Assad kupuje naftu od ISIS

Assad kupuje naftu od ISIS

Njemačka: Znamo i imamo dokaze da Assad kupuje naftu od ISIS

Vladimir Putin - Bashar al-Assad - finger
Vladimir Putin - Bashar al-Assad - finger

Objavljeno: 02. dec 2015

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Sawsan Chebil izjavio da ne postoje nikakvi dokumenti koji bi potvrdili navode nekih krugova da Turska trguje naftom sa terorističkom organizacijom ISIS, ali da je zato postoje pouzdani dokumenti da sirijski predsjednik Bashar al-Assad trguje sa ISIS-om.

Chebil je na danas održanom redovnom sedmičnom brifingu u Media centru u Berlinu izjavio da je poznato da Assad kupuje većinu nafte od ISIS i da za to postoje pouzdani dokazi i dokumenti.

I portparol njemačke vlade Steffen Seibert je kazao da se zna da je prodaja nafte najvažniji finansijski izvor ISIS, ali da ne postoje nikakvi dokazi tvrdnji da tu naftu kupuje Turska.

Seibert je naglasio da takve optužbe bez dokaza ne mogu biti konstruktivne, te podsjetio da je jednoglasna neophodnost borbe za presijecanje finansijskih izvora i tokova ISIS-a bila jedan od zaključaka i nedavno održanog Samita lidera G20 u Antaliji. (aa)

izvor: nasevijesti.com-10457

 

Obama poručio Erdoganu: "Igra se promijenila, što je previše, previše je!"

Putin - Erdogan
Putin - Erdogan

Objavljeno: 30. nov 2015

SAD zatražile od Turske da zatvori stotinjak kilometara dug dio granice sa Sirijom koja je ostala posljednja tačka preko koje ISIL-ovi militanti i dalje neometano prelaze.

"Igra se promijenila. Što je previše, previše je. Granica mora biti zatvorena", rekao je neimenovani stariji dužnosnik Obamine administracije u razgovoru za The Wall Street. "Ovo je međunarodna prijetnja koja dolazi iz Sirije i prelazi preko turskog teritorija", stoji u poruci koju je Washington poslao turskoj vladi.

Sjedinjene Države smatraju da bi zatvaranje granice bilo mnogo štetnije za ISIL od svih zračnih napada. Američki zahtjev dolazi nakon sve većeg pritiska na Tursku i sve žešćih optužbi da pomažu i sarađuju s teroristima Islamske države. Ne samo da su hiljade boraca prešle tursku granicu i otišle se boriti na strani Islamista u Siriju, već i sirova nafta s naftnih polja koja je zauzeo ISIL nalazi put do Turske i tamo se prodaje, piše Index.hr.

Turska se sada nalazi pod velikim pritiskom SAD-a i Rusije, a posebno Vladimira Putina, koji optužuje Ankaru da pomaže ISIL-u i Al-Qaidi.

izvor: vijesti-x.com