Krši li Putin Ženevsku konvenciju

Krši li Putin Ženevsku konvenciju

Rusija optužena da u Siriji baca smrtonosni bijeli fosfor: "Civili umiru u mukama"

• Znali smo da se radi o fosforu jer je čitavo nebo obasjalo, a kada je palo na tlo sve se zapalilo

Objavljeno: 01. dec 2015

Postoje brojna izvješća koja tvrde kako je Rusija bacila smrtonosni bijeli fosfor na civile na sjeveru Sirije. Ova otrovna kemikalija zabranjena je Ženevskom konvencijom jer u dodiru s ljudskim tijelom progorijeva meso do kosti, piše Mirror.

Bijeli fosfor koriste vojske da osvijetle mete tijekom noći ili pak kao dimnu zavjesu tijekom dana.

Šokantne fotografije koje su se pojavile na Twitteru prikazuju nebo puno tog potencijalno smrtonosnog oružja koje pada na Raqqu, glavno uporište Islamske države.

No iako su u Raqqi većinom islamisti, aktivisti tvrde kako su žrtve fosfora civili i nazivaju te napade 'ratnim zločinom'.

Iako fotografije nisu potvrđene kao autentične, i jedan novinar iz novinarske mreže 'Raqqa is Being Slaughtered Silently' tvrdi kako je grad napadnut fosforom.

Svjedoci u Idlibu, gradu kontroliranom od strane opozicije, kazali su 13. studenog za Times kako su deseci civila zadobili strašne ozljede nakon dva napada bijelim fosforom.

- Znali smo da se radi o fosforu jer je čitavo nebo obasjalo, a kada je palo na tlo sve se zapalilo - kazao je Ahmed, aktivist iz Idliba, te dodao kako su dva napadnuta sela koja su bila puna civila udaljena od vojnih baza najmanje 60 kilometara.

Organizacije za ljudska prava tvrde kako je u ruskim zračnim napadima poginulo više civila nego pripadnika Islamske države.

Sirijski opservatorij za ljudska prava procjenjuje kako su u zračnim udarima koje Rusija izvodi u Siriji poginule su od početka ruske intervencije 30. rujna 1.502 osobe, a od kojih gotovo trećina civila.

U napadima je ubijeno 419 pripadnika Islamske države te više od 598 boraca Al-Nusre, lokalnog ogranka Al Kaide, i ostalih pobunjeničkih skupina, ističe Opservatorij.

Nevladina organizacija popisala je 485 civilnih žrtava među kojima 117 djece mlađe od 18 godina i 47 žena.

Rusija, koja je intervenirala u sukobu kako bi pomogla režimu Bašara al-Asada, tvrdi da cilja IS i ostale "terorističke" skupine.

No, Zapad i militanti optužuju je da usredotočuje svoja bombardiranja na "umjerene" pobunjenike.

U međuvremenu, Putin i Obama sastali su se jučer na summitu o klimatološkim promjenama u Parizu, te su tamo razgovarali i o konfliktima u Siriji i Ukrajini.

izvor: jutarnji.hr-1468547