Hrvati traže veto za odlučivanje u FBiH

Hrvati traže veto za odlučivanje u FBiH

HDZ BiH traži da preuzme apsolutnu kontrolu nad izvršnom vlasti u Federaciji BiH

Dragan Čović i Bakir Izetbegović
Dragan Čović i Bakir Izetbegović

Objavljeno: 30. nov 2015

HDZ BiH zatražit će u Vladi Federacije BiH primjenu načela glasanja koje važi u Vijeću ministara BiH, gdje ni jedna odluka ne može proći ovo tijelo izvršne vlasti ako nije dobila podršku iz sva tri naroda u BiH. Usvojili se takav prijedlog HDZ, ova partija i njen lider Dragan Čović ovladat će i izvršnom vlasti u ovom bosanskohercegovačkom entitetu - nakon što kroz Dom naroda u Parlamentu FBiH već mogu blokirati bilo koji zakon u zakonodavnoj vlasti Federacije.

Večernji list objavio je kako su na pretposljednjoj sjednici Federalne vlade bošnjački ministri iskoristili mogućnost i nadglasali hrvatske kolege u pitanju vezano za probleme bivših boraca. No, da se niti jedna odluka na Vladi u buduće ne bi donijela bez ruku HDZ BiH, ova stranka tražit će izmjene načela glasanja.

HDZ BiH već upravlja kompletnim finansijama Bosne i Hercegovine; na čelu državnog, federalnog te najvećeg broja kantonalnih ministarstava finansija su ministri iz HDZ BiH, ova stranka upravlja i Upravom za indirektno oporezivanje BiH, glavni revizor u BiH Dragan Vrankić je također iz ove stranke.

Direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine BHANSA Davorina Primorca Čovićev je zet.

Kadrovi iz ove stranke su na čelima i drugih važnih institucija u BiH.

HDZ BiH kroz Dom naroda u Parlamentu FBiH već sada može blokirali bilo koji zakon u Federaciji. Usvoji li se prijedlog da ni jedna odluka bez ruku HDZ ne može proći ni na Vladi FBiH, ova partija i njen lider Čović bit će apsolutni gospodari života u Federaciji BiH.

izvor: nap.ba-18845

 

Hrvati traže veto za odlučivanje u FBiH

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

• U Vladi Federacije BiH tražit će se primjena istog načela kao u Vijeću ministara BiH gdje ni jedna odluka ne može proći ovo tijelo izvršne vlasti ako najmanje jedan ministar ne podigne ruku za nju

Objavljeno: 30. nov 2015

Na pretposljednjoj sjednici federalne Vlade bošnjački ministri su iskoristili mogućnost i nadglasali hrvatske kolege u pitanju vezanom uz braniteljske probleme. Unatoč inzistiranju hrvatskih kolega da se ne ide u nadglasavanje i da se postigne dogovor, prijedlog je stavljen na glasovanje i prihvaćen je, doznaje "Večernji list".

Prvi put se to dogodilo nakon dužeg vremena 'harmonije' federalnih partnera, saveza HDZ-a i SDA, kojima su se priključile i kolege iz Saveza za bolju budućnost (SBB). Ovaj slučaj, iako se nije radilo o epohalno važnoj odluci, potvrdio je potrebu izmjene propisa vezanih uz rad i odlučivanja federalne Vlade, dok se ne postignu sveobuhvatnije strukturne reforme vezane uz izvršnu vlast. Hrvatski su ministri, od početka rada ove Vlade, najavili da će inzistirati, a uskoro se treba očekivati donošenje izmjena Zakona o Vladi i poslovnika o radu Vlade Federacije BiH.

Naime, tim bi se dokumentom, kao privremena mjera, barem u ovome mandatu, onemogućila praksa nadglasavanja uvođenjem mini-nacionalnog veta. Naime, prema prijedlogu dužnosnika iz stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS), da bi bilo koja odluka Vlade mogla stupiti na snagu, morala bi se osigurati i potpora hrvatskih ministara. U Vijeću ministara BiH ni jedna odluka ne može proći ovo tijelo izvršne vlasti ako najmanje jedan ministar iz reda konstitutivnih naroda ne podigne ruku za nju. A na sličan bi se način stvari uredile i u Federaciji BiH. No, s obzirom na to da u Vijeću ministara, primjerice, Hrvati imaju tri ministra, a u Federaciji BiH petoricu, onda bi vjerojatno za donošenje valjane odluke trebalo dobiti suglasnost najmanje dvojice. No, ti će detalji ostati pregovaračima o izmjenama Zakona o Vladi.

Sve ove mehanizme zaštite od nadglasavanja odmah se pokušava iz Sarajeva tumačiti kao opstrukcije, no do sada se u praksi pokazalo kako se odluke koje neće imati rok trajanja puno lakše donose kompromisom, nego, pak, "na mišiće" jer se kasnije sve mogu preispitivati u proceduri proglašavanja vitalnog nacionalnog interesa, što cijeli proces nemjerljivo više usporava.

Narušeni odnosi

Odlučivanje u FBiH bilo je neusporedivo plodonosnije dok bivši visoki međunarodni predstavnik Wolfgang Petritsch nije odredbe o konstitutivnosti svih naroda na krajnje diskriminirajući način primijenio na malobronjijim narodima. Umjesto pariteta u broju ministarstava, koji je vrijedio do 2002. godine, Hrvati su dobili manjinsku poziciju u odnosu na Bošnjake. To je dovelo do zaostajanja FBiH, produbljivanja krize i narušavanja odnosa između Hrvata i Bošnjaka. Izmjena zakona kojom bi se odbacila mogućnost nadglasavanja Hrvata, bila bi korak u pravome smjeru povratka povjerenja između naroda, važnom za ozbiljnije reforme. (VL)

izvor: pogled.ba-77953