Tko je smjestio zeki Radončiću

Tko je smjestio zeki Radončiću

Prilikom gostovanja na televiziji Senada Hadžifejzovića

Izetbegović izjavio kako misli da se Radončiću montirao slučaj "Delalić"

Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović
Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović

• S ovom izjavom predsjednik SDA Bakir Izetbegović stavio se direktno na Radončićevu stranu dok je, indirektno, optužio Tužilaštvo BiH i nadležne tužioce da, po Izetbegovićevom mišljenju, Radončiću montiraju slučaj "Delalić"

Objavljeno: 04. dec 2015 | Maja Kundačina / BNN

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je prilikom gostovanja kod tv voditelja Senada Hadžifejzovića izjavio kako nakon propalih i, kako je rekao, montiranih slučajeva prema Draganu Čoviću, Mirku Šaroviću i Mladenu Ivaniću, misli da se ista stvara događa i Fahrudinu Radončiću - čime se stavio na stranu Fahrudina Radončića - iako je 2014.godine izjavio kako je "Radončićev problem Keljmendi, a ne Izetbegović".

Na ovaj način Izetbegović je uputio vrlo direktnu poruku da se između Radončića i braće Čampara, Dubravka ali i Aljoše kojeg je, za razliku od Dubravka, Izetbegović ipak uzeo u neku vrstu političke zaštite, stavio na Radončićevu stranu što može dovesti do problema unutar SDA ali što može i, također, poljuljati povjerenje u pravičnost pravnih postupaka jer je kao član Predsjedništva BiH dao izjavu koja je, ipak, protiv povjerenja u najviše pravosudne instance u BiH.

Ramiz Delalić Ćelo
Ramiz Delalić Ćelo

Također, Izetbegović se na ovaj način distancirao od bilo kakvih učinaka istrage protiv Radončića, ma kakav krajnji ishod ove istrage bio te je, faktički, uputio javnu poruku Radončiću da ga za sada smatra nevinim ma kako ga okvalifikovalo Tužilaštvo BiH. Na kraju, ukoliko Radončić napusti koaliciju sa SDA, Izetbegović je saopštio da će to, faktički, biti radi procesa zbog ubistva Ramiza Delalića "Ćele" što, kako je rekao Izetbegović, "opterećuje koaliciju" ali je tokom svog intervjua Izetbegović ostavio otvorenu mogućnost da je moguće Radončićevo procesuiranje te da ako se ono dogodi on s tim nema ništa-

izvor: bnn.ba

 

Izetbegović nije sve dao Čoviću

Izetbegović u odbrani Radončića: Tužilaštva su neosnovano progonila političare

LJUBIČANSTVENO - Bakir Izetbegović i Dragan Čović
LJUBIČANSTVENO - Bakir Izetbegović i Dragan Čović

• Sporazumom i koalicijom SDA i SBB-a, odnosno Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića, Bošnjaci su dobili dva politička generatora koja više nisu suprotstavljena nego u sinergiji rade zajedno, izjavio je sinoć Izetbegović u intervjuu Senadu Hadžifejzoviću na Face TV

Objavljeno: 04. dec 2015

- Imate gospodina Radončića koji je dobio 200.000 glasova, koji je bio vrlo blizu mene na ovim posljednjim izborima, sa svim njegovim uticajem, sa svom njegovom energijom, vezama, poznanstvom. Možete ga imati protiv sebe i jedva gurati tu stvar naprijed ili ga imati sa sobom, spojiti sve te snage, ono snage što ima SDA i snagom Radončića i jako ubrzati pozitivne trendove u BiH - kazao je Izetbegović.

On je ocijenio da je prestao "razarajući konflikt" koji je bio opasan po Bošnjake i BiH, a samim time i region.

Hadžifejzović je pitao Izetbegovića o informacijama koje naš list objavljuje, a tiču se montiranja procesa na Kosovu Radončiću, u kojem jednu od ključnih uloga ima državni tužilac Dubravko Čampara, brat federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čamapre i funkcionera SDA. Izetbegović je rekao da to opterećuje koaliciju, ali da ne bi rekao da je tužilac Čampara blizak. Rekao je da je, s druge strane, Aljoša zagovarao koaliciju sa SBB-om.

- Taj proces u Prištini opterećuje stvar i bojim se da nam truje te odnose bez potrebe. Imali smo niz procesa protiv političara. Sad, u Predsjedništvu su Dragan Čović, Mladen Ivanić, pa i Mirko Šarović, bili nepotrebno progonjeni. Potroši se vrijeme, sredstva, ugled ljudi, njihov porodični mir, a onda budu oslobođeni. Bojim se da ovaj put imamo sličnu stvar s gospodinom Radončićem. Nije mi drago što se ta stvar dešava, što to opterećuje koaliciju. Nadam se da će on imati snage da tu stvar prevaziđe i da mi uradimo zajedno ono što je u interesu naroda - naveo je on.

Na pitanje novinara da se radi o procesu koji se odvija u drugoj zemlji, Izetbegović je rekao da na njega ne može utjecati, ali da su svi nevini dok se ne dokaže suprotno.

- I kao što rekoh, ne mogu da ne zapazim da je previše puta bilo da se neki političar povezuje s kriminalom, da se procesuira, a da se na kraju ispostavi da tome nije bilo mjesta. Razumijem njegovu poziciju - dodao je.

Nikakav rezultat

Odgovarajući na pitanje o tome šta treba Čampara uraditi, Izetbegović je rekao:

- Ne bih da ja tu nagađam što može on, šta ne može, ali evo prilike da kažem da mi nije drago što se ta stvar dešava i slutim da ćemo ponovo imati jednu prozivku, trovanje atmosfere u zemlji, koja će opet rezultirati ničemu. Slutim da će se, kada se sve završi, pokazati da je bez potrebe Radončić provociran, da je bez potrebe dovođen na ivicu odustajanja od koalicije.

Izetbegović je, između ostalog, naveo kako ga u BiH "najviše umara nerealizacija ciljeva, a ona je uzrokovana kompleksnim sistemom." Kada je u pitanju NATO, rekao je da smatra kako i Alijansa trebala ubrzati naš put ka članstvu. On je istakao da "broji radna mjesta zbog onog obećanja koje dao".

- To radim jer želim da uvjerim one koji mi nisu vjerovali i one koji su se smijali mojoj izjavi o 100.000 radnih mjesta - zaključio je.

Nisam dao sve Čoviću

Izetbegović je odbacio tvrdnje da je Čoviću "sve dao".

- Nije tačno. Ja sam ga zamolio da kontaktira Radončića kada nisam više mogao sa DF-om. Šta je Dragan Čović dobio više nego što je imao prije osam ili deset godina kada je HDZ bio na vlasti? Ništa više - istakao je. (avaz)

izvor: sandzakpress.net