Papa Franjo: Nalazimo se na rubu samoubojstva

Papa Franjo: Nalazimo se na rubu samoubojstva

Pope Francis
Pope Francis

Objavljeno: 30. dec 2015

Papa Franjo je ocijenio da je klimatsko zatopljenje dovelo svijet na rub samoubojstva i da međunarodna zajednica, okupljena u Parizu na konferenciji o klimatskom zagrijavanju COP21, mora djelovati sada ili nikada.

"Nisam siguran u rezultate COP21, ali mora se djelovati sada ili nikada" - rekao je papa Franjo novinarima u zrakoplovu kojim se iz Afrike vraća u Rim.

Od konferencije u Kyotu 1997. "malo je postignuto i svake godine problemi su sve teži. Nalazimo se na rubu samoubojstva", naglasio je argentinski papa. "Gotovo svi nazočni u Parizu žele nešto učiniti. Vjerujem da će to ostvariti, imaju dobru volju i molim se za to", rekao je.

Papa Franjo je jako angažiran u borbi protiv klimatskog zagrijavanja kojem je u proljeće posvetio veliku encikliku gdje je naglasio da klimatsko zastranjenje otežava životne uvjete siromašnih, pogoduje zagađenju, prirodnim katastrofama, bolestima, ratovima i migracijama.

Papa se zalaže za jedan oblik smanjenja temperature i za energetsku revoluciju koja bi dovela do potpunog napuštanja fosilnih energija.

On je više puta tražio da COP21 završi obvezujućim sporazumom u kojem bi najbogatije zemlje financijski i tehnički pomagale najsiromašnijima ispuniti tu ekološku revoluciju.

Svetu Stolicu je na otvorenju konferencije COP21 predstavljaio kardinal Pietro Parolin, druga osoba Svete Stolice koji se odvojio od papinog izaslanstva u Africi i otputovao u Pariz. (Hina)

izvor: index.hr-859424

 

Razarajući efekti - Stižu oluje, suše i poplave

Barack Obama
Barack Obama

• "Nijedan međunarodni sastanak nije imao veći ulog od ovog. U pitanju je budućnost čovečanstva" - rekao je Fransoa Oland na otvaranju samita o klimi

Objavljeno: 01. dec 2015 | Irena Aćić, Milana Pejić

Francuski predsednik je upozorio na apokaliptične prognoze naučnika, koji kažu da nam, ako pod hitno ne smanjimo emisiju štetnih gasova, prete sve gore suše, poplave i oluje, porast broja gladnih u svetu, kao i bolest i masovna migracija stanovnika priobalnih područja.

- Baš kao terorizam, i klimatske promene predstavljaju ozbiljnu pretnju. U ovom slučaju posledice jesu dugoročne, ali ne treba ih shvatiti olako - rekao je Oland.
Lideri 147 zemalja pokušaće tokom dvonedeljne konferencije UN da se dogovore o novom međunarodnom klimatskom sporazumu, koji bi nakon 2020. godine mogao da zameni Protokol iz Kjota.

Na marginama samita, predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je s mnogim predsednicima i premijerima, uključujući i Baraka Obamu.

- Poručio sam mu da je vreme da Amerika pokaže jasan signal da Srbiju vidi makar jednako kao što vidi Kosovo jer je očigledno da je Kosovo na neki način favorizovano. Obama se složio s mojim stavom da je Srbija na dobrom putu - rekao je Nikolić, koji je u obraćanju učesnicima konferencije podsetio da je Srbija od 2000. pretrpela najmanje pet milijardi evra štete od poplava i suša.

I pored udruženih napora svetskih lidera, predviđanja stručnjaka nisu optimistična. Čak i kada bi svaka država smanjila emisiju štetnih gasova kao što obećava, to ne bi bilo dovoljno da se globalno zagrevanje zadrži na ispod dva stepena u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što je limit koji bi sprečio najgore posledice.

izvor: blic.rs-610502

 

Kina nestaje u smogu, gase se fabrike zbog velikog zagađenja, ugroženo zdravlje hiljada ljudi

Smog - Kina danas
Smog - Kina danas

• Kineske vlasti naložile su hiljadama fabrika širom zemlje da privremeno obustave rad zbog velikog zagađenja vazduha i smoga koji je obavio mnoge gradove i ugrozio zdravlje ljudi, javljaju danas lokalni mediji

Objavljeno: 01. dec 2015

Peking je prekriven gustim sivim pokrivačem od smoga, a u tom gradu koncentracija PM 2,5, što je jedan od najvažnijih pokazatelja zagađenja vazduha, premašuje 598 mikrograma po kubnom metru, dok je bezbedni nivo koji propisuje Svetska zdravstvena organizacija tek 25 mikrograma, prenela je agencija AFP.

Vlasti u Pekingu su naložile prekid rada 2.100 fabrika koje su najveći zagađivači i savetovale građanima da ne izlaze iz svojih stanova, objavio je list "Čajna Dejli".

Avioprevoznici su zbog smoga otkazali više od 30 letova iz Pekinga i Šangaja, uglavnom prema provinciji Šensi, ključnog kineskog proizvođača uglja.

Pored toga, školama u Pekingu je naloženo da učenike ne puštaju napolje.

Vidljivost je u Pekingu pala na samo nekoliko stotina metara, a mnoge zgrade su obavijene izmaglicom od smoga.

Građani se žale na neugodan miris u vazduhu, a mnogi nose maske na licima.

Kineski gradovi su među najzagađenijima u svetu, kao posledica tri decenije eksplozivnog ekonomskog rasta koji je rezultovao izgradnjom stotina elektrana na ugalj i naglim povećanjem broja automobila na putevima. (Tanjug)

izvor: blic.rs-610529