Treći entitet na mala vrata preko Mostara

Treći entitet na mala vrata preko Mostara

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Objavljeno: 02. dec 2015 | Mirsad Behram

Ideja stara 17 godina o Mostaru kao glavnom gradu Federacije BiH, koja se provlači kroz medije - aktuelizirana je saglasnošću bošnjačke politike. Koji su motivi te iznenadne političke saglasnosti: je li riječ o iskrenoj želji za ravnomjernim razvojem Federacije BiH ili se preko proglašenja glavnim gradom želi riješiti dugogodišnji spor hrvatskih i bošnjačkih stranaka oko uređenja tog grada?

Postoje i razmišljanja da se time, na mala vrata, zapravo uvodi i tzv. treći entitet.

Iz najjače bošnjačke stranke, SDA, ovih dana su odaslani signali o tome kako ta stranka predlaže da Mostar bude novi glavni grad bh. entiteta Federacija BiH. Mediji napominju kako je ta tema aktuelizirana tokom nedavne posjete lidera SDA Bakira Izetbegovića Mostaru.

Sociolog sa Sveučilišta u Mostaru, prof.dr. Slavo Kukić, uz napomenu da nije zagovornik dejtonskih rješenja, kaže kako - kad je Dejton već tu - onda nema ništa loše u tome da se dio administrativnih funkcija dislocira iz Sarajeva, koje je već glavni grad države BiH - međutim, dodaje Kukić, ta dislokacija može ići na dobrobit većih sredina - poput Zenice ili Tuzle - ali može ići i na to da se sve koncentrira u jednom mjestu.

"Druga je stvar što bi ta dislokacija stvorila novi prostor etno liderima da upošljavaju svoje ljude. Vi imate sada u Elektroprivredi Herceg-Bosne, nakon promjene Uprave, zaposleno je sedamdesetak novih ljudi. To je isto urađeno u HT" - podsjeća Kukić.

Husein Špago
Husein Špago

Čelnik Saveza samostalnih sindikata Hercegovačko-neretvanskog kantona, Husein Špago kaže kako ideja da Mostar bude glavni grad Federacije BiH nije loša, u smislu da se Hercegovina izravna sa drugim krajevima tog entiteta.

"To je mač sa dvije oštrice. Što se tiče troškova, sigurno će ih biti i sada ih ima. A ako gledamo iz ovog drugog ugla, da se nešto dešava u Hercegovini, da imamo centar tu, da se zna da se razvija, evo, Federacija u tom smjeru. Svakako, kod zapošljavanja bi se trebalo voditi računa o svim aspektima ravnopravnosti i tako dalje" - konstatuje Špago.

U javnosti se takođe stidljivo priča i o tome da je već planirana, u centru Mostara, izgradnja nove zgrade za smještaj Vlade Federacije BiH.

"Tako da će i to vjerovatno doprinijeti činjenici da će se jedan dio novca, koji bi mogao otići u neke druge svrhe, vjerovatno potrošiti na gradnju takvog zdanja, što nužno nije loše za Mostar, da uđe nekakav novac. Međutim, mi ponovo umjesto fabrika gradimo nova administrativna zdanja" - komentariše politički analitičar iz Mostara Faruk Kajtaz.

Etnički predznak

Međutim, analitičari upozoravaju kako je vrlo zanimljivo da se kroz medije pušta "priča" o tome da bi Mostar trebao biti glavni grad Federacije BiH, upravo dok se čeka da vodeće hrvatske i bošnjačke stranke maknu se s mrtve tačke i postignu dogovor o uređenju tog grada, čime bi se otvorila mogućnost da se u Mostaru, nakon osam godina, održe lokalni izbori.

Analitičar Faruk Kajtaz kaže kako HDZ i SDA puštaju u javnost izjave da su postigli dogovor o nečemu što od njih sada niko i ne očekuje.

"Ova ideja oko glavnog grada Federacije zapravo je pokušaj da se javnosti predstavi nekakav dogovor i da on bude na neki način maska za postizanje dogovora oko političkog uređenja Mostara, što je puno važnije" - smatra Kajtaz.

"Vjerujem da u nekoj dalekoj političkoj projekciji postoji mogućnost da se na ovaj način izvrši nekakva - federalizacija Mostara - pa da se onda Mostar kao glavni grad Federacije posebno tretira u ovom cijelom problemu oko njegovog unutrašnjeg uređenja".

Istovremeno, posmatrači bh. političke zbilje kažu da se ideja o glavnom gradu Federacije BiH ponovo pojavljuje u trenutku dok se očekuju ustavne promjene i dok hrvatske stranke zagovaraju i nova teritorijalno-administrativna rješenja.

Slavo Kukić
Slavo Kukić

Prof.dr. Slavo Kukić, u tom kontekstu, ideju o Mostaru kao glavnom gradu Federacije BiH povezuje sa dogovorom lidera HDZ i SDA, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića.

