Dogovor podjelu gradi

Dogovor podjelu gradi

Dogovor podjelu gradi: Čović i Dodik obilježavaju Karadžićevu slavu 9. janura

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Objavljeno: 02. dec 2015 | Edina Latif

Kako to da dvoje sudija Ustavnog suda BiH iz reda hrvatskog naroda Mato Tadić i Valerija Galić nisu se tokom donošenja odluke o 9. januaru izjasnili da je taj datum odnosno dio Zakona o praznicima RS neustavan, pitanje je koje se već danima postavlja u javnosti.

Šta je to čime su se rukovodili Tadić (poslao pismeno svoje mišljenje jer nije navodno mogao prisustvovati sjednici) i Galić, pa su podržali uz dvoje sudija iz reda srpskog naroda, 9. januar inače, pravoslavni blagdan Svetog Stefana kao Dan RS i njenu krsnu slavu?

LJUBIČANSTVENO - Bakir Izetbegović i Dragan Čović
LJUBIČANSTVENO - Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Ovdje je bitno napomenuti i da je 9. januar krsna slava Radovana Karadžića, čime se uz nastojanje da se prikaže kako je RS starija od države Bosne i Hercegovine koja je kako to Dodik i družina vole isticati nastala tek u Dejtonu, a RS puno prije, čuvaju tekovine i sjećanje na ovog zločinca. Kao i sve zločine i genocid počinjeni pod njegovom političkom dirigentskom palicom.

Vratimo se sudijama Tadiću i Galić. Logično je da će se izjasniti da je uredu da pravoslavni blagdan bude Dan RS jer njihov politički mentor i nalogodavac Dragan Čović je jedan od rijetkih nesrpskih političara koji već godinama odlazi u Banja Luku i pridružuje se svečanosti obilježavanja tog dana, koji itekako vrijeđa osjećanja i prava i Bošnjaka i Hrvata - jer se njime demonstrira kako je RS ekskluzivno vlasništvo samo jednog - srpskog naroda.

- Ovdje sam na poziv svog prijatelja, predsjednika RS Milorada Dodika, da na neki način budemo dio ovog slavlja - kazao je Čović jedne prilike dok je boravio u Banja Luci.

Fahrudin Radončić - Milorad Dodik
Fahrudin Radončić - Milorad Dodik

Predsjednik HDZ BiH već godinama je među rijetkim nesrpskim političarima koji dolaze na obilježavanje dana koji je kao praznik utemeljen u povodu odluke srpskih zastupnika u skupštini nekadašnje "srpske republike BiH" da 9. januar 1992. proglase republiku srpskog naroda u BiH i ultimativno zatraže njezin ostanak u zajednici sa Srbijom odnosno u krnjoj Jugoslaviji.

Taj je čin predstavljao uvod u rat u BiH koji je uslijedio nakon nepuna tri mjeseca.

Podsjećamo i kako je Dodik ove godine 9. januara na svečanosti u Banja Luci rekao da će Dragan Čović više biti član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske nego Mladen Ivanić.

Čovićeva i Dodikova veza najčvršća je, i politička i interesna i privatna, koja postoji u BiH.

Dodik - Čović
Dodik - Čović

Svojim prisustvom na svečanosti obilježavanja Dana Republike Srpske 9. januara u Banja Luci, gdje je ove godine dobio počasno mjesto u prvom redu Čović je dodatno dao još jedan čvrst argument svim političkim analitičarima koji tvrde da je ovaj dvojac dogovorio definitivnu podjelu države Bosne i Hercegovine, a u toj priči i Dodikovo nedvojbeno opredjeljenje da podrži Čovića u planu za stvaranje trećeg entiteta.

Published on Sep 1, 2014
Dragan Čović i HDZ BiH na 20. godišnjici genocidne "Republike Srpske". Šamar i poniženje za sve branitelje i protjerane Hrvate iz RS. "Ovdje sam na poziv svog prijatelja, predsjednika RS-a Milorada Dodika, da na neki način budemo dio ovog slavlja", kazao je Čović novinarima u Banjoj Luci.

I ne smeta Čoviću što se pušta "Bože pravde", i što su tu "četiri S" koji su bili izgovor za protjerivanje i ubijanje i pripadnika njegovog hrvatskog naroda. Koga je to više briga za njih?

Čovića zasigurno nije, a ni njegove sudije Tadića i Galić.

izvor: nap.ba-86