Država je nadležna za zaštitu slobode

Država je nadležna za zaštitu slobode

Predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Hasan Čengić

Država je nadležna i odgovorna za zaštitu slobode, imovine i života svih njenih građana

Hasan Čengić
Hasan Čengić

Objavljeno: 04. dec 2015

Predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Hasan Čengić, u obraćanju povodom zajedničke izjave o nasilnom ekstremizmu sa sastanka održanog u Sarajevu, navodi da je "priznajući pluralnost mezheba (pravnih škola) i učenja u kelamu (doktrinarnim tumačenjima) ova Zajednica trajno, kroz svoju povijest bila zajednica jednog mezheba i jednog akaida". To joj je omogućavalo jedinstvo učenja i prakse. To joj je osiguralo poziciju sredine, odlučno odbacivanje radikalizma, nasilnog ekstremizma i terora. Taj stav je zadržala i u najtežim trenucima njezine povijesti i povijesti države Bosne i Hercegovine, u vrijeme agresije na državu i genocida nad Bošnjacima - ističe Čengić.

Dodaje da je i u vremenu poslije agresije, do danas, Zajednica doslijedno, javno i ustrajno naučavala poštovanje drugog i saradnju u odbacivanju zla i zločina, odbacivanje nasilja, terora i terorizma. Čengić navodi da Zajednica može djelovati kao vjerski i moralni autoritet, što je činila i činit će, a od nadležnih organa očekuje saradnju u provođenju zakonskih odredbi u BiH, prema kojima je IZ u BiH ta koja tumači islam i organizira vjerski život muslimana.

On je potcrtao da je država ona koja je nadležna i odgovorna za zaštitu slobode, imovine i života svih njezinih građana. Kako mora voditi računa o zaštiti zakona, tako mora voditi računa o ljudskim pravima, slobodi i pravima pojedinca; o vjerskim i ostalim pravima čovjeka i građanina.

- Opredjelili smo se za slobodu i demokraciju. Platili smo ogromnu cijenu za oboje. Ne možemo odustati od demokracije, a ona znači poštovanje procedure, zakonitost, te slobodu pojedinca i kolektiviteta. Ravnoteža između progona zla i zločinca i slobode i prava čovjeka je najvažniji zadatak nadležnih organa - navodi Čengić. Po njegovim riječima, dok se u svijetu i ovdje suočavamo s posljedicama, moramo odgovarati na uzroke društvenih zala i problema.

- Mnogo ih je u svijetu, od kojih i mi ovdje nismo pošteđeni. Postoje povijesni, ekonomski, socijalni, politički... uzroci problema i nezadovoljstava u svijetu, a u islamskom posebno! Za mnoge korijen uzroka je Bliski Istok i Palestina - smatra Čengić. U nastavku je dodao "da u obraćanju drugima i sebi trebamo voditi računa da budemo objektivni, iskreni i odmjereni".

- Islamski svijet ima važnu ulogu danas u odnosu na svjetski mir i napredak - kazao je između ostalog Čengić. (Fena)

izvor: bnn.ba