Bariša Čolak falsifikuje ustavne odredbe

Bariša Čolak falsifikuje ustavne odredbe

SKANDAL NEDJELJE: Bivši ministar pravde Bariša Čolak falsifikuje ustavne odredbe

Bariša Čolak
Bariša Čolak

• Nigdje u Ustavu BiH ne piše, kako tvrdi Čolak, da je BiH bila dužna pet godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma strane sudije u Ustavnom sudu zamijeniti domaćim

Objavljeno: 04. dec 2015

Bivši ministar (ne)pravde BiH Bariša Čolak izjavio je kako je strane sudije u Ustavnom sudu BiH "davno trebalo zamijeniti domaćim".

Odgovarajući na novinarsko pitanje o odluci Ustavnog suda BiH koja se odnosi na Zakon o praznicima Republike Srpske, Čolak je kazao kako su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće, ali je istaknuo kako su vlasti u BiH zakazale po pitanju redefiniranja uloge Ustavnog suda BiH, s obzirom na to da su, prema Dejtonu, tvrdi Čolak, "to bile obavezne uraditi u roku od pet godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma".

"Mi smo bili dužni ispoštovati Dejton prvih pet godina, jer u Aneksu četiri i piše da se Ustavni sud sastoji od devet sudija od kojih su tri stranca koje imenuje predsjednik Međunarodnog suda pravde, uz konsultacije sa Predsjedništvom BiH. Mislim da će posljednja odluka ubrzati taj proces redefiniranja" - objasnio je Čolak.

"Zamijeniti strance u Ustavnom sudu BiH moguće je prema Ustavu i nije potrebna izmjena Ustava. Ja sam taj prijedlog ranije nekoliko puta inicirao što, naravno, nije naišlo na neko veliko prihvatanje stranih sudaca. Moramo konačno pokazati jesmo li država, a ako jesmo, prioritet je rješavanje pitanja Ustavnog suda. Prva stvar koju moramo uraditi je zamijeniti strane sudije domaćim" - kazao je Čolak.

Božo Ljubić
Božo Ljubić

Predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH Božo Ljubić složio se s Čolakom da je potrebno mijenjati strane sudije, istaknuvši kako se ne može zanemariti politička dimenzija odluke Ustavnog suda BiH.

"Ja lično nemam nikakvog razloga slaviti 9. januar, jer je nakon tog dana 1992. iz Republike Srpske protjerano ili izbjeglo 95 posto mojih sunarodnjaka. Ali za stabilnost BiH važno je stajalište legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda" - kazao je Ljubić. Po njegovim riječima, i predstavnici hrvatskog naroda u prošlosti su bili nezadovoljni odlukama Ustavnog suda BiH.

I Ljubić je, kao i Čolak, ponovio da je BiH bila obavezna pet godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma strane sudije zamijeniti domaćim.

Ne ulazeći u razloge zbog kojih to čine, tek treba reči da Čolak i Ljubić ne govre istinu i da je njihova interpretacija sporne ustavne odredbe najbezočniji falsifikat. Ljubić je pedijatar pa mu se može progledati kroz prste, ali u slučaju Bariše Čolaka, pravnika i bivšeg ministra pravde, nema olakšavajućih okolnosti. Naprosto je riječ o svjesnom i zlonamjernom falsificiranju ustavnih odredbi.

Naime, Ustav BiH u članu VI vrlo jasno je precizirao način izbora šest domaćih i tri strana suca u Ustavnom sudu BiH.

"Ustavni sud Bosne i Hercegovine sastoji se od devet članova.

a) Četiri člana bira Predstavnički dom Federacije, a dva člana Skupština Republike Srpske. Preostala tri člana bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH.

d) Za imenovanja koja se budu vršila nakon isteka perioda od pet godina od prvih imenovanja, Parlamentarna skupština može zakonom predvidjeti drugačiji način izbora troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava".

Dakle, Parlamnt BiH može, ali i ne mora, "predvidjeti drugačiji način izbora troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava", pri čemu nigdje ne piše da se strane sudije trebaju zamijeniti domaćim. Dapače, doslovno piše da se može promijeniti samo način njihovog izbora, što znači da se Parlament može opredijeliti da strane sudije ubuduće bira OHR, UN, Venecijanske komsija ili neko četvrti koga ovlasti Parlament BiH.

To, dakako, ne znači da Parlament BiH ne može strane sudije zamijeniti domaćim, nego znači da to nije izričita ustavna obaveza, koju je BiH bila dužna izvršiti pet godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kako tvrde Čolak i Ljubić.

izvor: slobodna-bosna.ba-25181