju sa njim", rekao je turski predsednik.

Erdogan se osvrnuo i na zahtev ruskog premijera Dmitrija Medvedeva da u znak odmazde za obaranje ruskog aviona vlada te zemlje pripremi mere koje bi mogle da obuhvate i zamrzavanje pojedinih zajedničkih investicionih projekata sa Turskom i restrikcije na uvoz hrane iz te države. On je odbacio, kako je rekao, emotivne i neadekvatne predloge da će projekti između te zemlje i Rusije biti otkazani.

"Mi smo strateški partneri? Zajednički projekti mogu biti zaustavljeni, veze mogu biti prekinute? Jesu li takvi pristupi odgovarajući za političare?", upitao je Erdogn obraćajući se lokalnim zvaničnicima u Ankari.

Prema njegovim rečima, ruski i turski političari i vojnici moraju da razgovaraju o tome gde su pričinjene greške, a onda da se usredsrede na njihovo prevazilaženje s obe strane.

"Ukoliko umesto toga budemo davali tako emotivne izjave, to ne bi bilo u redu", dodao je Erdogan.

Turski predsednik je istakao da je ruski avion oboren u utorak kao "automatski odgovor" na kršenje turskog vazdušnog prostora u skladu sa instrukcijama datim vojsci te zemlje koje su, kako je rekao, poseban problem u neslaganju sa Rusijom zbog sirijske politike. Erdogan je istakao da će Ankara nastaviti da podržava "moderne pobunjenike" u Siriji i turske vojnike koji se bore protiv Asada.

izvor: angusyoung111.wordpress.com