"Ta vrsta dogovora je, međutim, po sebi je problematična, jer se - da tako kažem - diskriminira Tuzla, Zenica, posebice Tuzla i jer ta vrsta dogovora u sebi ima etnički predznak i ona može naprosto dovesti do razmišljanja je li to početak nekih novih procesa koje smo kritizirali, koje kritiziramo" - ocjenjuje Kukić.

izvor: slobodnaevropa.org-27402157

 

Mostar kao glavni grad ideja Jadranka Prlića

PODSJEĆANJE - Priča stara 21 godinu: Otac ideje o Mostaru kao glavnom gradu F BiH je haški osuđenik Jadranko Prlić

Jadranko Prlić
Jadranko Prlić

• Idejni tvorac i najglasniji zagovornik da Mostar bude glavni grad Federacije BiH, odmah nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, bio je haški osuđenik Jadranko Prlić

Objavljeno: 02. dec 2015

Po potpisivanju Vašingtonskog sporazuma, formirana je prva Vlada Federacije BiH čiji je potpredsjednik bio Prlić - a predsjednik Haris Silajdžić. Paralelno s tom vladom, djelovala je i Vlada RBiH - na čijem je čelu također bio Silajdžić. Netom nakon što je zasjeo u fotelju potpredsjednika Vlade FBiH, Prlić glavni čovjek zločinačke HZHB počeo je sa forsiranjem priče o Mostaru kao glavnom gradu FBiH.

Plan je već tada skovan - HZHB će nastaviti da živi (kao što nažalost i danas živi htjeli mi to ili ne priznati) ne samo kroz naziv, proslavu dana osnivanja i javne kompanije već i kroz ideju o Mostaru kao hrvatskom stolnom gradu. Tada se Prliću suprotstavio Silajdžić, smatrajući da takav potez vodi cementiranju etničkih podjela, kao i činjenicom da bi se time politički razvlastilo Sarajevo kao glavni grad.

I evo, 21 godinu poslije, Prlićev san pokušava ostvariti ni manje ni više nego Bakir Izetbegović iz SDA. Najglasnija je mostarska SDA - koja odlično zna da proglašavanje Mostara glavnim gradom FBiH, ustvari hrvatskim stolnim gradom, samo dovršava priču o stvaranju trećeg entiteta, koji će dobiti i svoj glavni grad.

Ma koliko se iz SDA trudili i nudili pragmatične i praktične razloge da opravadaju ovu priču (od kojih to neki možda i jesu), ne trebaju zaboraviti da je Prlić "otac" ideje o Mostaru kao glavnom gradu FBiH. Valjda bi im i sama ta činjenica trebala biti politički sumnjiva.

Podsjećanja radi, Jadranko Prlić bivši predsjednik vlade tzv. HZHB provstepenom presudom Haškog suda 2013.godine osuđen je na 25 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat.

izvor: nap.ba-18936

 

Bakir 10 godina kasni ali je shvatio

Bakir 10 godina kasni, ali je shvatio Silajdžića: Entitetskim glasanjem Srbi sve zaustavljaju

Fahrudin Radončić - Milorad Dodik
Fahrudin Radončić - Milorad Dodik

Objavljeno: 01. dec 2015

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, napokon je sa 10 godina zakašnjenja od pada famoznog Aprilskog paketa kojim je trebao biti izmijenjen Ustav BiH, shvatio da je entitetsko glasanje glavna kočnica na evropskom putu BiH i da ga srpski zastupnici maksimalno koriste da blokiraju sve što njima nije po volji, piše novinska agencija Patria.

-Nismo zadovoljni entitetskim glasanjem koje je pretvoreno u čisto etničko glasanje, gdje nema ni Hrvata, ni Bošnjaka ni stranaca, gdje samo Srbi odlučuju o svemu što žele da zaustave, 156 zakona zaustavili bez ikakvog obrazloženja. Nezadovoljni smo kako se imenuje Ustavni sud RS i kako odluke donosi, kazao je Izetbegović.

Podsjećamo, Haris Silajdžić, bivši predsjednik Stranke za BiH i član Predsjedništva BiH okupio je 2006. godine probosanske snage i napravio probosanski front koji se protivio usvajanju Aprilskog paketa koji je u cjelosti bio poguban za državu, a njime bi enitetsko glasanje bilo dodatno zabetonirano. Glavan teza zagovornika tadašnjih ustavnih promjena bila je da Aprilski paket nije usvojen zbog "sujete Harisa Silajdžića" i njegovog pokušaja da time stekne politički kapital i osvoji vlast.

A koliko je zapravo Silajdžić bio u pravu i vidio još tada pogubnost entitetskog glasanja za budućnost države, potvrdio je to 10 godina kasnije sam Izetbegović.

Tada je SDA, osim zastupnika Mehmeda Žilića, podržala Aprilski paket, odnosno betoniranje entitetskog glasanja, za koje danas predsjednik ove stranke kaže da je glavni problem.

Također, Izetbegović je svjesno ili ne, zaboravio da je upravo SDA najveći krivac, što danas u entitetskoj većini iz RS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH samo je jedan zastupnik Bošnjak, dok recimo 1996. li 1998. godine entitetsko glasanje nije bilo problem jer je bilo dovoljno zastupnika Bošnjaka iz RS.

Želja da se sva politička vlast i moć skoncentriše na Sarajevo i Federaciju BiH, brojni zakoni koje je SDA gurala i usvajala u parlamentu, a kojima su Bošnjacima povratnicima ugrožena bila sva prava ( boračka primanja, zdravstvena zaštita itd.) ukoliko nisu prijavljeni u Federaciji BiH, dovela je do osipanja bošnjačke glasačke mašinerije u RS, a jačanje u FBiH.

Kada je pak riječ o radu Ustavnog suda RS, Patria je već upozoravala na neustavan rad koji je na sceni više od decenije, ali niko se nije obazirao.

izvor: nap.ba-18900